Nursing magazine nr 2, 2021

  Vragen over de coronavaccinatie|  | Gratis online event | Incontinentie in de ouderenzorg | Nursing Challenge: Diabetische nefropathie en latanoprost | EBP: preoperatieve vochtintake tegen misselijkheid | Dove en slechthorende patiënten | Tips tegen puistjes door neusmondmaskers | Overdragen met de SBAR

  48 verpleegkundigen vertellen in boek over patiënten die in geheugen gegrift staan

  Met een boek met 48 verhalen, over kleine en grote betekenisvolle momenten in de zorg, willen de verpleegkundigen van Gelre ziekenhuizen laten zien waarom ze trots zijn op hun vak. 'De verhalen gaan bewust over andere zorg dan coronazorg, want we willen dat ook na de pandemie verpleegkundigen een doorslaggevende stem houden.'

  chirurgische neusmondmaskers

  7 tips bij acne door het dragen van een mondmasker

  Langdurig een mondkapje dragen kan leiden tot puistjes ofwel 'maskne'. Hoe voorkom je dit en wat kun je doen als het toch ontstaat?

  Welke valkuilen zijn er, en 6 andere vragen over overdragen met SBAR

  SBAR is een veel gebruikte methode voor gestandaardiseerd overdragen. Wat zijn de voordelen en de beperkingen, en welke methodes zijn er nog meer voor de (verpleegkundige) overdracht?

  2 verpleegkundigen

  Blog Hugo: ‘Laatbloeier verdient kans in de zorg (en vroegbloeier ook)’

  Hugo pleit voor een scoutingsysteem in de verpleegkunde, net zoals in het voetbal. Waar zit het talent van iedere verpleegkundige, en wat heeft zij nodig om dat verder te ontwikkelen?

  glazen ampullen

  Coronavaccinatie: hoe lang ben je beschermd en 13 andere vaccinatievragen

  De vaccins tegen covid-19 zijn in het land. Hoe lang ben ik beschermd, moet ik het nemen als ik al covid heb gehad, en kan ik er onvruchtbaar door worden? Arts-microbioloog Jean-Luc Murk en de Vlaamse epidemioloog Pierre Van Damme beantwoorden de meest gestelde vragen.

  Dove of slechthorende patiënt? Zo voorkom je misverstanden

  Aan goede wil ontbreekt het verpleegkundigen niet, maar in de praktijk levert het verplegen van dove en slechthorende patiënten soms schrijnende misverstanden op. Hoe pak je de communicatie aan?

  EBP - evidence based practice

  EBP: Helpt preoperatieve vochtintake misselijkheid tegengaan?

  Bij patiënten die nuchter moeten blijven voor een operatie kan de pH in de maag stijgen, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Verpleegkundigen vroegen zich af wat het effect is van vochtsuppletie op deze misselijkheidsklachten pre- en postoperatief. 

  Verpleegkundigen in het trappenhuis van hun ziekenhuis

  Gratis online event over manieren om je werkplezier te vergroten

  Op 26 januari is het de Dag van het respect voor de zorg. Verpleegkundigen en andere zorgverleners laten hun licht schijnen op werkplezier in en na coronatijd. Dat doen ze op een gratis te bekijken online event, met ook sprekers als minister Hugo de Jonge en ic-arts Diederik Gommers.

  Het Nursing-magazine van februari is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van februari 2021. Met daarin onder meer: de veelgestelde vragen over coronavaccinatie en de Dag van respect voor de zorg. De toetsartikelen gaan over Diabetische nefropathie en latanoprost.

  Incontinentie bij ouderen verdient passende oplossing

  In de ouderenzorg is incontinentie een veel voorkomend verpleegprobleem, en vooral hinderlijk voor de cliënt zelf. Welke problemen kunnen ontstaan en hoe kies je het juiste incontinentiemateriaal?

  Casus multicultureel verplegen: ‘Vertel mijn moeder niet dat ze dood gaat’

  Mevrouw Yildiz is stervende, maar haar familie wil niet dat ze dat weet. De verpleegkundigen hebben hier moeite mee. Moeten ze zich hierbij neerleggen? Deskundigen geven advies.

  anatomische illustratie van de nieren

  Nursing Challenge: Diabetische nefropathie

  Vroeg of laat ontwikkelt 1 op de 3 diabetespatiënten nierschade. De patiënt merkt daar in de beginstadia niets van, maar onbehandeld kan nierschade leiden tot nierfalen.

  Nursing Challenge: Latanoprost

  Latanoprost verlaagt de oogboldruk. Oogdruppels met latanoprost worden gebruikt bij openkamerhoekglaucoom. Met de toets bij dit artikel haal je 1 accreditatiepunt

  Talent Mirthe: ‘Verpleegkundigen in de wijk hebben heel veel in hun mars’

  Verpleegkundige in de wijk Mirthe Zock (23) zit in het ConForte coronathuiszorgteam, een team van meerdere zorginstellingen in Rotterdam. Collega’s noemen haar ‘een strenge stuiterbal.’

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: Betekenisvol werk en vrijheid belangrijk om verpleegkundigen te behouden

  Niet elke vorm van autonomie zorgt voor betekenisvol werk. Dat bleek uit onderzoek onder zelfsturende teams.

  vergrootglas

  Wetenschap: Verpleegkundigen passen patiëntidentificatie beter toe bij highriskmedicatie

  De medicatiecheck is in de dagelijkse praktijk complexer dan in een protocol beschreven. Daarom stelt deze onderzoeker een ander soort protocol voor.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.