Nursing magazine nr . 3, 2017

  Aandachtspunten bij zuurstoftoediening | CanMEDSrollen: welke kleur ben jij? | Dilemma: ingaan tegen de mening van de arts | EBP: continu monitoren van vitale functies | Langer thuis wonen door slimme technologie | Ulcus cruris of skin tear? | Verpleegkundigen in de politiek | Zelfstandige bevoegdheden voor hbo’ers

  verpleegkundige in de politiek

  Verpleegkundigen in de politiek

  Verpleegkundigen staan door hun werk midden in de samenleving. Dat maakt deze beroepsgroep bij uitstek geschikt om de politiek in te gaan, vinden Latisha, Karin, Luuk en Wim. Zij hebben naast een baan aan het bed, ook een carrière in de gemeenteraad.

  Verpleegkundige geeft zuurstof via een neusbril

  Aandachtspunten bij zuurstoftoediening

  Zuurstof toedienen is niet voor iedereen dagelijkse kost. Hoe zat het ook weer met brillen en maskers, is bevochtigen nodig en mag je nou wel of geen vaseline gebruiken?

  verpleegkundigen meten neusmaagsonde op bij patiënt

  Zelfstandige bevoegdheden voor hbo’ers: hoogste tijd?

  Het wordt hoog tijd dat hbo-verpleegkundigen zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Dus kun je dat maar beter voorbereiden, vindt onder andere V&VN. De beroepsvereniging pleit voor een experimenteerartikel in de nieuwe Wet BIG. Andere partijen zijn terughoudend.

  De basis van het Octogram is het Quinn-model

  CanMEDS-rollen en Octogram: welke kleur ben jij?

  Sommige rollen en taken zijn je op het lijf geschreven en andere werkzaamheden ga je het liefst uit de weg. Hoe komt dat? Ontdek je sterke en zwakke punten met behulp van het Octogram.

  EBP: is het continu monitoren van vitale functies zinvol?

  Je werkt op een verpleegafdeling. Meerdere keren per dag meet je de vitale functies van de patiënten. Tegenwoordig liggen er in het ziekenhuis ziekere patiënten dan vroeger. Dat komt door de toegenomen vergrijzing met comorbiditeit en de uitvoering van complexere behandelingen. Deze patiënten hebben een hoog risico om klinisch achteruit te gaan.

  Casus wondzorg

  Wondcasus: Ulcus cruris of skin tear?

  Een hoogbejaarde cliënte heeft een pijnlijke wond op haar onderbeen, met veel geel beslag en exsudaat.

  Robot Tessa helpt mensen met dementie meer structuur te krijgen in hun leven.

  Ouderen kunnen langer thuis wonen door slimme technologie

  Zorgtechnologie bevordert de zelfredzaamheid van ouderen. Hoogtechnologische hulpmiddelen zoals sensoren, GPS-systemen en robotica zorgen ervoor dat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Wat is er zoal te koop op dit gebied? Een selectie.

  ethisch verpleegkundig dilemma

  Dilemma: kan ik ingaan tegen de mening van de arts?

  Een verpleegkundige heeft het gevoel dat een kwetsbare patiënt tegen zijn wil een PEG-sonde krijgt. Moet zij hierover de arts aanspreken, of gewoon zijn beleid uitvoeren?

  Verpleegkundige Maaike moet een patiënt reanimeren en heeft het gevoel alsof ze op tv is

  Reality-tv

  Terwijl haar late dienst zo rustig begon, heeft senior verpleegkunde cardiologie Maaike te Groen plots het gevoel dat ze in een reality-tv-serie zit.

  3 REACTIES

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.