Nursing magazine nr 3, 2019

  Kom maar op met die salarisverhoging | Nursing Challenge: galsteenlijden, inhalatiecorticosteroïden | Preoperatieve oefentherapie voor longchirurgie | Verpleegkundigen en de media | Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen | Huiselijk geweld | Winnaars Nursing Challenge 2018

  vergrootglas

  Wetenschap: cannabistabletten verminderen chronische buikpijn niet

  Medicinale cannabistabletten hebben geen pijnstillend effect op chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. Wel lijken de tabletten een sterk placebo-effect te hebben.

  verpleegkundige trekt aan de bel bij ouderenmishandeling

  Huiselijk geweld: wanneer sla je alarm?

  Per 1 januari geldt in Nederland de vernieuwde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat doe je als je vermoedt dat er bij jouw patiënt sprake is van huiselijk geweld?

  vergrootglas

  Wetenschap: ziekenhuispatiënten beheren eigen medicatie dankzij SelfMED-procedure

  Op een Vlaamse cardiologie-afdeling onderzocht men of patiënten hun medicatie zelf kunnen beheren met de zogenaamde SelfMED-procedure. 

  Impact: de kracht van muziek

  Lena is dementerend en erg onrustig. De onrust en chaos in haar hoofd heeft zich, zoals elke dag, meester gemaakt van haar lichaam. Totdat we iets ontdekken wat haar rustig maakt. 

  Urinaal aan het bed van een thuiszorgpatient

  8 vragen over urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

  De Nederlandse richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen is herzien. Verpleegkundig specialist urologie Henk-Jan Mulder beantwoordt zeven veel gestelde vragen.

  Desiree Nanninga wint de Nursing Challenge 2018

  Afgelopen jaar deden maar liefst 6.000 verpleegkundigen mee aan de Nursing Challenge. Vijf collega’s vallen in de prijzen, maar de hoofdprijs gaat naar Desiree Nanninga-Domeyer. Gefeliciteerd allemaal!

  5 vragen aan Daniëlle Stuit, over de titel Beste Werkgever in de VVT

  Verpleegkundige Daniëlle Stuit werkt bij de Frankelandgroep, de instelling die onlangs is uitgeroepen tot Beste Werkgever in de VVT. Nursing is benieuwd of het echt zo’n feest is om hier te werken, en waarom.

  EBP: Is preoperatieve oefentherapie voor longchirurgie effectief?

  Patiënten krijgen nu standaard fysiotherapie na een longoperatie. In het Groningse Martini Ziekenhuis vroeg men zich af of préoperatieve fysiotherapie ook een positief effect heeft op postoperatieve complicaties, opnameduur en kwaliteit van leven.

  ‘Verpleegkundigen onzichtbaar in de media’: hoe kunnen we dat veranderen?

  Verpleegkundigen worden maar sporadisch geciteerd in de media, bleek onlangs uit Amerikaans onderzoek.In Nederland en Vlaanderen lijkt dat niet veel beter te zijn. Waarom is het belangrijk dat verpleegkundigen hun mening geven in de media en hoe zorgen we ervoor dat dit in de toekomst vaker gebeurt?

  Waar blijft onze salarisverhoging?

   Al jaren pleiten verpleegkundigen, vakbonden en beroepsvereniging V&VN voor een hoger loon voor verpleegkundigen. Gaat dat er in 2019 eindelijk van komen?

  Talent Marieke van der Molen: ‘De switch van ziekenhuis naar wijk heeft veel deuren voor mij geopend’

  Marieke van der Molen (45) is wijkverpleegkundige bij Thebe in Breda en volgens specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen - die haar aanmeldde voor deze rubriek - een doorzetter, kei in samenwerken en ‘ook gewoon een heel leuk mens.’

  Nursing Challenge: galsteenlijden

  Galstenen zijn een veel voorkomende aandoening van de galblaas. Pas als een galsteen vast komt te zitten, ontstaan er klachten. Lees welke klachten dat zijn en hoe ze behandeld worden. De toets bij dit artikel levert twee accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: inhalatiecorticosteroïden

  Corticosteroïden voor inhalatie - denk aan beclometason, budesonide, fluticason - worden vooral gebruikt bij astma en COPD. Lees wat hierbij de aandachtspunten zijn, en haal 1 accreditatiepunt met de bijbehorende toets.

  Blog Hugo: ‘Praat met kwetsbare ouderen over hun toekomst’

  Verpleegkundigen zijn heel goed in het voeren van gesprekken met kwetsbare ouderen. En ze moeten dat duidelijker laten weten aan artsen en bestuurders, vindt Hugo.

  Grenzen stellen

  Blog Sandra: ‘De cliënt op 1 of de verpleegkundige op 1?’

  Sandra merkt dat haar studenten worstelen met het stellen van grenzen. 'Wij gaan niet alleen naar binnen als wij ons niet veilig voelen. Toch?'

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.