Nursing magazine nr 3, 2022

  Omgaan met agressie | Salarisverhoging Buurtzorg | Vragen over stomamateriaal | Nursing Challenge: Targeted therapy en IJzerpreparaten | Succesvol reanimeren | EBP: vervangen van infuussystemen | Interview Teun Toebes | Delier bij thuiswonende ouderen | Prijswinnaars Nursing Challenge 2021

  Astrid van Delden wint de Nursing Challenge 2021

  Met het halen van een hoge score was verpleegkundige Astrid van Delden (60) helemaal niet bezig, maar toch won zij glansrijk de Nursing Challenge 2021. Het maken van de toetsen helpt haar als zzp’er bij te blijven in het vak. Naast Astrid zijn er nog 4 andere winnaars.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Geeft vervangen van infuussystemen om de 7 in plaats van om de 4 dagen vaker bloedbaaninfecties?

  Veel patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een perifeer infuus nodig, maar daar kunnen complicaties bij optreden, zoals flebitis en bloedbaaninfecties. Verpleegkundigen vragen zich af wat het beste effect heeft op het voorkomen van bloedbaaninfecties: vervangen van een infuussysteem om de 4 dagen of om de 7 dagen?

  Teun Toebes: ‘Tijdens onze opleiding verliezen we een deel van onze menselijkheid’

  Verpleegkundige Teun Toebes woont in een verpleeghuis. Hij maakt zich hard voor respectvolle bejegening van mensen met dementie, maar vindt dat in de héle zorg meer aandacht moet komen voor omgangsvormen. ‘Het bewaken van de menselijke waarde zou de kern van ons vak moeten zijn’.

  3 vragen over wat je zelf kunt doen aan duurzaamheid in de zorg

  12 zorgverleners vanuit Zorg voor Klimaat, De CO2-assistent, Med-Zero en De Duurzame Verpleegkundige roepen het kabinet op duurzaamheid veel belangrijker te maken in zorg, onderwijs en overheidsbeleid. Annemarie Bergsma oprichter van De Duurzame Verpleegkundige vertelt wat je er zelf als verpleegkundige aan kunt doen.

  Buurtzorg-medewerkers krijgen salarisverhoging, hoe kan dat? Jos de Blok legt uit

  Verpleegkundigen en verzorgenden bij Buurtzorg komen allemaal in een hogere loonschaal, kondigde directeur Jos de Blok aan in januari. Dat maakte de tongen los: ‘Waar doet hij het van’, ‘Moeten verpleegkundigen dan harder werken?’ De Blok legt het uit.

  5 tips voor succesvol reanimeren: ‘Je moet letterlijk weten welke passen je moet zetten’

  Bij een reanimatie zijn er veel dingen die je aandacht vragen. Naast snel handelen moet je focussen, je rol kennen en letterlijk weten welke passen je moet zetten. De Nederlandse Reanimatie Raad stelde een leidraad op voor een optimale ‘choreografie’ bij reanimeren.

  Nursing Challenge: Targeted therapy

  Doelgerichte therapieën zijn in de oncologie inmiddels bijna net zo mainstream als chemotherapie. Waar let je op bij patiënten die deze targeted therapy krijgen? Met de toets bij dit artikel verdien je 2 accreditatiepunten.

  Nursing Challenge: IJzerpreparaten

  IJzerpreparaten - zoals ferrofumaraat en ferrogluconaat - worden voorgeschreven bij ijzergebrek en ijzergebreksanemie. Hoe moet de patiënt ze innemen en wat zijn de bijwerkingen? Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

  Het Nursing-magazine van maart is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van maart 2022. Met daarin onder meer: hoe om te gaan met agressie en een interview met Teun Toebes over respectvolle bejegening. De toetsartikelen gaan over targeted therapy en ijzerpreparaten.

  Agressie in de zorg | ‘Een dikke huid moeten kweken is niet normaal’

  Mede dankzij de coronamaatregelen loopt de agressie op de werkvloer de spuigaten uit, melden de vakbonden in de zorg. Het is tijd om stevig op te treden, vindt agressiedeskundige Caroline Koetsenruijter. ‘Een dikke huid moeten kweken als verpleegkundige is niet normaal. Agressie hoort er niet bij, nooit.’

  Deze screeningstool kan helpen bij het signaleren van delier in de wijk

  Thuiswonende cliënten screenen op delier is lastig. Daarom ontwikkelden sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Daisy Quispel-Aggenbach en haar collega’s een screeningstool speciaal voor de wijk. Nursing legt haar een aantal vragen voor.

  Talent Meike: ‘Ik wil mezelf blijven prikkelen’

  Meike Koster (28) werkte als wijkverpleegkundige en als zorgcoördinator in de psychogeriatrie. Ze volgt nu de opleiding tot recoveryverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het toont de leergierigheid die haar collega’s zo in haar waarderen. ‘Meike is elke dag ontzettend enthousiast om een nog betere verpleegkundige te worden.’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.