Nursing magazine nr . 4, 2017

  Nieuwe richtlijn brandwonden | Verpleegkundige interventies bij chronische jeuk | Knelpunten in wijkverpleging | Madentherapie | Niet-operatieve pijn | Vocht toedienen vóór contrastvloeistof onderzoek | Wonden door calcifylaxis

  Niet-operatieve pijn meten gaat nog lang niet zo goed als operatieve pijn meten

  ‘Niet-operatieve pijn onvoldoende gemeten’

  Pijn meten na een operatie gaat goed in de Nederlandse ziekenhuizen, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Alleen bij patiënten zonder operatie lopen pijnmetingen nog tien jaar achter.

  Wetenschap

  Wetenschap – eHealth-platform bij hartfalen succesvol

  Het gebruik van eHealth-oplossingen voor mensen met hartfalen verbetert zelfzorggedrag op korte termijn en is kosteneffectief. Dat concludeert hartfalenverpleegkundige en onderzoeker Kim Wagenaar.

  verpleegkundig poppetje voor blauwe poppetjes

  Knelpunten in de wijkverpleging: resultaten Nursing-peiling

  Wijkverpleging staat volop in de picture. De vraag ernaar neemt toe, maar het eisenpakket ook. Hoe gaat het in de wijk? Nursing peilde de stemming en ziet reden tot tevredenheid, maar ook tot zorg. Wat zijn de knelpunten?

  evidence based practice

  EBP: bij welk afkappunt postoperatief katheteriseren?

  Indien pas geopereerde patiënten niet spontaan gaan plassen, vindt een bladderscan plaats. De afspraak is om te katheteriseren bij 500 ml urineretentie. Verpleegkundigen vragen zich af het ook mag bij 600 ml of meer.

  Madentherapie wondzorg

  Madentherapie: ‘Nauwkeuriger dan een chirurgisch mes’

  Madentherapie wordt sinds een half jaar in België opnieuw erkend als geneesmiddel. Ook in Nederland gebruiken veel wondspecialisten de krioelende beestjes voor wonddebridement. Zij zien de therapie als een effectief alternatief voor chirurgie.

  Casus wondzorg

  Wonden door calcifylaxis

  Calcifylaxis vraagt om een snelle diagnose, om de voortschrijdende necrose te kunnen stoppen. Bij deze patiënte lukte dat niet, ondanks een tijdige diagnose.

  Verpleegkundige Yvonne vertelt over de stervensfase van een moedige patiënt

  Impact: Vechtlust

  Verpleegkundige Yvonne de Boer is op de afdeling Acute Opname getuige van de beslissing van een moedige patiënte.

  Verpleegkundige interventies tegen chronische jeuk

  Chronische jeuk: verpleegkundige interventies

  Wat de oorzaak van chronische jeuk ook is, veel patiënten ervaren het als gekmakend. Als de oorzaak niet weg te nemen is, resten interventies om de jeuksensatie te verminderen en inzicht te krijgen in het krabgedrag.

  angiogram van een 48/jarige patiënt met een groot CVA

  Vocht toedienen vóór contrastvloeistof onderzoek: nodig of niet?

  In tegenstelling tot wat Europese richtlijnen stellen, is het niet altijd doelmatig om preventief intraveneus vocht toe te dienen bij patiënten met een verminderde nierfunctie die onderzoek met contrastvloeistof moeten ondergaan.

  Nieuwe richtlijn brandwonden van Brandwondenzorg Nederland

  3 vragen over nieuwe richtlijn brandwonden

  Op 1 april is een autorisatieversie beschikbaar van de nieuwe richtlijn over de zorg voor patiënten met brandwonden van Brandwondenzorg Nederland.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.