Nursing magazine nr 4, 2018

  Interview Sander de Hosson | Komen zij-instromers ons redden? | EBP: ziekenhuisinfecties voorkomen | Humor in de verpleegkunde | Voor- en nadelen van zzp’en door verpleegkundigen | Wondcasus: acute voetwond

  Zij-instromers: redders in nood?

  Door de personeelskrapte zijn alle ogen gericht op zij-instromers. Leidt het haastige opleiden niet tot verlies aan kwaliteit, en: wie begeleidt al deze nieuwe ‘handen’?

  Wetenschap: steun van collega’s onmisbaar voor beginnende verpleegkundigen

  Steun van collega’s en leidinggevenden is essentieel om pas afgestudeerde verpleegkundigen te leren omgaan met complexe en stressvolle praktijksituaties.

  Werken als zzp’er: vrijheid, geld, maar ook hoofdbrekens

  Zzp’ers waren altijd een kleine groep in de zorg. Maar de laatste jaren zetten zorgverleners massaal de stap naar het ondernemerschap. Sommigen zweren erbij, maar niet iedereen zit ondernemen in het bloed. Voor wie een zzp-carrière overweegt, een overzicht van plussen en minnen.

  EBP: verminderen mupirocineneuszalf en chloorhexidinezeep wondinfecties?

  Tachtig procent van de ziekenhuisinfecties met de Staphylococcus aureus (SA) is endogeen. Bij 25 procent van de gezonde mensen komt SA voor op huid en slijmvliezen, met name in de neus.

  Interview Sander de Hosson: arts met een missie

  Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, is bij verpleegkundigen geliefd om zijn columns over palliatieve zorg. Zijn verhalen zijn nu gebundeld in een boek, met opnieuw een belangrijke rol voor verpleegkundigen.

  Impact: ode aan de thuiszorgverpleegkundige

  Longarts Sander de Hosson moet slikken als zijn rol bij een terminale longkankerpatiënt is uitgespeeld. De palliatieve thuiszorg neemt het over.

  Quiz: test je kennis over delier

  Een meerpersoonskamer geeft meer kans op een delier, een heupoperatie ook. Waar of niet waar? Test je kennis over delier met onderstaande vragen.

  Casus wondzorg: acute voetwond en slechte vaten

  Meneer Bosman verblijft in het revalidatiecentrum na een heupfractuur. De wond op de heup heelt goed, maar dan blijkt meneer plots een voetwond te hebben. De wond geneest niet goed en dat betekent heropname in het ziekenhuis.

  Interview Marcellino Bogers: ‘Verpleegkundigen kunnen zo mooi spelen met humor’

  Het boek van verpleegkundige en cabaretier Marcellino Bogers over humor als verpleegkundige interventie is herzien. Raakt hij dan nooit uitgepraat en -geschreven over de humor? ‘Nee, daarvoor is humor een veel te krachtige interventie.’

  Lymfoedeem

  Nursing Challenge: herkennen en behandelen van lymfoedeem

  Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel. Het heeft een grote impact op het leven van de patiënt. Wat zijn de aandachtspunten bij lymfoedeem? Maak de toets en verdien twee accreditatiepunten.

  haloperidol

  Nursing Challenge: haloperidol (‘haldol’)

  Mensen met dementie, wanen, psychoses, of een delier krijgen vaak haloperidol voorgeschreven. Maar ook als anti-emeticum in de palliatieve fase is het een vaak gebruikt middel.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: met toolkit betere screening op depressie na beroerte

  Met behulp van een toolkit screenen neurologieverpleegkundigen vaker of patiënten depressieve symptomen hebben na een beroerte.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.