Nursing magazine nr 4, 2019

  Special wondzorg: nieuwe wondbehandelingen | Casus oncologische wond | Omgaan met morele stress | Nursing Challenge: Immuuntherapie, nitrofurantoïne | Begeleiding van zij-instromers | Voorkomen van infecties bij centraal veneuze lijn | BIG-registratie

  vergrootglas

  Wetenschap: Thuiswonende ouderen positief over monitoring met bewegingssensoren

  Thuis- en alleenwonende ouderen die in het oog worden gehouden met bewegingssensoren, zijn positief over deze vorm van monitoring. Ze voelen zich er veiliger door. Over hun privacy maken ze zich weinig zorgen.

  EBP: Vermindert een CHG-pleister de infectiekans bij een centraal veneuze lijn?

  Er zijn verschillende producten voor het afdekken van de insteekplaats bij een centraal veneuze lijn. Verpleegkundigen in Isala Zwolle vroegen zich af of de transparante wondfolie met chloorhexidinepad het risico op infecties verkleint.

  Impact: ‘Bedankt, meneer uit de supermarkt’

  Neurologieverpleegkundige Barbara komt in de supermarkt een oud-patiënt tegen. Door hem beseft ze weer waarom ze het werk doet dat ze doet.

  vergrootglas

  Wetenschap: Anti-emeticum aprepitant veilig bij fentanyl

  Het veel gebruikte anti-emeticum aprepitant verhoogt de concentratie van fentanyl in het bloed niet. Ook maakt het voor de werking niet uit of de fentanylpleister op de bovenarm of op de borstkas zit.

  Morele stress: ‘Niet de zorg kunnen bieden die je wilt, dat knaagt aan je’

  Je doet meer dan je best, maar toch ga je met een slecht gevoel naar huis. Niet de zorg kunnen bieden die je wilt, kan leiden tot morele stress. Bespreekbaar maken is de eerste stap om dit aan te pakken.

  De wondzorg van de toekomst: nieuwe technieken

  Welke nieuwe technieken voor wondbehandeling zijn er, en welke kunnen we de komende jaren verwachten? Nursing zet interessante nieuwe ontwikkelingen op een rijtje.

  4 vragen over psychische effecten van wonden

  Voor de meeste mensen zal het ingrijpend zijn als ze gewond raken, maar sommigen kunnen er zelfs een psychisch trauma aan overhouden. SEH-verpleegkundige Anja van ´t Klooster spreekt hierover op het Nursing Wondzorgcongres op 9 mei, en wij vroegen alvast om een voorproefje.

  wondzorg

  Wondcasus: oncologische wond op het hoofd

  Meneer Vink heeft een oncologische wond op zijn hoofd nadat een plaveiselcelcarcinoom is weggesneden. Hij wil met de negatieve-druktherapie stoppen omdat hij deze te belastend vindt.

  Plannen voor verplicht vermelden BIG-nummer stuiten op onbegrip

  De discussie over het verplicht vermelden van het BIG-nummer zorgde voor veel onrust onder verpleegkundigen. Waar is zo’n ‘bureaucratische maatregel’ voor nodig? En verpleegkundigen hebben toch ook recht op privacy?

  Talent Sylvia: ‘Dat collega’s naar mij komen voor een luisterend oor, dat vind ik een eer’

  Sylvia Schellevis (52) werd op haar 47e mbo-verpleegkundige. Ze is opgegeven door haar dochter: ‘Dit jaar is mijn moeder verder gaan studeren voor hbo-verpleegkundige, wat mij ongelooflijk trots maakt. Ik weet zelf hoe zwaar het is!’

  Zij-instromers: wat ze halen, wat ze brengen

  Ze waren ooit maatschappelijk werker, psycholoog of webmaster. Wat komen ze de zorg brengen en hoe begeleid je ze het beste?

  3 vragen over ondervoeding bij ouderen

  Volgens de Stuurgroep Ondervoeding kunnen verpleegkundigen meer doen om ondervoeding te voorkomen. Nursing vroeg onderzoeker Getty Huisman wat dan precies.

  Nursing Challenge: immuuntherapie

  Kanker ontstaat door problemen in het immuunsysteem. Daarom wordt tegen steeds meer soorten kanker immuuntherapie ingezet. In dit artikel aandacht voor checkpoint inhibitors. Met de toets verdien je 2 accreditatiepunten.

  Nursing Challenge: Nitrofurantoïne

  Nitrofurantoïne (Furabid®, Furadantine®) is een antibioticum. Het wordt gebruikt voor de behandeling en profylaxe van ongecompliceerde urineweginfecties. Maak de toets bij dit artikel en verdien een accreditatiepunt.

  Het Nursing-magazine van april is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van april 2019. Met daarin de special wondzorg met een artikel over nieuwe technieken in de wondzorg. De toetsartikelen gaan over immuuntherapie, en nitrofurantoïne.

  Blog Hugo: ‘#Doeslief tegen leerlingen’

  Tijdens het opruimen van de zolder komt hij ze toevallig tegen onder een dikke laag stof: de praktijkopleidingsboeken uit de tijd dat hij nog leerling was. Het is geen periode waar Hugo met weemoed aan terugdenkt. 

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.