Nursing magazine nr 4, 2020

  Werkstress | Nursing Challenge: Hepatitis B en Rivastigmine | Grotere arbeidscontracten | Sneller leeg laten lopen van een TR-band | Wondspecial met: tips voor pijnbestrijding | Hoe vind je het ideale verband | Wondcasus: Oncologische ulcus | Interview Bianca Buurman

  Evidence based practice werken

  EBP: Sneller leeg laten lopen van de TR-band, voorkomt dat nabloedingen en pijn?

  Verpleegkundigen vragen zich af of het sneller dan 4 uur laten leeglopen van de TR-band bij patiënten na een CAG/PCI via de a. radialis effect heeft op patiëntencomfort, nabloedingen en ligduur.

  vergrootglas

  Minder onverwachte overlijdens dankzij early warning score

  Wanneer verpleegkundigen protocolmatig early warning scores (EWS) berekenen, zijn er minder onverwachte overlijdens. Dat concludeert verpleegkundige en verplegingswetenschapper Filip Haegdorens.

  Verpleegkundige verbindt een wond aan de voet bij een client.

  5 tips voor het kiezen van het (bijna) ideale wondverband

  Het perfecte wondverband bestaat helaas niet, maar met deze 5 tips van wonddeskundige Ron Legerstee* kies je het bijna ideale verband.

  wondzorg

  Wondcasus: oncologisch ulcus op het onderbeen

  Mevrouw Mertens heeft een traag groeiende bult op het rechteronderbeen. Het blijkt om een sarcoma te gaan. De tumor wordt weggehaald, maar komt helaas weer terug.

  Bianca Buurman

  Bianca Buurman, nieuwe Chief Nursing Officer: ‘Wij zijn een beroepsgroep met ideeën’

  Er is een nieuwe Chief Nursing Officer (CNO), Bianca Buurman. Ze gaat zich in onrustige tijden inzetten voor de positie van verpleegkundigen in Nederland. Stap 1: behoud van (jonge) verpleegkundigen.

  Omgaan met werkstress: rennen, vliegen, rust nemen

  Hoge werkdruk, personeelstekorten, inspelen op acute - soms dramatische - situaties. Het verpleegkundig beroep gaat vaak gepaard met stress, helemaal nu in crisistijd. Wat kun je daaraan doen? ‘Stress is niet altijd het grootste probleem; veel verpleegkundigen nemen onvoldoende hersteltijd.’

  vergrootglas

  Wisseldiensten: meer griep, maar niet meer risico op metabole ziekten

  Zorgmedewerkers met wisselende diensten hebben vaker griep- en luchtwegklachten, maar scoren niet hoger op risicofactoren voor metabole ziekten. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Bette Loef in haar proefschrift.

  Discussie over grotere contracten voor verpleegkundigen gaat verder

  Minister De Jonge van VWS vindt dat het gesprek over meer uren willen werken in de zorg vaker gevoerd moet worden. Dit schreef hij in een reactie op Kamervragen.

  Mellani won NK voor beroepen dankzij rust en liefdevolle communicatie

  Mbo-v-student Mellani Barentsen (21) won in de categorie verpleegkundige het Nationaal Kampioenschap voor beroepen: Skills The Finals. De jury vond dat ze in hectische situaties rustig bleef en liefdevol bleef communiceren, met humor.

  Nursing Challenge: Rivastigmine

  Rivastigmine wordt gebruikt bij bepaalde vormen van dementie. Welke aandachtspunten zijn er bij de pleisters en bij de capsules? De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Palliatieve zorg: zo bespreek je de surprise question

  Een nieuwe handreiking over palliatieve zorg thuis adviseert wijkverpleegkundigen om de surprise question te stellen. Hoe maak je bespreekbaar dat de patiënt mogelijk binnen 12 maanden zal overlijden?

  Het Nursing-magazine van april is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van april 2020. Met daarin onder meer hoe je om kunt gaan met werkstress? De toetsartikelen gaan over Hepatitis B en rivastigmine.

  7 tips voor het beperken van pijn bij een wond

  Wondzorg gaat vaak gepaard met pijn. Wat kun je als verpleegkundige doen om die pijn zoveel mogelijk te beperken?

  Nursing Challenge: Hepatitis B

  Hepatitis B is een besmettelijke virusziekte, die in de chronische vorm meestal geen duidelijke klachten geeft. De acute fase kan wel symptomatisch verlopen. Je belangrijkste taak als verpleegkundige: voorlichting geven en therapietrouw bevorderen. De toets bij dit artikel is goed voor 2 accreditatiepunten.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.