Nursing magazine nr 4, 2021

  Functiedifferentiatie 2.0: niet alleen kijken naar diploma  | Wondspecial: Hars in de wondzorg | Hoe een wondcamera kan helpen | Nursing Challenge: Artrose en Digoxine | EBP: Helpt een spalk spitsvoeten voorkomen | Nazorg voor coronapatiënten |  Vragen over het Janssen-vaccin | Bijwerkingen van vaccins | Andrea Evers over het placebo-effect

  Verpleegkundige Marcel kreeg zenuwpijn door covid-19 en knokt voor overheidssteun

  Verpleegkundige Marcel raakte in maart 2020 besmet met covid-19, heeft nog steeds zenuwpijn en zit in een scootmobiel. De overheid moet veel meer doen voor zorgverleners met blijvende schade, vindt Marcel. Hij geeft tips aan anderen met langdurige klachten.

  EBP - evidence based practice

  EBP: Helpt het dragen van een spalk tegen spitsvoeten?

  Meer dan een derde van de patiënten die langere tijd op een intensive care verblijven, ontwikkelt een spitsvoet. Verpleegkundigen vragen zich af of een spalk spitsvoeten kan helpen verminderen of voorkomen.

  2 kuikens met een gekleurd ei

  Functiedifferentiatie nieuwe stijl: diploma telt, maar ervaring nu ook

  Bij functiedifferentiatie niet meer alleen uitgaan van de initiële opleiding, maar ook ervaring en competenties laten meewegen. Die afspraak legden partijen in de zorg onlangs vast in een verklaring. Is het effect daarvan al zichtbaar in de praktijk? Ja en nee.

  Het Nursing-magazine van april is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van april 2021. Met daarin onder meer: Functiedifferentiatie 2.0: niet alleen diploma telt en Gezondheidspsycholoog Andrea Evers over het placebo-effect. De toetsartikelen gaan over artrose en digoxine.

  Hoe een wondcamera kan vertellen waarom een wond niet geneest

  Een innovatieve camera kan 6 mm diep in de huid kijken, en brengt zo in beeld welke factoren de wondgenezing belemmeren. De camera toont doorbloeding, vochtgehalte en nog enkele aspecten. Wondconsulent Romy Stürbl vertelt hoe het werkt.

  Interview Andrea Evers: ‘Het placebo-effect kan echt een genezende werking hebben’

  Het placebo-effect is meer dan alleen een ‘neppil’ die toch effect heeft. Wat kun je daarmee als verpleegkundige, en wat is het nocebo-effect? We vroegen het hoogleraar gezondheidspsychologie prof. dr. Andrea Evers.

  Janssen-vaccin goedgekeurd: 6 vragen over dit ‘Nederlandse’ vaccin

  Het vandaag goedgekeurde coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van eerder goedgekeurde vaccins: er is maar 1 prik van nodig. Wat valt er nog meer over te zeggen?

  thuiszorg

  Nazorg corona in de wijk: hier moet je op letten

  In de wijk kun je bij cliënten die covid-19 hebben gehad, te maken krijgen met specifieke nazorgbehoeftes. De restklachten lopen nogal uiteen, dus 'vergelijk cliënten niet met elkaar, er zijn enorme verschillen.'

  Nursing Challenge: Artrose

  Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het bij artrose om veel meer dan een kraakbeenprobleem. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: Digoxine

  Digoxine versterkt de contractiekracht van het hart en wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en hartfalen. Maak na het lezen van dit artikel de bijbehorende toets en verdien daarmee 1 accreditatiepunt.

  Talent Monique: ‘Ik wil de wijkverpleegkunde nog meer uitdragen’

  Monique van den Ende (40) is wijkverpleegkundige bij ZorgSaam in Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Collega’s zien haar als een echte kartrekker, die graag naar innovaties speurt.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: Diabeteszorgverleners worstelen met ‘u moet meer bewegen’

  ‘Bewegen als medicijn’ is de gouden standaard in de diabeteszorg, maar zowel zorgverleners als patiënten vinden dit credo moeilijk te implementeren. Dat blijkt uit promotieonderzoek.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: Kwetsbare ouderen vaker angstig en depressief na heupfractuur

  Een chirurg pleit voor meer aandacht voor de fysieke en mentale toestand van de patiënt die zich meldt met een heupfractuur.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.