Nursing magazine nr 4, 2021

  Functiedifferentiatie 2.0 | Special wondzorg met o.a. Toepassing van hars in de wondzorg | Hoe een wondcamera kan helpen | Lokale pijnstilling bij chirurgische wond | Nursing Challenge: Artrose en Digoxine | Vragen over het Janssen-vaccin | Nazorg voor Covid-19 patiënten | Update coronavaccinatie | Interview Andrea Evers over het placebo effect

  Nursing Challenge: eerste toets over wondzorg

  Chirurgische wondzorg: minder opiaten nodig dankzij ‘pijnstilkatheter’ in de wond

  Bij lokale pijnstilling via een katheter in de wond hebben operatiepatiënten minder morfine nodig. Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar vertelt hoe het werkt.

  Nursing Challenge: eerste toets over wondzorg

  Wondcasus: hoe hars (ja, dat spul uit een boom) kan helpen een wond te genezen

  Een man wordt door zijn hond in zijn voet gebeten en loopt daardoor een lelijke wond op. Hars versnelt het genezingsproces. Verpleegkundig specialist wondzorg Diégo Backaert vertelt over de wondbehandeling en het resultaat ervan.

  Janssen-vaccin goedgekeurd: 6 vragen over dit ‘Nederlandse’ vaccin

  Het vandaag goedgekeurde coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van eerder goedgekeurde vaccins: er is maar 1 prik van nodig. Wat valt er nog meer over te zeggen?

  hand die thermometer vasthoudt

  Coronavaccins: zorgen over bijwerkingen?

  De gesprekken over coronavaccins gaan steeds vaker over bijwerkingen. Ook Nederland is inmiddels, tot en met 28 maart, gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Hoe bezorgd moeten we verder zijn?

  EBP - evidence based practice

  EBP: Helpt het dragen van een spalk tegen spitsvoeten?

  Meer dan een derde van de patiënten die langere tijd op een intensive care verblijven, ontwikkelt een spitsvoet. Verpleegkundigen vragen zich af of een spalk spitsvoeten kan helpen verminderen of voorkomen.

  thuiszorg

  Nazorg corona in de wijk: hier moet je op letten

  In de wijk kun je bij cliënten die covid-19 hebben gehad, te maken krijgen met specifieke nazorgbehoeftes. De restklachten lopen nogal uiteen, dus 'vergelijk cliënten niet met elkaar, er zijn enorme verschillen.'

  Interview Andrea Evers: ‘Het placebo-effect kan echt een genezende werking hebben’

  Het placebo-effect is meer dan alleen een ‘neppil’ die toch effect heeft. Wat kun je daarmee als verpleegkundige, en wat is het nocebo-effect? We vroegen het hoogleraar gezondheidspsychologie prof. dr. Andrea Evers.

  2 kuikens met een gekleurd ei

  Functiedifferentiatie nieuwe stijl: diploma telt, maar ervaring nu ook

  Bij functiedifferentiatie niet meer alleen uitgaan van de initiële opleiding, maar ook ervaring en competenties laten meewegen. Die afspraak legden partijen in de zorg onlangs vast in een verklaring. Is het effect daarvan al zichtbaar in de praktijk? Ja en nee.

  Hoe een wondcamera kan vertellen waarom een wond niet geneest

  Een innovatieve camera kan 6 mm diep in de huid kijken, en brengt zo in beeld welke factoren de wondgenezing belemmeren. De camera toont doorbloeding, vochtgehalte en nog enkele aspecten. Wondconsulent Romy Stürbl vertelt hoe het werkt.

  Nursing Challenge: Artrose

  Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het bij artrose om veel meer dan een kraakbeenprobleem. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: Digoxine

  Digoxine versterkt de contractiekracht van het hart en wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en hartfalen. Maak na het lezen van dit artikel de bijbehorende toets en verdien daarmee 1 accreditatiepunt.

  Nursing Challenge | Verpleegkundige classificaties bij eczeem

  Meneer Pieters heeft al zijn hele leven eczeem. Hij heeft last van jeuk en schaamt zich voor de schilferende plekken. Welke verpleegkundige diagnose past bij deze casus? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers helpt je op weg.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.