Functiedifferentiatie 2.0 | Special wondzorg met o.a. Toepassing van hars in de wondzorg | Hoe een wondcamera kan helpen | Lokale pijnstilling bij chirurgische wond | Nursing Challenge: Artrose en Digoxine | Vragen over het Janssen-vaccin | Nazorg voor Covid-19 patiënten | Update coronavaccinatie | Interview Andrea Evers over het placebo effect
Bij lokale pijnstilling via een katheter in de wond hebben operatiepatiënten minder morfine nodig. Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar vertelt hoe het werkt.
Een man wordt door zijn hond in zijn voet gebeten en loopt daardoor een lelijke wond op. Hars versnelt het genezingsproces. Verpleegkundig specialist wondzorg Diégo Backaert vertelt over de wondbehandeling en het resultaat ervan.
Het vandaag goedgekeurde coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van eerder goedgekeurde vaccins: er is maar 1 prik van nodig. Wat valt er nog meer over te zeggen?
De gesprekken over coronavaccins gaan steeds vaker over bijwerkingen. Ook Nederland is inmiddels, tot en met 28 maart, gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Hoe bezorgd moeten we verder zijn?
Meer dan een derde van de patiënten die langere tijd op een intensive care verblijven, ontwikkelt een spitsvoet. Verpleegkundigen vragen zich af of een spalk spitsvoeten kan helpen verminderen of voorkomen.
In de wijk kun je bij cliënten die covid-19 hebben gehad, te maken krijgen met specifieke nazorgbehoeftes. De restklachten lopen nogal uiteen, dus 'vergelijk cliënten niet met elkaar, er zijn enorme verschillen.'
Het placebo-effect is meer dan alleen een ‘neppil’ die toch effect heeft. Wat kun je daarmee als verpleegkundige, en wat is het nocebo-effect? We vroegen het hoogleraar gezondheidspsychologie prof. dr. Andrea Evers.
Bij functiedifferentiatie niet meer alleen uitgaan van de initiële opleiding, maar ook ervaring en competenties laten meewegen. Die afspraak legden partijen in de zorg onlangs vast in een verklaring. Is het effect daarvan al zichtbaar in de praktijk? Ja en nee.
Een innovatieve camera kan 6 mm diep in de huid kijken, en brengt zo in beeld welke factoren de wondgenezing belemmeren. De camera toont doorbloeding, vochtgehalte en nog enkele aspecten. Wondconsulent Romy Stürbl vertelt hoe het werkt.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het bij artrose om veel meer dan een kraakbeenprobleem. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.
Digoxine versterkt de contractiekracht van het hart en wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en hartfalen. Maak na het lezen van dit artikel de bijbehorende toets en verdien daarmee 1 accreditatiepunt.
Meneer Pieters heeft al zijn hele leven eczeem. Hij heeft last van jeuk en schaamt zich voor de schilferende plekken. Welke verpleegkundige diagnose past bij deze casus? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers helpt je op weg.