Nursing magazine nr 4, 2022

  Special wondzorg, waarin de zwachtel een hoofdrol speelt | Casus: bloedende spataderen rond een stoma | Hot items uit nieuwe cao VVT | Nursing Challenge: Eczeem en Protonpompremmers | Wat is goede zorg? | EBP: effect van activiteit bij geriatrische patiënten | Verpleegkundigen met long covid

  EBP - evidence based practice

  EBP | Hebben geriatrische patiënten met cognitieve problemen baat bij dagelijkse activiteitenbegeleiding?

  In het Dijklander ziekenhuis in Hoorn krijgen geriatrische patiënten 5 dagen per week activiteitenbegeleiding aangeboden. Verpleegkundigen onderzochten welk effect dit heeft op cognitieve problemen bij deze patiënten.

  Verpleegkundige Milou heeft long covid: ‘Na een uur ben ik uitgeput’

  Milou Kuipers (31) is oncologieverpleegkundige in het UMC Utrecht. Na long covid bouwt ze het werken op haar eigen afdeling weer langzaam op.

  Verpleegkundige in de wijk met cliënt thuis.

  6 belangrijke zaken in onderhandelaarsakkoord cao vvt

  Onlangs bereikten vakbonden en werkgevers een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao vvt. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Nursing vroeg het cao-onderhandelaar Rolf de Wilde (NU’91).

  3 vragen over jeuk in de palliatieve fase

  Onlangs verscheen de herziene richtlijn Jeuk in de palliatieve fase. Wij vroegen palliatieve verpleegkundige Noeska Schrijver welke interventies de richtlijn voorstelt. 'Jeuk mag nooit onbehandeld blijven. Check of iets werkt. Zo niet, zoek door.'

  Compressietherapie: de ins en outs van tweelaags zwachtelen

  Tweelaagse zwachtels hebben een aantal voordelen ten opzichte van korterekzwachtels. Wat zijn de belangrijkste verschillen met korterekzwachtels, en op welke aandachtspunten moet je letten?

  vergrootglas

  Wetenschap | Stomapatiënten verlaten ziekenhuis zelfstandiger na stomazorgpad

  Patiënten die net een stoma hebben gekregen, verlaten het ziekenhuis zelfstandiger en met minder behoefte aan thuiszorg wanneer zij postoperatief een vierdaags zorgpad volgen.

  Korte rek, klittenband, tweelaags: wanneer kies je welke zwachtel?

  Korterekzwachtels, klittenbandzwachtels, tweelaagse zwachtels… Wanneer gebruik je welke zwachtel? In dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van alle drie op een rij.

  Nursing Challenge: Protonpompremmers

  Protonpompremmers verminderen de secretie van maagzuur en verhogen zo de pH van de maag. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

  Nursing Challenge | Eczeem

  Constitutioneel eczeem komt veel voor in Nederland, maar over de juiste manier van behandelen bestaan nog regelmatig misverstanden. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Talent Isa: ‘Hoe complex MDL is, weten veel collega’s niet’

  Isa van den Hork (28 jaar) is hbo-verpleegkundige op de MDL-afdeling in het Radboudumc in Nijmegen. De persoonlijke aandacht die zij patiënten geeft is onmisbaar, vinden haar collega’s.

  Het Nursing-magazine van april is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van april 2022. Met daarin onder meer: onze special wondzorg, waarin dit keer de zwachtel aan bod komt en verpleegkundigen met long covid. De toetsartikelen gaan over eczeem en protonpompremmers.

  Alleen koorts voldoende indicatie voor afname bloedkweek?

  Casus | Wat doe je aan bloedende spataderen rond een stoma?

  Rond het stoma van meneer Vos zijn varices zichtbaar. De spataderen hebben al verschillende keren gebloed, waardoor hij op de spoedeisende hulp terechtkwam. De eerste stap is nu: aanpassen van het stomamateriaal, maar meneer is gehecht aan zijn eendelig systeem.

  Kun je niet de zorg leveren die je wilt: zoek uit waar het schuurt

  Wat is goede zorg voor jou? Je voelt je vast wel eens gefrustreerd als je die niet kunt leveren. Zie dat als startpunt voor het uitpluizen van wat er misgaat. Bespreek dat gevoel multidisciplinair en krijg meer grip op je werk.

  Zandloper.

  Blog Hugo: ‘De palliatieve zorg moet beter, hoe lang roepen we dat nu al?’

  Achter de schermen discussiëren artsen en verpleegkundigen al decennialang over wat goede zorg is in de laatste levensfase. Hugo vraagt zich af wanneer de verpleegkundige blik die van de artsen kan overstemmen.

  Richard Groenendijk en René Rook overleggen op een ziekenhuisgang.

  Blog Barbara: ‘Hebben we Rachel Hazes nodig om ons beroep te promoten?’

  ‘Ik vind het een goede ontwikkeling hoor, dat de wereld van een zorginstelling zichtbaar wordt via het tv-programma BN’ers in het ziekenhuis. Maar zijn wij zelf niet interessant genoeg? Hebben we daar iemand als Rachel Hazes voor nodig?’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.