Nursing magazine nr 5, 2018

    Extra voor de Dag van de Verpleging: poster Anatomie van de Verpleegkundige | Compressie met een klittenbandzwachtel | COPD in de palliatieve fase | Nadroparine (Fraxiparine®) | Probleemgedrag bij dementie | Verplegen tijdens de ramadan

    wondverbanden

    4 Vragen over vettransplantatie bij brandwondlittekens

    Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers onderzocht of vettransplantatie de kwaliteit van vastzittende littekens na brandwonden kan verbeteren.

    palliatieve zorg bij copd

    Nursing Challenge: COPD in de palliatieve fase

    Omdat er bij COPD geen kans is op genezing, komt een COPD-patiënt vroeg of laat in de palliatieve fase. Wat kom je als verpleegkundige dan tegen? Maak de toets en verdien twee accreditatiepunten.

    anatomie van de verpleegkundige

    Poster ‘Anatomie van de Verpleegkundige’

    Cadeautje voor de Dag van de Verpleging: een poster over de anatomie van de verpleegkundige.

    EBP: Hebben studenten baat bij begeleiding door mentorverpleegkundigen?

    Studenten van Universiteit Antwerpen bekijken of studenten tevreden zijn met de aangeboden klinische leeromgeving en met de begeleiding van mentorverpleegkundigen.

    Impact: Tot nooit meer

    Wijkverpleegkundige Esmée Verschoor werkt voor het laatst in haar oude team. Afscheid nemen vindt ze een verschrikking.

    zwachtelen

    Compressietherapie: zwachtelen met klittenband

    Klittenbandzwachtels hebben veel voordelen, en zouden wel eens de toekomst van het zwachtelen kunnen zijn. Wat moet je weten over deze vorm van compressietherapie?

    Nieuwe wet zorg en dwang regelt onvrijwillige zorg thuis

    Vrijheidsbeperking met bijvoorbeeld onrustbanden en bedhekken is in de verpleeghuizen sterk afgenomen. Nu is de thuiszorg aan de beurt. Wat betekent de nieuwe Wet zorg en dwang voor de praktijk?

    nadroparine

    Nursing Challenge: nadroparine (‘fraxiparine’)

    Mensen die terugkomen van een operatie krijgen vaak het antistollingsmiddel nadroparine (Fraxiparine®) om de kans op trombose te verkleinen. Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.

    Casus wondzorg

    Casus wondzorg: onclassificeerbare decubitus

    Soms is zelfs de beste decubituspreventie niet genoeg. De algehele lichamelijke toestand van de mevrouw in deze wondcasus zorgt ervoor dat een ernstige decubitus niet te voorkomen is.

    Probleemgedrag bij dementie: een puzzel

    Aan probleemgedrag bij dementie kan zeker wat worden gedaan. Voorwaarde daarvoor is methodisch en multidisciplinair werken, meldt de richtlijn die hier pasgeleden over verscheen. In het verpleeghuis gaat dat meestal wat makkelijker dan in de thuiszorg.

    Verplegen tijdens de ramadan

    In mei vasten veel islamitische collega’s weer tijdens de ramadan. Hoe combineren zij dat met hun werk? Asmaâ, Hassan, Ebru en Farahnaaz delen hun ervaringen.

    Wetenschap: metformine doorslikken op operatiedag maakt geen verschil

    Doorslikken van metformine op de dag van een operatie zorgt niet voor betere postoperatieve glucoseregulatie bij patiënten met diabetes type 2.

    Wetenschap: kwart thuiswonende ouderen beperkt in vrijheid

    Een op de vier thuiswonende Vlaamse ouderen die thuiszorg ontvangen, heeft te maken met maatregelen die zijn/haar vrijheid beperken.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.