Nursing magazine nr 5, 2018

  Extra voor de Dag van de Verpleging: poster Anatomie van de Verpleegkundige | Compressie met een klittenbandzwachtel | COPD in de palliatieve fase | Nadroparine (Fraxiparine®) | Probleemgedrag bij dementie | Verplegen tijdens de ramadan

  Nieuwe wet zorg en dwang regelt onvrijwillige zorg thuis

  Vrijheidsbeperking met bijvoorbeeld onrustbanden en bedhekken is in de verpleeghuizen sterk afgenomen. Nu is de thuiszorg aan de beurt. Wat betekent de nieuwe Wet zorg en dwang voor de praktijk?

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: kwart thuiswonende ouderen beperkt in vrijheid

  Een op de vier thuiswonende Vlaamse ouderen die thuiszorg ontvangen, heeft te maken met maatregelen die zijn/haar vrijheid beperken.

  anatomie van de verpleegkundige

  Poster ‘Anatomie van de Verpleegkundige’

  Cadeautje voor de Dag van de Verpleging: een poster over de anatomie van de verpleegkundige.

  zwachtelen

  Compressietherapie: zwachtelen met klittenband

  Klittenbandzwachtels hebben veel voordelen, en zouden wel eens de toekomst van het zwachtelen kunnen zijn. Wat moet je weten over deze vorm van compressietherapie?

  Casus wondzorg

  Casus wondzorg: onclassificeerbare decubitus

  Soms is zelfs de beste decubituspreventie niet genoeg. De algehele lichamelijke toestand van de mevrouw in deze wondcasus zorgt ervoor dat een ernstige decubitus niet te voorkomen is.

  wondverbanden

  4 Vragen over vettransplantatie bij brandwondlittekens

  Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers onderzocht of vettransplantatie de kwaliteit van vastzittende littekens na brandwonden kan verbeteren.

  EBP: Hebben studenten baat bij begeleiding door mentorverpleegkundigen?

  Studenten van Universiteit Antwerpen bekijken of studenten tevreden zijn met de aangeboden klinische leeromgeving en met de begeleiding van mentorverpleegkundigen.

  Impact: Tot nooit meer

  Wijkverpleegkundige Esmée Verschoor werkt voor het laatst in haar oude team. Afscheid nemen vindt ze een verschrikking.

  Probleemgedrag bij dementie: een puzzel

  Aan probleemgedrag bij dementie kan zeker wat worden gedaan. Voorwaarde daarvoor is methodisch en multidisciplinair werken, meldt de richtlijn die hier pasgeleden over verscheen. In het verpleeghuis gaat dat meestal wat makkelijker dan in de thuiszorg.

  palliatieve zorg bij copd

  Nursing Challenge: COPD in de palliatieve fase

  Omdat er bij COPD geen kans is op genezing, komt een COPD-patiënt vroeg of laat in de palliatieve fase. Wat kom je als verpleegkundige dan tegen? Maak de toets en verdien twee accreditatiepunten.

  nadroparine

  Nursing Challenge: nadroparine (‘fraxiparine’)

  Mensen die terugkomen van een operatie krijgen vaak het antistollingsmiddel nadroparine (Fraxiparine®) om de kans op trombose te verkleinen. Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: metformine doorslikken op operatiedag maakt geen verschil

  Doorslikken van metformine op de dag van een operatie zorgt niet voor betere postoperatieve glucoseregulatie bij patiënten met diabetes type 2.

  Verplegen tijdens de ramadan

  In mei vasten veel islamitische collega’s weer tijdens de ramadan. Hoe combineren zij dat met hun werk? Asmaâ, Hassan, Ebru en Farahnaaz delen hun ervaringen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.