Nursing magazine nr 5, 2019

  Zorg voor minder zichtbare patiënten | Complicaties stomazorg | Nursing Challenge: Ileus en metformine | Effectiviteit haloperidol bij delier | Interview Cathy van Beek | Betere ziekenhuiszorg voor mensen met dementie | Voorlichting over keuze wel of niet reanimeren

  vergrootglas

  Wetenschap: Minder complicaties en kortere ligduur door betere eiwitinname

  Ziekenhuispatiënten met een betere eiwitinname hebben minder complicaties en een kortere ligduur dan patiënten met een slechtere eiwitinname. Dat concludeert arts in opleiding tot specialist Dorian Dijxhoorn in haar proefschrift.

  Test je kennis over complicaties bij stomazorg

  Dehiscentie, pancaking, drukulcus. Het zijn slechts een paar voorbeelden van stomaproblemen. Hoe herken je ze en wat doe je eraan?

  Evidence based practice werken

  EBP: Helpt een voorlichtingsvideo patiënten bij de keuze voor wel of niet reanimeren?

  De keuze 'Ik wil niet meer gereanimeerd worden' is vaak lastig voor patiënten. Verpleegkundigen vragen zich af of extra voorlichting via een video de patiënt kan helpen om de keuze tussen wel of niet reanimeren beter onderbouwd te maken.

  Impact: ‘Kan het kloppen dat ik u eerder heb gezien?’

  Oncologieverpleegkundige Margot van Ark-Franken wordt herkend door een man in haar spreekkamer, die speciale herinneringen aan haar heeft.

  Haloperidol bij delier misschien minder effectief dan we denken

  Lange tijd was haloperidol (Haldol®) het voorkeursmiddel bij delier. Maar er zijn grote twijfels over de effectiviteit, in ieder geval bij patiënten op de intensive care. Is het einde van het haloperidol-tijdperk in zicht?

  ‘Verpleegkundigen zijn allemaal gelijk? Met die houding komen we niet verder’

  Oud-verpleegkundige Cathy van Beek bekleedde bestuursfuncties bij het Radboudumc en de Nederlandse Zorgautoriteit. Nursing interviewde haar in aanloop naar de Dag van de Verpleging.

  Talent Daphne: ‘Je moet in dit vak snel volwassen worden’

  Daphne van den Born is verpleegkundige op een acute opnameafdeling en deeltijdstudent hbo-v. Collega Aline heeft haar opgegeven voor de rubriek Talent: 'Daphne is jong, sprankelend, kundig en toegewijd ’

  Nursing Challenge: ileus

  Bij een ileus is sprake van een darmafsluiting met vaak heftige klachten, zoals koliekachtige buikpijn en braken. Een onbehandelde ileus kan levensbedreigend zijn. Wat zijn de verpleegkundige interventies? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  metformine

  Nursing Challenge: metformine

  Metformine is een bloedglucoseverlagend middel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De toets bij dit artikel is goed voor 1 accreditatiepunt.

  Blog Hugo: ‘Pas op voor projectitis’

  Volgens Hugo is een project niets meer dan een ontstekingsreactie op zorgvernieuwing. 'Als je echt iets wilt veranderen, doe het dan niet in de vorm van een project.'

  Blog Sandra: ‘Geef ons een lijst met onzinzorg’

  Sandra pleit voor een jaarlijks opschoonrondje tegen werkdruk en hoge zorgkosten. 'Welke onzinzorg heb jij geschrapt?'

  Verplegen in de gevangenis of op straat: ‘Soms verleen ik wondzorg in een fotohokje’

  Health for all is dit jaar het thema van de Dag van de Verpleging. Rik, Flore, Anouk en Ivo verlenen zorg aan mensen die minder zichtbaar zijn in onze samenleving. Bijvoorbeeld omdat ze op straat leven of gedetineerd zijn.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.