Nursing magazine nr 5, 2020

  Verplegen in coronatijd  | Samenwerken met coronaherintreders | Aangepaste regels | Nursing Challenge: Covid-19 en Pregabaline | Wat is het beste middel bij orale mucositis | Zorg rond het levenseinde van covidpatiënten | Ervaringen van herintreders | Nieuwe richtlijn IAD

  Klinisch redeneren bij COVID-19 deel 1 ziektebeeld

  Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 1: het ziektebeeld

  In deel 1 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: wat gebeurt er in het lichaam en welke symptomen zien we?

  Klinisch redeneren bij COVID-19 deel 2 behandeling

  Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 2: diagnostiek

  Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ernstige ziekte COVID-19. In deel 2 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: hoe wordt de ziekte gediagnosticeerd?

  Klinisch redeneren bij COVID-19 deel 3 behandeling

  Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 3: behandeling

  Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ernstige ziekte COVID-19. In deel 3 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: hoe wordt de ziekte behandeld?

  Corona-herintreder Jo: ‘Ik verruilde de tapkraan voor een mondkapje’

  Zowel in Nederland als Vlaanderen helpen honderden voormalig verpleegkundigen mee in de strijd tegen corona. Deel 1 van de serie corona-herintreders: Cafébaas Jo Helsen (46) verruilde de tapkraan voor een job op de spoed.

  Talent Janneke: ‘In de thuiszorg kan ik dat beetje extra doen’

  Waarom geeft werken in de wijk zoveel voldoening? Verpleegkundige Janneke legt het uit.

  Corona-herintreder Mayke (42): ‘Nu ik eindelijk iets kan doen, is de knoop in mijn buik weg’

  Mayke Jilderda (42) was researchverpleegkundige en werkte tot 3 jaar geleden in de ggz, tot ze een burn-out kreeg. Nu werkt ze in een tijdelijk coronacentrum in een omgebouwd viersterrenhotel.

  EBP: Is er een beter middel tegen orale mucositis dan NaCl 0,9%?

  Verpleegkundigen vragen zich af of er een patiëntvriendelijker middel is om orale mucositis te bestrijden omdat spoelen met een zoutoplossing door veel patiënten als pijnlijk wordt ervaren. 

  verpleegkundige met mond-neusmasker

  Hier hoef je je geen zorgen over te maken in coronatijd

  Om het verpleegkundigen iets gemakkelijker te maken in coronatijd en ze te behouden voor de zorg, zijn er veel initiatieven om ze te informeren en te ontlasten. Een aantal initiatieven op een rij.

  Klinisch redeneren bij COVID-19 Verpleegkundige aandachtspunten

  Klinisch redeneren bij covid-19, deel 4: verpleegkundige aandachtspunten

  In deel 4 van deze serie over covid-19: verpleegkundige aandachtspunten op de verpleegafdeling. Hoe herken je klinische achteruitgang?

  patiënt houdt hand vast

  Corona-herintreder Marijke (67): ‘Familie gaat last krijgen van uitgestelde rouw’

  Marijke Slenders was al 2 jaar met pensioen toen ze vanwege corona weer aan de slag ging op haar oude afdeling, de palliatieve eenheid in het Maria Ziekenhuis Noord-Limburg in het Vlaamse Pelt.

  Covid-19: herintreders gebaat bij duidelijkheid en ruimte

  Tienduizenden herintreders schieten te hulp vanwege covid-19. Hoe werk je effectief en in een positieve sfeer met hen samen?

  Corona-herintreder Jessica (27): ‘Ik kan mezelf weer recht in de spiegel aankijken’ 

  Ik wil iedereen die nog twijfelt aanraden om te komen helpen; ze kunnen je hulp nog steeds gebruiken.’

  Verplegen van coronapatiënten: hoe blijf je mentaal overeind?

  Als verpleegkundige ben je gewend aan emotioneel belastende omstandigheden op je werk. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Hoe blijf je in deze tijden psychisch gezond?

  Incontinentie-geassocieerde dermatitis: richtlijn geeft tips over voorkomen en behandelen

  Onlangs verscheen in België een richtlijn voor de preventie en behandeling van incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD). Wat zijn de belangrijkste punten?

  Corona-herintreders: deze verpleegkundigen voelden zich geroepen om te helpen

  Cafébaas Jo, gepensioneerde Marijke, boekhouder Jessica en leerkracht Mayke voelden zich geroepen om te helpen en verruilden tijdelijk hun andere werk voor een job in de frontlinie.

  Het Corona Thuisteam: ‘Cliënten zijn ook na ontslag nog erg verzwakt’

  Corona Thuisteams nemen alle thuiszorg voor cliënten met (een verdenking op) covid-19 tijdelijk over. Een wijkverpleegkundige vertelt welke behoeften haar cliënten hebben en wat ze andere wijkverpleegkundigen wil meegeven.

  Nursing Challenge: Pregabaline

  Pregabaline wordt ingezet bij de behandeling van sommige soorten pijn, focale epilepsie en gegeneraliseerde angstaanvallen. Maak de toets bij dit artikel en verdien 1 accreditatiepunt.

  Het Nursing-magazine van mei is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van mei 2020. Met daarin onder meer hoe blijf je psychisch gezond bij het verplegen van coronapatiënten? De toetsartikelen gaan over Covid-19 en pregabaline.

  vergrootglas

  Wetenschap: Ouderen bereiken gezondheidsdoelen samen met casemanager

  Ouderen kunnen onder begeleiding van een casemanager vooruitgang boeken op door henzelf gestelde gezondheidsdoelen. Dat is een van de conclusies die specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk trekt in haar proefschrift.

  vergrootglas

  Totaal parenterale voeding: minder bloedbaaninfecties door locken met taurolidine

  Bij veneuze katheters die gelockt worden met 2% taurolidine treden minder kathetergerelateerde bloedbaaninfecties (KGBI’s) op dan bij katheters die gelockt worden met 0,9% NaCl of heparine. 

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.