Nursing magazine nr 5, 2022

  Terugblik op de coronatijd | Fouten met de coronabonus | Interessante zorginnovaties | Nursing Challenge: Leukemie en heparines | EBP: welk beweegadvies geef je oudere patiënten met chemotherapie? | Aangifte doen van agressie | casus complex gedrag: cliënt met autisme | Interview cno Evelyn Finnenma | Adviezen bij hik in de palliatieve fase

  Casus complex gedrag: Meneer wordt woedend als je hem onderbreekt

  Meneer Starremans heeft autisme. Hij hecht aan vaste gewoontes en wil niet dat iemand hem onderbreekt. Het wijkteam wordt wanhopig van zijn rituelen en monologen. Wat kun je als verpleegkundige doen in zo’n geval?

  5 adviezen bij hik in de palliatieve fase

  Tegen hik in de palliatieve fase is meer te doen dan patiënten én verpleegkundigen vaak denken, zegt oncologie- en palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver. Zij was betrokken bij de recente herziening van de richtlijn Hik in de palliatieve fase en geeft 5 adviezen om hik te verminderen of te voorkomen.

  Overmatig zweten in de palliatieve fase: 6 adviezen

  Onlangs verscheen de herziene IKNL-richtlijn overmatig zweten (hyperhydrosis) in de palliatieve fase. Wat zijn de feiten die verpleegkundigen moeten kennen? We bespraken het met oncologie- en palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver en dermatoloog Menno Gaastra.

  Er zijn fouten gemaakt met de coronabonus, wat merken verpleegkundigen hiervan?

  Zorgaanbieders hebben fouten gemaakt bij het aanvragen van de coronabonus, schreef de minister voor Langdurige Zorg Conny Helder vorige maand aan de Tweede Kamer. Daardoor krijgen zij mogelijk minder geld. En verpleegkundigen, wat merken zij ervan?

  Agressie meegemaakt? Volg deze 6 stappen om aangifte te doen

  Minister Langdurige Zorg Conny Helder wil dat medewerkers in de zorg sneller aangifte doen van agressie. 'Zodat de veroorzaker een passende straf krijgt voor diens agressieve gedrag.' Hoe gaat dat in zijn werk: aangifte doen van agressie? Een stappenplan.

  Verpleegkundige Daniëlle Vlug

  Talent Danielle: ‘Regieverpleegkundige zijn vanuit de flexpool heeft echt meerwaarde’

  Als regieverpleegkundige in de flexpool kijkt Daniëlle met frisse blik en kan ze kennis snel overbrengen naar andere afdelingen.

  5 handige innovaties voor patiënten (en verpleegkundigen)

  Onlangs presenteerden de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) een lijst van 92 zorginnovaties.1 Nursing bespreekt er vijf die interessant zijn voor verpleegkundigen.

  3 vragen aan verpleegkundige Alfred, die meewerkte aan een documentaire over stress loslaten

  Anesthesieverpleegkundige Alfred de Jong werd gevolgd voor een documentaire. Hij laat daarin zien hoe hij omgaat met stress door zijn werk.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Welk beweegadvies geef je oudere patiënten met chemotherapie?

  Beweging bevordert de kwaliteit van leven van oudere oncologiepatiënten, en helpt de chemotherapie beter te verdragen. Welk beweegadvies kunnen (oncologie)verpleegkundigen oudere patiënten met chemotherapie geven? Oncologieverpleegkundige Janita Veldman zocht het uit.

  Nursing Challenge | Leukemie

  Leukemie is een relatief zeldzame, levensbedreigende aandoening die zich in zeer korte tijd kan ontwikkelen. Wat is het beloop en wat zijn de verpleegkundige aandachtspunten? De toets levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge | Heparines

  Heparines worden met name ingezet voor de behandeling of profylaxe van diep veneuze trombose of longembolie. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

  Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij leukemie

  De diagnose leukemie zet het leven van meneer Sanders volledig op z’n kop. Welke verpleegkundige classificaties zijn nuttig bij zo’n heftige diagnose? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers helpt je op weg.

  Het Nursing-magazine van mei is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van mei 2022. Met daarin onder meer de enorme impact die de coronatijd had op verpleegkundigen en een stappenplan voor het doen van aangifte tegen agressie. De toetsartikelen gaan over leukemie en heparines.

  Veel overlijdens en niet altijd passende zorg kunnen leveren: hoe verwerken we de coronaperiode?

  Patiënten die overlijden, het hoort bij je werk. Maar tijdens de coronatijd gebeurde dat uitzonderlijk vaak, soms op een heftige manier. Bovendien kon je niet altijd de benodigde zorg verlenen. Hoe kijken verpleegkundigen daarop terug? ‘Het stoort mij dat er weinig aandacht meer is voor de enorme impact die de coronatijd heeft gehad op zorgverleners.’

  Blog Barbara: ‘Terug in de mand jij, met je kwaliteitsproject’

  Volgens Barbara is het hoog tijd dat verpleegkundigen elkaar optillen in plaats van naar beneden halen zodra iemand iets extra’s doet.

  Evelyn Finnema, cno: ‘Verpleegkundigen gaan meer zeggenschap krijgen’

  Mei vorig jaar trad Evelyn Finnema aan als chief nursing officer (cno). Het was een pittig jaar, waarin veel werd gevraagd van verpleegkundigen en verzorgenden. Finnema zet actief in op het behoud van zorgmedewerkers.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.