Nursing magazine nr 5, 2017

  Ramadan en diabetes | Orgaan- en weefseldonatie | ‘Tekort aan verpleegkundigen biedt kansen’ | Functieprofielen mbo-hbo | Heupfractuur bij ouderen | Oudere patiënten op de SEH | Klachten door chemotherapie | Vuile wonden poetsen of spoelen?

  Verpleegkundige aan het bed bij een oudere patiënt

  Heupfractuur bij ouderen: nieuw behandelmodel blijkt succesvol

  Een nieuw behandelmodel van Ziekenhuisgroep Twente zorgt voor lagere sterftecijfers onder ouderen met een gebroken heup. Verpleegkundigen spelen hierin een belangrijke rol.

  Tips voor verpleegkundigen bij vastende diabetespatiënten

  5 vragen over ramadan en diabetes

  Vasten en diabetes: gaat dat samen? Verpleegkundig diabeteseducator Aysim Akpinar geeft uitleg over de risico's en handige tips.

  Wetenschap

  Wetenschap: oudere patiënten te lang op SEH

  Oudere patiënten verblijven vaak te lang op de spoedeisende hulp (SEH). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van maag-darm-leverarts Irene Vegting. Door de bezuinigingen in de ouderenzorg gaan minder ouderen naar een verpleeghuis. Het gevolg hiervan is dat ze vaker op de SEH belanden. Dit komt doordat mantelzorgers of de ouderen zelf niet snel genoeg doorhebben dat er extra zorg nodig is.

  Functieprofielen mbo-hbo

  Functieprofielen mbo-hbo gepresenteerd in algemene ziekenhuizen

  In april zijn de nieuwe functieprofielen van mbo- en hbo-verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen gepresenteerd. Het gaat nog om een 1.0-versie, maar de contouren zijn duidelijk.

  evidence based practice

  EBP: kan de wachttijd op de SEH korter door de Point of Care Test te gebruiken?

  Gebruik van de Point of Care Test voor CRP-bepaling verkort de wachttijd op de spoedeisende hulp

  Verpleegkundige Ellis herinnert zich een patiënt met wie ze vreselijk kon lachen

  Impact: Huilen van het lachen

  Soms zijn er van die patiënten die een speciaal plekje in je hart krijgen. Verpleegkundige Ellis herinnert zich ook zo iemand.

  Wonden: ontsmetten of spoelen?

  Wondontsmetting: vuile wonden poetsen of spoelen?

  Nog te vaak worden wonden ontsmet, terwijl dat niet altijd nodig is. Wanneer ontsmet je een wond, en wanneer is reinigen afdoende?

  Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij orgaandonatie

  7 vragen over orgaan- en weefseldonatie

  Hoe weet ik of mijn overleden patiënt donor is, wanneer is donatie mogelijk en hoe verzorg ik het lichaam? Deskundigen beantwoorden vragen over orgaan- en weefseldonatie.

  verpleegkundigen kunnen alerter zijn op signalen van neuropathie bij oncologische patiënten

  Neuropathische klachten door chemotherapie: wat moet je weten

  Chemotherapie kan allerlei bijwerkingen geven, waaronder neuropathische klachten als tintelingen en doofheid in ledematen. Deze kunnen patiënten jaren later nog belemmeren in het dagelijks leven.

  CNO Schuurmans adviseert de minister van Volksgerzondheid over verpleegkundige zaken

  ‘Een tekort aan verpleegkundigen biedt ook kansen’

  Ruim drie jaar is Marieke Schuurmans nu chief nursing officer, en adviseert ze de minister van Volksgezondheid over zaken die de verpleegkunde aangaan.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.