Nursing magazine nr. 6, 2016

  Hier vind je de artikelen uit Nursing magazine van juni 2016.

  Wetenschap: stress beïnvloedt ontstaan van chronische pijn

  Zit pijn tussen de oren? Ja, of in ieder geval voor een deel, zo blijkt uit promotieonderzoek van gezondheidspsycholoog Ellen Generaal. Zij bestudeerde welke factoren bijdragen aan het ontstaan van chronische pijn, en vond dat dat onder meer geldt voor recente stress. Stressvolle gebeurtenissen, zoals echtscheiding of fi nanciële problemen, verhogen het risico op het ontwikkelen van chronische pijn.

  EBP: verdient een neusbril de voorkeur bij zuurstoftherapie?

  (P=patiënt/probleem, I=interventie, C=vergelijking, O=uitkomst)

  Labwaarden: acute nierinsufficiëntie

  Als verpleegkundige is het handig te weten waar artsen naar kijken bij labonderzoeken en hoe labwaarden te interpreteren zijn. Deze maand: acute nierinsuffi ciëntie.

  Impact: dikke middelvinger

  Verpleegkundige Velthuys werkte in een ziekenhuis in een van Nederlands meest criminele steden, waar een 18-jarige patiënte drugs dealde vanuit haar ziekenhuisbed.

  Verpleegkundigen die een eigen bedrijf beginnen

  Een eigen bedrijf beginnen in de zorg is best spannend, maar verpleegkundigen Nancy, Jacqueline, Anita en Lutgard waagden de sprong. ‘Ik heb altijd in mijn idee geloofd.’

  ethisch verpleegkundig dilemma

  Ethiek: activeren of wensen respecteren?

  Het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van patiënten kan leiden tot ethische dilemma’s. Zoals bij meneer Sahin, die niet begrijpt waarom hij moet meebeslissen over zijn behandeling.

  Zeldzame ulceraties: aandachtspunten voor verpleegkundigen

  Ulceraties worden meestal veroorzaakt door veneuzeof arteriële insuffi ciëntie of een combinatie daarvan. Maar ookandere oorzaken kunnen de wondhelingverstoren en ulcera veroorzaken.1

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.