Nursing magazine nr. 6, 2017

  Wat je moet weten over oxycodon | Collega’s met een dubbele functie | Gebroken diensten in de wijk | EBP: pneumonie voorkomen | Ulcus van Martorell | Palliatieve sedatie | Praten over intimiteit bij kanker | Top 5 onnodige zorghandelingen

  Veel gestelde vragen over oxycodon

  11 vragen over oxycodon

  Het gebruik van oxycodon is in Nederland flink toegenomen. Wat moet je als verpleegkundige weten over deze veelgebruikte pijnstiller?

  verpleegkundige neemt temperatuur op bij patiënt

  Verpleegkundigen kiezen top 5 onnodige zorghandelingen

  Beroepsvereniging V&VN peilde onder haar leden welke verpleegkundige handelingen volgens hen overbodig zijn. Welke handelingen staan in de top 5?

  Gebroken diensten in de thuiszorg

  Gebroken diensten in de wijk, zijn ze te helen?

  Twee keer per dag moeten ‘opladen’ voor je werk, met een pauze van vele uren: niet de favoriete manier van werken voor veel verpleegkundigen in de wijk. Maar ja, de pieken zitten nu eenmaal in de ochtend en de avond. Tom Poes, verzin een list.

  evidence based practice

  EBP: Is pneumonie te voorkomen door preoperatieve mondspoeling?

  De dag voordat ze een hartoperatie ondergaan moeten patiënten in het Academisch Medisch Centrum viermaal daags de mond spoelen met chloorhexidine gluconaat 0,12%. Dit wordt al lange tijd op de afdeling gedaan, ter voorkoming van infectie (met name pneumonie) na de ingreep.

  Palliatieve sedatie draait om comfort, niet om bewustzijnsverlaging

  Palliatieve sedatie: bewustzijn verlagen is geen doel, maar middel

  De belangrijkste observatie bij palliatieve sedatie is niet hoe diep de patiënt slaapt, maar of hij nog last heeft van zijn symptomen.

  Seksuologe Kristel Mulders geeft verpleegkundigen tips om met patiënten te praten over seks na kanker

  Praten over intimiteit bij kanker: hoe doe je dat?

  Patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, ondervinden vaak problemen met intimiteit en seksualiteit. Hoe ga je daar het gesprek over aan? Nursing vroeg het seksuologe Kristel Mulders. ‘Een open houding is de start’.

  Casus wondzorg

  Casus wondzorg: ulcus van Martorell

  Een dame uit Volendam komt twee jaar geleden in ons ziekenhuis vanwege therapieresistente ulcera op beide enkels. Ze heeft ongelooflijk veel pijn. Het blijkt te gaan om een relatief zeldzaam verschijnsel: een ulcus van Martorell.

  Verpleegkundige Annemiek Hamstra versterkt met haar dubbele functie haar positie op de arbeidsmarkt

  Collega’s met een dubbele functie

  Verpleegkundi gen zijn erg gewild op de arbeidsmarkt en dat heeft zo zijn voordelen: je kunt zelf je ideale baan maken door verschillende functies te combineren. Dat doen bijvoorbeeld Henrieke, Marlous, Free en Annemiek.

  Verpleegkundige Rik is dankbaar voor zijn gezin

  Impact: Dankbaar

  Als verpleegkundige Rik na een heftige avonddienst thuis komt, beseft hij weer hoe goed hij het heeft met zijn gezin.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.