Nursing magazine nr 6, 2019

  Hoe houden werkgevers ons binnenboord | Aangepaste lijst dubbelcheck medicatie | Nursing Challenge: chronische nierschade en amoxicilline | Helpen cannabinoïden tegen misselijkheid door chemo | Interview Henk Rosendal | Vermoeidheid bij kanker| Verpleegkundigen met een lintje

  vergrootglas

  Wetenschap: Disfunctioneren collega moeilijk bespreekbaar in de wijk

  Verpleegkundigen in de wijk vinden het niet altijd gemakkelijk om vermoedens van disfunctioneren van een collega aan te kaarten.

  Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase: hoe je het herkent

  Op 9 mei verscheen de herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Verpleegkundig expert en onderzoeker medische oncologie Marlies Peters legt uit hoe je deze vermoeidheidsklachten in kaart brengt.

  Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase: wat je kunt doen

  Deze week verscheen de herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Deskundige Marlies Peters legt uit hoe je kankerpatiënten met vermoeidheidsklachten kunt ondersteunen. Stimuleren om te bewegen is een belangrijke interventie.

  Lector Henk Rosendal: ‘Een beetje rebelse houding mag best in de wijk’

  Onlangs gaf lector Henk Rosendal een openbare les over zijn nieuwe lectoraat: de gezonde wijk. Rosendal wil verpleegkundigen in de wijk stimuleren om wijkgericht te werken. En om rebelser te zijn: 'Doe eens gek, probeer eens iets wat niet voor de hand ligt.’

  Impact: ‘Bij deze opname wilde ik me liever afzijdig houden’

  Bart loopt stage op de intensive care van een Duits ziekenhuis, als er een bijzondere patiënte binnenkomt. Voor het eerst ziet hij tegen een opname op.

  EBP: Helpen cannabinoïden tegen misselijkheid en braken door chemo?

  Veel patiënten die chemotherapie ondergaan, hebben last van misselijkheid en braken. Kunnen cannabinoïden, zoals CBD-olie, deze klachten verlichten?

  Talent Trudy: ‘Hoe zou je zelf benaderd willen worden?’

  Wijkverpleegkundige Trudy Sigle (62) is volgens vierdejaarsstudenten hbo-v Samia Sheikh en Rosa Mos een kei van een stagebegeleider. ‘Geen dag is hetzelfde met Trudy en iedereen in Rotterdam-Overschie kent haar.’

  verpleegkundig leiderschap

  3 vragen over verpleegkundig leiderschap in de praktijk (Anna Reynvaan Praktijkprijs)

  Senior ic-verpleegkundige Carla van Kesteren won de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2019 voor haar masterclass over leiderschap: 'Als artsen beter luisteren naar verpleegkundigen, zijn veel fouten te voorkomen'.

  Cupjes met pillen en capsules.

  Do’s and don’ts bij de dubbele medicatiecheck

  Medicatie dubbelchecken is soms lastig, bijvoorbeeld als je alleen werkt, maar daar zijn oplossingen voor.

  Hoe voorkomt je werkgever dat je vertrekt?

  In deze tijden van tekorten is er werkgevers veel aan gelegen om ons binnenboord te houden. Voorwaarde 1: zorg dat we met plezier werken. Dat betekent: meer autonomie, ruimte om te leren en oprechte aandacht.

  Nursing Challenge: chronische nierschade

  De nierfunctie neemt af met de leeftijd. Door vergrijzing zijn er dan ook steeds meer mensen met chronische nierschade. Wat moet je hierover weten? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: amoxicilline

  Amoxicilline is een penicilline met een breed werkingsspectrum. Het wordt voorgeschreven bij onder meer lucht- en urineweginfecties. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Alle verpleegkundigen verdienen een lintje (maar deze kregen er een)

  Om een lintje te krijgen, moet je je onderscheiden. (Oud-)verpleegkundigen Jacqueline, Marcel, Heleen en Tineke deden dat. 'Ik hoop dat mijn onderscheiding verpleegkundigen inspireert.'

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.