Nursing magazine nr 6, 2020

  Vragen over verlof | Verplicht melden BIG-nummer | Nursing Challenge: Gastric bypass en Nortriptyline | EBP: kan inhalatieanesthesie in plaats van midazolam bij ARDS | Collega’s met covid-19 | Laatste levensfase covid-19 | Morele stress | Nazorg bij covid-19 | Studenten over hun werkbegeleider

  Klinisch redeneren bij covid-19, deel 5: nazorg

  In deel 5 van deze serie over klinisch redeneren bij covid-19: wanneer is een patiënt coronavrij en welke klachten kan hij overhouden aan covid-19?

  parasols

  7 vragen over vakantie opnemen en waar je recht op hebt

  In dit artikel: mag je werkgever je verplichten vrij te nemen op werkdagen, gaat vrij zijn op feestdagen van vakantie-uren af en wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?

  Omgaan met morele stress in tijden van corona

  Schuldgevoel over dat je iemand hebt besmet, geen warme zorg kunnen leveren: in de zorg voor covid-19-patiënten spelen andere gevoelens en dilemma´s dan normaal. Als je daardoor niet kunt voldoen aan je eigen ethische normen, kan dat morele stress opleveren. ‘Ik kan er nóg buikpijn van krijgen.’

  Ervaringen van verpleegkundigen gevraagd voor Covid-19 Verhalenbank

  De Covid-19 Verhalenbank is een online initiatief van het FNI, het online museum voor verpleging en verzorging. Het FNI legt de geschiedenis van het vak vast. Nu verzamelt het museum ervaringen van verpleegkundigen en verzorgenden met covid-19.

  Hulde aan mijn werkbegeleider: ‘Carin zorgde ervoor dat ik weer groeide’

  Een goede werkbegeleider is van levensbelang voor een geslaagde stage. Deel 1 uit de serie 'Hulde aan mijn werkbegeleider': Judith en haar begeleider Carin.

  Zelf covid-19 gehad: ‘Ik heb me nog nooit zo ellendig gevoeld’

  Volgens het RIVM maakten tot 1 april bijna 14.000 Nederlandse zorgverleners covid-19 door. Dat dit ingrijpend is en het herstel geen kwestie van dagen, blijkt uit de ervaringen van verpleegkundigen Lotte, Veerle en Jenieke.

  Hulde aan mijn werkbegeleider: ‘Esther stond naast me tot ik het kon’

  Een goede werkbegeleider is van levensbelang voor een geslaagde stage. Deel 2 uit de serie 'Hulde aan mijn werkbegeleider': Burcu en haar begeleider Esther.

  Hulde aan mijn werkbegeleider: ‘Dankzij Ymke voelde ik me gezien’

  Een goede werkbegeleider is van levensbelang voor een geslaagde stage. Deel 3 uit de serie 'Hulde aan mijn werkbegeleider': Kitty en haar begeleider Ymke .

  Hulde aan mijn werkbegeleider: ‘Martine behandelde mij als gelijke’

  Een goede werkbegeleider is van levensbelang voor een geslaagde stage. Deel 4 uit de serie 'Hulde aan mijn werkbegeleider': Cindy en haar begeleider Martine.

  Nursing Challenge: Gastric bypass

  Zorgverleners krijgen steeds vaker te maken met patiënten die een gastric bypass ondergingen. Bij deze ingreep wordt de maag verkleind en verandert de opname van voedingsstoffen en medicijnen. Met de toets bij dit artikel kun je 2 accreditatiepunten halen.

  Nursing Challenge: Nortriptyline

  Het antidepressivum nortriptyline wordt gebruikt voor de behandeling van depressie, maar ook bij neuropathische pijn. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Evidence based practice werken

  EBP: Kan inhalatieanesthesie midazolam vervangen bij ARDS-patiënten op de ic?

  Midazolam is voor ic-patiënten geen ideaal sedatiemiddel. Ic-verpleegkundige Irma van den Berg zocht uit of inhalatieanesthesie beter geschikt is voor sedatie van ic-patiënten met ARDS.

  Het Nursing-magazine van juni is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van juni 2020. Met daarin onder meer wat je moet weten over vakantie- en andere verlofregelingen. De toetsartikelen gaan over Gastric bypass en nortriptyline.

  vergrootglas

  Wetenschap: kwaliteit van leven na brandwond herstelt vooral in eerste 6 maanden

  Herstel van de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (GKvL) vindt bij volwassenen met een brandwond vooral plaats in de eerste 6 maanden na het ongeval. Dit is een van de conclusies die gezondheidswetenschapper Inge Spronk trekt in haar proefschrift. 

  vergrootglas

  Wetenschap: vertrouwensrelatie en meebewegen essentieel voor motiverende gespreksvoering

  Een veilige vertrouwensrelatie en meebewegen met de patiënt zijn 2 actieve ingrediënten van motiverende gespreksvoering (motivational interviewing). Dat en meer blijkt uit het promotieonderzoek van docent-onderzoeker verpleegkunde Jos Dobber.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.