Veelgestelde vragen over palliatieve sedatie | Buikligging bij covid-patienten op de verpleegafdeling | Nursing Challenge: Inflammatoire darmziekten en allopurinol | EBP: verhoogt zuurstof het comfort tijdens palliatieve sedatie | Huidproblemen bij ouderen | Advies SER: geld erbij voor salarissen, verlof en scholing | Zo leert en werkt een student in 2025
Ook niet-geïntubeerde covid-patiënten op de verpleegafdeling kunnen baat hebben bij buikligging: betere oxygenatie en minder dyspneu. Zo pas je dit toe.
Klagen in het tuchtrecht komt grotendeels voor rekening van patiënten en naasten, en dat moet anders. Dat stelt universitair docent gezondheidsrecht Caressa Bol.
Patiënten met een palliatief zorgdoel in de laatste 3 maanden van hun leven, hebben betere palliatieve zorguitkomsten – maar vooral als ze daarnaast géén curatief of levensverlengend doel meer hebben.
'Hoe gaat het mevrouw Duprie?' vraagt een onbekende arts op zaal aan Barbara. Tja, wie ben je en wat wil je weten...? Tegenwoordig stelt ze deze wedervragen, vroeger hield ze nog een hele spreekbeurt over de patiënt.
Patiënten bij wie sprake is van dyspneu tijdens palliatieve sedatie, krijgen soms zuurstof toegediend. Verpleegkundigen vragen zich af of dit inderdaad het comfort bij deze patiënten verhoogt.
Er komt weer een onderzoek naar uitstroom in de zorg. Dit soort onnodige onderzoeken is een vorm van uitstelgedrag, weet Hugo. 'De uitstroom van verpleegkundigen moeten we toch echt zelf aanpakken. Dus: recht je rug en verenig je binnen zorgorganisaties.´
Uit een Nivel-onderzoek blijkt dat het lastig is voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk om cliënten te betrekken bij de verslaglegging. Kim de Groot legt uit waarom.
We verplaatsen ons naar 2025; de coronacrisis ligt alweer enige tijd achter ons. Welke lessen hebben we geleerd over het opleiden van verpleegkundigen? Een kijkje in de toekomst, aan de hand van een fictieve student.
Inflammatoire darmziekten zijn steeds beter medicamenteus te behandelen, maar hebben desondanks een grote impact op het leven van patiënten. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.
De meeste veranderingen van de oudere huid zijn onschuldig, maar sommige kunnen pijnlijk zijn of alarmerend. Wat zie je en wat doe je bij ouderdomswratten, levervlekken, hemangioom, gordelroos en actinische keratose?
Allopurinol wordt gebruikt om jichtaanvallen te voorkomen. Door allopurinol neemt de hoeveelheid urinezuur in het bloed af. Maak de toets bij dit artikel en haal 1 accreditatiepunt.
Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van juni 2021. Met daarin onder meer: veel gestelde vragen over palliatieve sedatie en huidproblemen bij ouderen. De toetsartikelen gaan over inflammatoire darmziekten en allopurinol.
Waar anderen vaak afhaken, heeft wijkverpleegkundige Petra Hinke wél aandacht voor het psychische welzijn van cliënten, zegt verpleegkundige in opleiding Rosita.
Erik de Laat is ‘expert decubitus’ en deelt zijn kennis binnenkort via een online sessie voor abonnees van Nursing en TVZ: ExpertHouse. Ook pleit hij voor meer aandacht voor decubituspreventie vanuit het management. 'Want de verpleegkundige hééft al zo veel op haar bordje.'
Expert palliatieve zorg Paul Vogelaar blikt vooruit op de herziene richtlijn palliatieve sedatie. Welke vormen van palliatieve sedatie zijn er, wat doe je als er iets mis gaat en welke misvattingen leven er nog steeds?