Nursing magazine nr 6, 2022

  Mondzorg bij ouderen | Subsidie voor meer zeggenschap | Nieuwe richtlijn over behandeling long covid | Nursing Challenge: urinestoma’s en benzodiazepineagonisten | EBP: Hoe bevorder je therapietrouw bij oudere oncologische patiënten | Ervaringen van docenten verpleegkunde | Experthouse Klinisch redeneren | Nieuwe richtlijn over obstipatie in de palliatieve fase

  Nieuwe richtlijn obstipatie in palliatieve fase: ‘Vraag 2x per week naar ontlastingpatroon’

  In de palliatieve fase zijn maatregelen tegen obstipatie niet altijd haalbaar, zoals een vezelrijk dieet gebruiken. Welke interventies dan vooral belangrijk zijn, staat in de richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase die vandaag verscheen.

  Richtlijn long covid: wat zijn de nieuwste inzichten over dit onvoorspelbare ziektebeeld?

  Onlangs verscheen de richtlijn Langdurige klachten en revalidatie na covid-19. Wat is er inmiddels bekend over long covid? Nursing beantwoordt 7 veel gestelde vragen.

  Vraag subsidie aan voor meer zeggenschap: ‘Brainstorm met elkaar en spreek je uit’

  Deze zomer start een subsidieregeling voor meer zeggenschap voor verpleegkundigen. Denk nu alvast na over wat jij en je collega’s met dat geld kunnen doen. ‘Laat het niet gebeuren dat bestuurders subsidie aanvragen voor ideeën waar jullie niet beter van worden.’

  Waarom mondzorg bij ouderen meer aandacht verdient (en op welke manier)

  Hebben we wel genoeg aandacht voor de mondgezondheid van ouderen? ‘Veel ouderen geven er zelf geen prioriteit meer aan, maar een gezonde mond is heel belangrijk voor hun gezondheid,’ zegt tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink. Ze heeft enkele belangrijke adviezen voor verpleegkundigen.

  4 veelvoorkomende mondproblemen bij ouderen

  Voor veel kwetsbare ouderen is mondzorg een sluitpost. Ze moeten al zo vaak naar huisarts of ziekenhuis, ‘dus laat de tandarts maar even zitten’. Welke mondproblemen kunnen dan ontstaan en hoe herken je die als verpleegkundige?

  3 vragen over de rol van wijkverpleging bij medicatie

  Verpleegkundige Nienke Dijkstra promoveert binnenkort op de rol van wijkverpleging bij medicatie. Er zijn volgens haar nog veel uitdagingen op dit gebied, vooral bij ouderen: 'Mevrouw zei dat alles goed ging met de medicatie, maar ze had afgelopen jaar 370 pillen niet ingenomen.'

  Wetenschap

  Wetenschap | Wijkteams positief over verpleegkundig leiderschapsprogramma

  Wijkverpleegkundigen die deelnamen aan een programma voor verpleegkundig leiderschap in de wijk zijn enthousiast – zo ook hun teamleden.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Hoe verhoog je de therapietrouw bij oncologische patiënten met chemo- of immuuntherapie?

  In de praktijk blijkt dat oncologische patiënten die chemo-of immuuntherapie krijgen, de medicatievoorschriften niet altijd opvolgen. Hoe kunnen we als verpleegkundige de therapietrouw bij deze patiënten verbeteren?

  Nursing Challenge: urinestoma’s

  Bij urinestoma’s zijn urineweginfecties een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Hoe herken je ze? En wat is eraan te doen? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Blog Hugo: ‘#Metoo: wat voelde ik me vies’

  Ook Hugo ontkwam helaas niet aan seksueel ongewenst gedrag van een patiënt. Het is voor het eerst dat hij het met de wereld deelt. Achteraf gezien jammer, vindt hij.

  Nursing Challenge: Benzodiazepines

  Benzodiazepineagonisten (benzodiazepines) worden toegepast bij slaapstoornissen, angststoornissen, epilepsie en palliatieve sedatie. Test je kennis met de toets bij dit artikel en verdien 1 accreditatiepunt.

  Klinisch redeneren in de wijk: stel je vragen tijdens ExpertHouse

  Klinisch redeneren is een basisvaardigheid, maar soms best pittig. Ben je Nursing-abonnee, dan kun je in een gratis online sessie al je vragen stellen aan expert José van Dorst. Deze ExpertHouse vindt plaats op dinsdag 21 juni. Meld je aan!

  Docenten verpleegkunde over hun vak: ‘Minstens zo mooi als verplegen’

  Ooit werkten ze zelf als verpleegkundige, nu staan ze voor de klas om de nieuwste generatie collega’s op te leiden. Alina, Jim, Devina en Seema willen hun liefde voor het vak overbrengen, maar studenten ook kritisch en zelfbewust het werkveld in sturen.

  Docent verpleegkunde Alina: ‘Ik wil kritische verpleegkundigen opleiden’

  Alina van Dalen is docent Health Care aan Hogeschool Viaa in Zwolle en daarnaast verpleegkundig consulent palliatieve zorg. 'Ik wil de nieuwste generatie verpleegkundigen laten zien hoe mooi het vak is.'

  Docent verpleegkunde Jim: ‘Ongemotiveerde studenten worden later soms topverpleegkundigen’

  Jim Tjoe-A-On (57) staat al zo’n 30 jaar voor de klas als docent mbo-verpleegkunde – momenteel aan het Rotterdamse Albeda College en Zadkine College. 'De studenten van tegenwoordig zijn anders dan die van vroeger.'

  Docent Seema Ramautar: ‘Ik heb als docent meer impact op de zorg’

  Seema Ramautar (35) is sinds 2 jaar docent verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam. 'Want ik echt belangrijk vind is dat studenten een goede keuze maken. Ik zie graag verpleegkundigen die weten wat ze doen, als kritische en zelfbewuste mensen.'

  Docent verpleegkunde Devina: ‘Een mooier vak bestaat voor mij niet’

  Devina Gudde werkt als docent verpleegkunde aan ROC West in Amsterdam en zit helemaal op haar plek. 'Studenten die krachtig en zelfbewust de werkvloer betreden, dat maakt mij trots.'

  Het Nursing-magazine van juni is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van juni 2022. Met daarin onder meer: meer aandacht voor mondzorg bij kwetsbare ouderen en verpleegkundedocenten over hun werk. De toetsartikelen gaan over urinestoma's en benzodiazepineagonisten.

  Talent Cheryl, CNO in de thuiszorg: ‘Niet meten om te meten, maar te leren’

  Voormalig wijkverpleegkundige en verplegingswetenschapper Cheryl Mostert (30) is een van de eerste chief nursing officers in de vvt. ‘Ik wil een brug zijn tussen bestuur, werkvloer en wetenschap, zodat verpleegkundigen krijgen wat ze nodig hebben om goede zorg te verlenen.'

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.