Nursing magazine nr 7/8, 2019

  Zorgen en misverstanden over de overgangsregeling Wet Big II | Personeelstekort in de zomer | Nursing Challenge: bloedcirculatie en verapamil | Behandeling van huidreacties bij bestraling | Gevolgen van een ic-opname | Is flushen met heparine effectiever dan met NaC1 0,9%? | Studenten over hun stage in het buitenland

  verpleegkundigen en een ziekenhuispatiënt

  10 misverstanden over de overgangsregeling Wet Big II

  Verpleegkundigen reageren massaal op de berichtgeving over de nieuwe functie regieverpleegkundige, en de overgangsregeling. Er zijn nogal wat zorgen en misverstanden.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: Patiënten hoeven niet ‘klaar te zijn’ voor vroegtijdige zorgplanning

  Patiënten hoeven niet noodzakelijk ‘klaar te zijn’ voor een vroegtijdig zorgplanningsgesprek, om een dergelijk gesprek te kunnen voeren. Dat concludeert verplegingswetenschapper Marieke Zwakman in haar proefschrift. Zij deed onderzoek naar advanced care planning.

  Huidreacties door bestraling: de nieuwste inzichten

  Wel of niet smeren in het bestralingsgebied, verlichting van pijn en jeuk, welk verband kies je? Een nieuwe, landelijke werkwijze moet duidelijkheid bieden over behandeling en verzorging van acute huidreacties bij radiotherapie.

  Wetenschap: Goede informatie bestrijdt angst bij palliatieve patiënten

  Goede en volledige informatie kan patiënten in de palliatieve fase helpen om minder angstig te zijn. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verplegingswetenschapper Daniëlle Zweers.

  EBP: Is flushen met een heparineoplossing effectiever dan met NaCl 0,9%?

  Flushen van een infuus gebeurt vaak met heparine of natriumchloride. Het gebruik van heparine is echter niet risicoloos. De vraag is dan ook of NaCl 0,9% niet net zo effectief is. 

  Talent Yvonne: ‘We kunnen veel meer invloed hebben dan we denken’

  Yvonne Prijt – De Bruin (29) is regieverpleegkundige op de Acute Opname Afdeling van ziekenhuis Bernhoven in Uden. Volgens haar collega Paula van den Berg brengt Yvonne met veel warmte haar kennis over.

  Studenten over hun stage in het buitenland: ‘Ik heb vooral leren loslaten’

  Werken met beperkte middelen, andere aandoeningen, andere gewoontes: stage lopen in het buitenland is een bijzondere ervaring. Studenten Judith, Manu, Mabel en Nathalie gingen de uitdaging aan.

  3 vragen aan verpleegkundestudent Teun, winnaar van twee jongerenprijzen

  Een interview met student verpleegkunde Teun Toebes, die twee belangrijke jongerenprijzen won en video's gaat maken voor Nursing. 'Fantastisch om te kunnen laten zien hoe bijzonder de zorg is.'

  ‘Personeelstekort deze zomer nijpender dan ooit’

  In verschillende regio’s hebben verpleegkundigen het deze zomer drukker dan ooit. Herkenbaar? In dit Premium-artikel lees je over de ervaringen én de adviezen van collega's.

  Impact: ‘Als ik hoor dat hij is overleden, huil ik van verdriet’

  Senior verpleegkundige Soraya Baroud heeft een speciale band met een jonge patiënt die wordt opgenomen op de afdeling interne geneeskunde.

  Nursing challenge: verapamil

  Verapamil (Isoptin®, Isoptine®) is een calciumantagonist en een vaatverwijder. Doel van dit middel is bloeddrukverlaging. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op voor het Kwaliteitsregister V&V.

  Het Nursing-magazine van juli/augustus is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van juli/augustus 2019. Met daarin onder meer een artikel over de zorgen en misverstanden over de overgangsregeling Wet Big II. De toetsartikelen gaan over bloedcirculatie en verapamil.

  Nursing Challenge: bloedcirculatie

  De bloedcirculatie is een complex proces. In dit artikel aandacht voor wat er mis kan gaan en welke gevolgen dat kan hebben. De bijbehorende toets levert 2 accreditatiepunten op.

  post intensive care syndroom

  7 vragen over het post-intensive care syndroom

  Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.