Nursing magazine nr 7/8, 2020

  Fit blijven tot aan je pensioen | Populaire specialisaties | Hoe maken we ons vak aantrekkelijker | Begeleiding pas afgestudeerde collega’s | Nursing Challenge: Acute respiratoire insufficiëntie en Doxycycline | EBP: minder pijn bij lumbaalpunctie met atraumatische naald | Racisme in de zorg | Vochtinname tijdens hitte | MRSA  | Voorkomen van een burn out

  Petrischaaltje met MRSA

  Verpleegkundigen met MRSA: ‘Ik deed alles om weer aan het bed te mogen staan’

  Verpleegkundigen die de MRSA-bacterie bij zich dragen, ervaren heftige gevolgen daarvan. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 18 verpleegkundigen.

  Elke Geraerts: ‘Goed voor je brein zorgen voorkomt burn-out’

  Volgens doctor in de psychologie Elke Geraerts is er een toename van burn-outs omdat we ons brein verwaarlozen. ‘Als verpleegkundige loop je op papier een verhoogd risico. Maar veerkracht en bevlogenheid zijn een antigif, en bovendien aan te leren.’

  Steffie op Bonaire: ‘Het zuurstofaanbod is hier niet zo vanzelfsprekend als in Nederland’

  Eind mei vloog Steffie van der Wijst (29), ic-verpleegkundige in Bernhoven, het ziekenhuis in de regio Oss – Uden - Meijerijstad, met haar gezin naar Bonaire om daar in het ziekenhuis te helpen bij een eventuele corona-uitbraak. Hoe gaat het daar?

  1 op de 5 verpleegkundigen die willen specialiseren, denkt aan de intensive care

  De coronacrisis heeft eens te meer de tekorten aan ic-verpleegkundigen blootgelegd. Toch is de intensive care een vrij populaire specialisatie, blijkt uit een Nursing-enquête: 20% van de verpleegkundigen die denken over specialiseren, wil richting de ic.

  Talent Pepita zamelt sokken in om verpleegkundigen herkenbaar te maken

  Pepita de Vries (28) is mbo-verpleegkundige, werkt in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en doet hbo-v. Haar afdeling, normaal interne/nefrologie/gynaecologie, is de corona-unit.

  demonstrant met bord black lives matter

  Verpleegkundigen over racisme: ‘Ik sliep er niet meer van’

  Dat racisme ook voor veel verpleegkundigen aan de orde van de dag is, blijkt wel uit de reacties op een Nursing-oproep op Facebook. ‘Ik mocht alleen binnenkomen als ik kwam schoonmaken, want zwartjes waren niet geschoold om medicatie uit te zetten.'

  Blog Hugo: ‘Kiezen mijn kinderen ook voor de zorg?’

  Op het hoogtepunt van de vergrijzing zijn Hugo's kinderen op een leeftijd dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de torenhoge zorgvraag die er op dat moment zal zijn. 'De vraag is of de zorg hen ligt. En of ik hen een carrière als verpleegkundige aanbeveel.'

  Aantrekkelijker maken van het vak: de discussie gaat verder

  Onlangs verscheen een plan voor het snel kunnen opschalen van de ic-capaciteit als het nodig is. Daarvoor zijn niet alleen meer ic-verpleegkundigen nodig, ook voor andere verpleegkundigen moet het vak aantrekkelijker worden.

  Nursing Challenge: Doxycycline

  Doxycycline is een antibioticum dat wordt gebruikt bij infecties van de luchtwegen en exacerbaties van chronische bronchitis. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Nursing Challenge: Acute respiratoire insufficiëntie

  Bij covid-19 raken veel patiënten acuut respiratoir insufficiënt, maar ook bij andere ziektebeelden kan dat voorkomen. In dit artikel lees je wat er gebeurt bij acute respiratoire insufficiëntie en wat je kunt doen. De bijbehorende toets levert 2 accreditatiepunten op.

  Evidence based practice werken

  EBP: Geeft een lumbaalpunctie met atraumatische naald minder pijn?

  Bij een lumbaalpunctie gebruikt een arts een naald om liquor uit de ruggenwervel weg te nemen. Verpleegkundige Alinda Doevendans zocht uit welke naald minder postpunctionele hoofdpijn geeft: een atraumatische of een standaardnaald.

  Na de studie begint het pas echt

  Het Nursing-magazine van juli/augustus is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van juli/augustus 2020. Met daarin onder meer de special arbeidsmarkt met fit blijven werken tot aan je pensioen, dat vraagt maatwerk en de top 5 van populaire specialisaties. De toetsartikelen gaan over acute respiratoire insufficiëntie en doxycycline.

  Prettig werken tot aan je pensioen, dat vraagt maatwerk

  Bijna een derde van de verpleegkundigen is ouder dan 55. Wat hebben deze collega’s nodig om tevreden en gezond te kunnen blijven werken tot aan hun pensioen?

  Tips voor vochtbeperking tijdens warme dagen

  Een hittegolf is voor iedereen belastend, maar nog eens extra voor patiënten met een vochtbeperking vanwege een verminderde hart- of nierfunctie. Waar let je op?

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.