Nursing magazine nr 7/8, 2018

  Aanprikken van een poortkatheter | Medicatie: antistollingsmiddelen (DOAC) | Hoe pakken de ‘schrapregels’ uit? | Veel gestelde vragen over voeding | Nieuwe kwaliteitsstandaard wondzorg | Omarm je stagiaire | De privacywet in de praktijk

  Highlights uit de Kwaliteitsstandaard Wondzorg

  In juni presenteerde een werkgroep van wondzorgprofessionals en patiënten de Kwaliteitsstandaard Organisatie van wondzorg in Nederland aan het ministerie. Wij selecteerden de belangrijkste punten voor verpleegkundigen.

  Sector in actie voor meer stageplaatsen

  In het studiejaar 2019-2020 vervalt de numerus fixus voor vrijwel alle hbo-v’s. Tot die tijd geldt een studentenstop voor zeven van de zeventien opleidingen. V&VN is er blij mee, maar waarschuwt voor belasting van stagebegeleiders.

  Koester je stagiaires, we hebben ze nodig

  Heel wat stagiaires voelen zich niet welkom op hun stageplek. Hoe kunnen we dat verbeteren?

  urinesediment

  EBP: is bij hartfalen altijd een natriumbeperking nodig?

  Patiënten met hartfalen krijgen doorgaans richtlijnen voor het gebruik van natrium. Is natriumbeperking bij patiënten met hartfalen NYHA-klasse II tot en met IV altijd noodzakelijk?

  4 vragen over de privacywet

  Sinds 25 mei is in Europa de nieuwe privacywet van kracht (GDPR of AVG). Als verpleegkundige werk je dagelijks met persoonsgegevens en daar was al regelgeving over. Is er iets veranderd op de werkvloer?

  Impact: Nog niet klaar

  Verpleegkundige Francis van der Loos draait haar eerste 24-uursdienst in de palliatieve zorg, en de familiesituatie rond het sterfbed maakt een enorme indruk op haar.

  Weg met overbodige regels

  Niet voor elke zorgplanwijziging een handtekening hoeven vragen, exit vijfminutenregistratie. Onlangs werd een aantal schrapregels opgesteld voor de zorg. Verpleegkundigen zijn voorzichtig enthousiast, maar wat gaat er daadwerkelijk veranderen op de werkvloer?

  9 vragen over voeding

  Nursing verzamelde vragen van lezers over voeding en legde ze voor aan het team van diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit zijn hun antwoorden.

  Nursing Challenge: Aanprikken van een poortkatheter / Port-a-Cath

  Hoe prik je een poortkatheter (Port-a-cath) aan en hoe spoel je hem door? Lees het artikel, maak de toets en verdien twee accreditatiepunten.

  Nursing Challenge: Direct werkende orale anticoagulantia

  Er zijn vier direct werkende orale antistollingsmiddelen (DOAC’s) beschikbaar: apixaban, dabigatran, edoxaban en rivaroxaban. Waar moet je op letten bij deze anticoagulantia? De toets bij dit artikel levert een accreditatiepunt op.

  1 REACTIE

  1. Jammer dat journaliste Sigrid de situatie in de thuiszorg met de handtekening onder het zorgplan uit zijn verband trekt, door het op deze manier op te schrijven in het artikel Schrappen van onnodige regels in de zorg. Kennelijk heeft ze geen idee van het werk in de thuiszorg en de cliënten die thuiszorg nodig hebben.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.