Nursing magazine nr 7/8, 2022

  De opmars van de zzp’er in de verpleging | Pijncasus: patiënt panisch voor een morfinepomp | Nursing Challenge: totaal parenterale voeding en SSRIs | Screenen op ondervoeding | EBP: residu na postoperatieve mictie | Discriminatie van patiënten | Richtlijn seksuele gezondheid | Specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuijlen over betere samenwerking in de wijk | Barbara: mijn inserviceopleiding was zo gek nog niet

  Twee bananen achter elkaar

  Praten over seksuele gezondheid: nieuwe richtlijn wil drempel helpen verlagen

  Met patiënten praten over seksualiteit: voor veel verpleegkundigen blijft het lastig. Hoe kun je de drempel verlagen en het gesprek over seksuele gezondheid gemakkelijker maken?

  Natuurlijk discrimineren wij niet (maar onbedoeld misschien wel)

  Als verpleegkundige wil je je patiënten de beste zorg bieden - álle patiënten. Toch zijn er patiënten die zich soms - vanwege hun etnische achtergrond of huidskleur – anders bejegend voelen. Hoe voorkom je dit? ‘Kijk welke onbewuste vooroordelen je hebt.’

  Verpleegkundige Adrz draagt weer mondkapje: ‘We weten hoe hard het kan gaan met besmettingen’

  Personeel van ziekenhuis Adrz, met locaties in Goes, Vlissingen en Zierikzee, draagt sinds 20 juni weer mondkapjes. Vicevoorzitter van de VAR Monique Drees – Greeve geeft uitleg.

  Dagdienst start halfuur eerder: ‘Overzicht bij de verpleegkundige en rust voor de patiënt’

  Op de afdeling traumageriatrie in het St. Antonius in Utrecht lost de dagdienst de nachtdienst sinds kort om 7.00 uur af in plaats van om 7.30 uur. Wat was de reden hiervoor en wat zijn de voordelen? We bespraken het met initiatiefnemers Jelle van Schaik en Matthias van Leeuwen.

  Margot Verkuylen: ‘Wijkverpleegkundige moet met andere disciplines de kroeg in’

  Specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen pleit voor meer samenwerking in de wijk. Dat is een van de belangrijkste stappen naar betere zorg voor kwetsbare ouderen die steeds langer thuis moeten wonen. Ze pleit ook voor leiderschap: 'De tijd dat de arts het beleid bepaalt en de wijkverpleegkundige zwijgzaam volgt, zou voorbij moeten zijn'

  Verpleegkundigen in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht hijsen zich in beschermende kleding, in december 2021. Foto: ANP

  Zorg bereidt zich voor op nieuwe coronagolf

  Hoe bereiden we ons zo goed mogelijk voor op een nieuwe coronagolf? Daar deed een expertteam met onder andere verpleegkundigen onderzoek naar. V&VN-voorzitter Bianca Buurman bespreekt de belangrijkste aanbevelingen voor verpleegkundigen.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Is 230 cc blaasvolume na postoperatieve mictie acceptabel of moet je opnieuw meten?

  Een patiënt heeft na een operatie een urineresidu van 230 cc na mictie. Is dit acceptabel of meet je na een bepaalde tijd opnieuw?

  Nursing Challenge | totale parenterale voeding

  Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten bij de toediening van totale parenterale voeding (TPV)? Met de toets bij dit artikel verdien je 2 accreditatiepunten.

  Nursing Challenge | SSRI’s

  Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) worden onder andere voorgeschreven bij de behandeling van depressie en angststoornissen. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

  vergrootglas

  Wetenschap | Risico op ondervoeding vaak over het hoofd gezien met MUST

  De huidige screening op ondervoeding in het ziekenhuis laat te wensen over, vindt diëtist en onderzoeker Iris van Vliet. Ze pleit voor inzet van een ander screeningsinstrument dan de veelgebruikte MUST.

  Zzp’ers in de zorg: niet meer te missen

  Het aantal zzp’ers in de zorg stijgt snel. Bij collega’s in vaste dienst leidt dat soms tot scheve ogen. Maar deze trend zal voorlopig doorzetten. Het credo is: ‘wen er maar aan’.

  Talent Manon: ‘Toon lef en onderbouw je behoeften voor ontwikkeling’

  Manon Gerrits (31) werkt als hbo-verpleegkundige en praktijkopleider op de afdeling traumachirurgie van het ETZ in Tilburg. Volgens collega Annette stimuleert Manon haar collega’s heel gedreven om leiderschap te pakken en beroepstrots te uiten.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.