Nursing magazine nr. 7/8, 2016

  Hyperbare zuurstoftherapie bij complexe wonden | Bedrust na diepe liesklierdissectie | Eén tarief voor de wijkverpleegkundige | Ethiek: pacemaker bij dementerende patiënt | Mindfullness in de verpleegkunde | Invloed nachtdienst op borstkanker | Veel gebruikte antibiotica, een overzicht | Zo geef je voldoende vocht aan ouderen | Vijftig-plus studenten verpleegkunde

  Mindfulness in de verpleegkunde

  De term ‘mindfulness’ roept bij veel verpleegkundigen vraagtekens of zelfs irritatie op, merkt verpleegkundige en mindfulnesstrainer Theo Niessen. ‘Toch kan het je helpen om betere zorg te leveren.’

  Eén tarief voor de wijkverpleegkundige, is dat gunstig?

  Staatssecretaris Van Rijn wil de registratielast voor wijkverpleegkundigen verminderen met één tarief voor verpleging en verzorging. V&N en Zorgverzekeraars Nederland zijn positief, maar ActiZ en de NPCF zijn kritisch.

  Wetenschap

  Wetenschap: invloed nachtdienst op borstkanker

  Langdurige verstoring van het dag- en nachtritme verhoogt het risico op borstkanker bij muizen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van medisch bioloog Kirsten Van Dycke. Zij deed onderzoek bij een muizenstam die sowieso borstkanker ontwikkelt. Bij de groep muizen waarbij het dag-nachtritme lange tijd wekelijks werd omgegooid, openbaarden de tumoren zich veel sneller. Bovendien kwamen de muizen meer aan in gewicht, een gewichtstoename die nergens anders door kon worden verklaard.

  Overzicht van veel gebruikte antibiotica

  Antibioticaresistentie is een groeiend probleem voor de gezondheid van mens en dier. Toch zijn antibiotica nog altijd hard nodig voor de bestrijding van infecties door bacteriën.

  evidence based practice

  EBP: hoe lang bedrust na diepe liesklierdissectie?

  In deze evidence based practice casus onderzoeken verpleegkundigen op de afdeling chirurgische oncologie hoe lang patiënten na een diepe liesklierdissectie bedrust moeten hebben.

  ethisch verpleegkundig dilemma

  Ethiek: Pacemaker bij dementerende patiënt?

  Een kwetsbare dementerende patiënt van 93 jaar wordt opgenomen voor plaatsing van een pacemaker. Is dit medisch en ethisch verantwoord?

  Vijftig-plus studenten verpleegkunde

  Onlangs stelde een gezondheidseconoom voor om verpleegkundigen de mogelijkheid te geven zich om te scholen na hun vijftigste, om gezondheidsschade door hun werk te voorkomen.1 Ina, Louise, Dirk en Patrick begónnen juist na hun vijftigste nog met de opleiding tot verpleegkundige.

  Casus wondzorg: hyperbare zuurstoftherapie maakt het verschil

  Hyperbare zuurstoftherapie kan uitkomst bieden bij complexe, chronische wonden, zoals late radiatieschade en diabetische wonden. Hieronder drie casussen, waarbij hyperbare zuurstoftherapie het laatste redmiddel was.

  verpleegkundig leiderschap

  In een Zorg Innovatie Centrum (ZIC) maken studenten de dienst uit

  Volgens betrokkenen bij het Zorg Innovatie Centrum in Tilburg kan een dergelijke ‘leerafdeling 2.0’ het tekort aan stageplaatsen opvangen.

  Tips: voldoende vocht geven aan ouderen

  Als het tropisch warm is, ligt uitdroging op de loer. Niet direct voor de gezonde mens, maar wel voor chronisch zieken en ouderen. Wat gebeurt er in het lichaam bij dehydratie? En hoe herken en behandel je ernstig vochttekort?

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.