Postoperatieve pijnstilling | Goede voeding bij wondzorg | Hbo’er redder verpleeghuiszorg? | Hydreren na autologe stamceltransplantatie zinvol? | Mantelzorg tegen decubitus | Aandachtspunten bij oogdruppelen | Verstandelijk beperkte patiënt in het ziekenhuis
Eiwitten, calorieën, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en vocht: voor een goede en snelle wondgenezing zijn ze essentieel. Maar waarom eigenlijk?
Door de patiënt en zijn mantelzorger te betrekken bij decubituspreventie, vergroot je de kans op succes. Hoe motiveer je hen daartoe?
Op de afdeling hematologie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein krijgen patiënten een autologe stamceltransplantatie voor de behandeling van bijvoorbeeld multiple myeloom of lymfeklierkanker.
Een patiënte met chronische pijn krijgt een totale knieprothese. De postoperatieve pijn is nauwelijks onder controle te krijgen. Plotseling krijgt ze ook ontwenningsverschijnselen.
Verpleeghuizen leunen te veel op laag opgeleid personeel. Verzorgenden en mbo-verpleegkundigen zouden de steeds complexer wordende ouderenzorg niet alleen aankunnen. De inzet van meer verpleegkundigen niveau 5 wordt vaak gezien als dé oplossing voor betere kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. Maar is dat terecht?1
Een ziekenhuisopname is voor mensen met een verstandelijke beperking behoorlijk ingrijpend. Ze moeten plotseling weg uit hun vertrouwde omgeving en kunnen niet begrijpen wat er in het ziekenhuis gebeurt. Dat levert veel stress op. Waar let je op bij deze patiënten?
Soms ontmoet je iemand die je weer laat beseffen waarom je ooit voor de verpleging hebt gekozen. Tijdens een drukke dienst neemt oncologieverpleegkundige Arnolda Bambacht een patiënt op die haar even de hectiek laat vergeten
Het gebruik van oogdruppels is niet zonder risico’s. Hoe dien je ze het beste toe? Twee verpleegkundigen van Het Oogziekenhuis Rotterdam geven uitleg. Plus aandachtspunten bij veelvoorkomende middelen.