Fouten maken: hoe open zijn we erover? | Myocardinfarct | Anti-emetica | Wondzorgopleidingen | Vacuümtherapie op zeer grote wond | Verpleegkundigen die doorwerken tot (na) hun pensioen
Niet iedereen wil of kan doorwerken tot de pensioenleeftijd (of zelfs langer). Diny, Bernadette, Mieke en Carla doen het met plezier.
Een patiënte met een heel grote wond heeft vacuümtherapie nodig ter voorbereiding op een huidtransplantatie. Maar negatieve druktherapie op zo’n grote wond: is dat wel mogelijk?
Een man wordt opgenomen op de revalidatie-afdeling waar verpleegkundige Ellis werkt. Zijn hulpeloosheid maakt diepe indruk op haar.
Je moet er niet aan denken: een fout maken waardoor je patiënt schade oploopt of zelfs overlijdt. Waarover zou je je zorgen maken als dat gebeurt, vroeg Nursing aan verpleegkundigen. Het antwoord ´De reacties van collega’s´ scoorde hoog.
De klachten na een myocardinfarct kunnen ernstig zijn. Hoe ziet de nazorg eruit, en hoe help je de patiënt zijn leven weer zo goed mogelijk op te pakken?
Of de patiënt nou haloperidol of een placebo kreeg: een delier kwam even vaak voor.
Verpleegkundigen spelen niet altijd een proactieve rol tijdens de artsenvisite. Onterecht, concludeert promovendus psycholoog Hanneke Merten.
Bij patiënten met veel lijnen en apparatuur kan gemakkelijk informatie over het hoofd worden gezien. Vooral tijdens de dienstwisseling. Helpt een safety check aan het bed fouten voorkomen?
Domperidon en metoclopramide zijn dopamine-antagonisten. Ze onderdrukken misselijkheid en braken, en bevorderen de maagontlediging. Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.
In de rubriek 'Talent' vertellen verpleegkundigen hoe zij hun ambities waarmaken. Deze maand: Marjolein Robaeys-Wesseling (24), leerling-verpleegkundige op een dementieafdeling in Lisidunahof in Leusden.
Lo Keers (31) is longverpleegkundige bij Nij Smellinghe in Drachten, op de verpleegafdeling longziekten en cardiologie. Volgens haar collega Marijke Berends stimuleert ze op een open wijze verpleegkundig leiderschap.