Nursing magazine nr 9, 2018

  Fouten maken: hoe open zijn we erover? | Myocardinfarct | Anti-emetica | Wondzorgopleidingen | Vacuümtherapie op zeer grote wond | Verpleegkundigen die doorwerken tot (na) hun pensioen

  Deze collega’s werken door tot (na) hun pensioen

  Niet iedereen wil of kan doorwerken tot de pensioenleeftijd (of zelfs langer). Diny, Bernadette, Mieke en Carla doen het met plezier.

  Wondcasus: Negatieve druktherapie op een grote wond

  Een patiënte met een heel grote wond heeft vacuümtherapie nodig ter voorbereiding op een huidtransplantatie. Maar negatieve druktherapie op zo’n grote wond: is dat wel mogelijk?

  Impact: ‘Zijn hulpeloosheid maakte diepe indruk’

  Een man wordt opgenomen op de revalidatie-afdeling waar verpleegkundige Ellis werkt. Zijn hulpeloosheid maakt diepe indruk op haar.

  Iedereen kan een fout maken. Maar hoe open zijn we daar over?

  Je moet er niet aan denken: een fout maken waardoor je patiënt schade oploopt of zelfs overlijdt. Waarover zou je je zorgen maken als dat gebeurt, vroeg Nursing aan verpleegkundigen. Het antwoord ´De reacties van collega’s´ scoorde hoog.

  Nursing Challenge: verpleegkundige zorg na een myocardinfarct

  De klachten na een myocardinfarct kunnen ernstig zijn. Hoe ziet de nazorg eruit, en hoe help je de patiënt zijn leven weer zo goed mogelijk op te pakken?

  Haloperidol voorkomt geen delier bij ouderen op SEH

  Of de patiënt nou haloperidol of een placebo kreeg: een delier kwam even vaak voor.

  Verpleegkundige verdient grotere rol in artsenvisite

  Verpleegkundigen spelen niet altijd een proactieve rol tijdens de artsenvisite. Onterecht, concludeert promovendus psycholoog Hanneke Merten.

  urinesediment

  EBP: Is bij elke dienstwissel op de ccu een safety check nodig?

  Bij patiënten met veel lijnen en apparatuur kan gemakkelijk informatie over het hoofd worden gezien. Vooral tijdens de dienstwisseling. Helpt een safety check aan het bed fouten voorkomen?

  Nursing Challenge: Anti-emetica

  Domperidon en metoclopramide zijn dopamine-antagonisten. Ze onderdrukken misselijkheid en braken, en bevorderen de maagontlediging. Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.

  Talent Marjolein Robaeys: ‘Er is nog zo veel te leren’

  In de rubriek 'Talent' vertellen verpleegkundigen hoe zij hun ambities waarmaken. Deze maand: Marjolein Robaeys-Wesseling (24), leerling-verpleegkundige op een dementieafdeling in Lisidunahof in Leusden.

  Talent Lo: ‘De levenslust van patiënten helpt me relativeren’

  Lo Keers (31) is longverpleegkundige bij Nij Smellinghe in Drachten, op de verpleegafdeling longziekten en cardiologie. Volgens haar collega Marijke Berends stimuleert ze op een open wijze verpleegkundig leiderschap.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.