Nursing magazine nr 9, 2019

  Nursing bestaat 25 jaar en presenteert: 25 pittige collega’s | Special wondzorg  |  Nursing Challenge: pancreatitis en methotrexaat | Interview Harry Sonnenschein | Specialist ouderengeneeskunde in de wijk | Verliefd op je (ex-) patiënt | Voorkomen van lijngerelateerde infecties

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: Vereenvoudigde EBP is beter behapbaar voor verpleegkundigen

  Met een aantal aanpassingen is Evidence Based Practice goed toe te passen door verpleegkundigen. Dat concludeert verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Jolanda Friesen-Storms in haar proefschrift.

  Harry Sonnenschein over functiedifferentiatie: ‘De huidige situatie is onhoudbaar’

  Verpleegkundige en veranderkundige Harry Sonnenschein begeleidde het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Hoe kijkt hij aan tegen het wetsvoorstel Big II? 'Je moet ergens een lijn trekken, en dat doet pijn'

  Moeilijke wond granuleert beter door vacuümtherapie met instillatie

  Bij negatieve druktherapie met instillatie laat je een vloeistof inweken in een wond en zuig je die weer af met de vacuümpomp. Bij chronische of geïnfecteerde wonden, of veel fibrinebeslag, kan dit de genezing versnellen.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: telezorg in palliatieve setting voldoet niet altijd aan verwachtingen

  Het inzetten van telezorg in de palliatieve setting - zoals een digitaal symptoomdagboek en webcamconsulten - kan tegenvallen. Dat concludeert verpleegkundedocent Annemarie van Hout op basis van haar promotieonderzoek.

  Verliefd op je ex-patiënt: de regels en de risico’s

  Een verpleegkundige is een half jaar voorwaardelijk geschorst vanwege een relatie met een ex-patiënt. Hoe onmogelijk is zo’n relatie en hoe ga je om met verliefdheid aan het bed of na ontslag van de patiënt?

  Impact: Bloed, adrenaline en tranen

  Oncologieverpleegkundige Margot schrikt zich rot als ze de zaal oploopt omdat een patiënt heeft gebeld. Ze ziet het meteen. Foute boel.

  Minder lijngerelateerde infecties door op slot zetten van CVK-lumen met Taurosept®?

  Om lijngerelateerde infecties bij kankerpatiënten te voorkomen, wordt het CVK-lumen op slot gezet met Taurosept® of heparine-natrium. Verpleegkundigen in het Amsterdam UMC vroegen zich af welk middel daarvoor het beste is.

  4 tips voor bescherming van de wondomgeving

  Je wilt de wondomgeving beschermen tegen inwerking van vocht. Doe je dat met een filmlaagje of vaseline, en hoe behandel je een verweekte wondomgeving? Verpleegkundig specialist Henri Post geeft tips.

  3 vragen over de nieuwe ambulance-opleiding

  De nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige voor verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding: goed idee of reden voor bezorgdheid?

  Verpleegkundigen in een gang.

  Blog Hugo: ‘We zijn tegen Wet BIG II, maar waar zijn we vóór?’

  De Wet BIG II is inmiddels op sterven na dood. Een prestatie van de beroepsgroep, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Wat dan wel? Zo doorgaan? Hugo vraagt het zich af.

  Specialist ouderengeneeskunde gaat de wijk in

  Verpleegkundigen werkzaam in de wijk zullen vanaf 2020 vaker samenwerken met een specialist ouderengeneeskunde. Wat heeft deze zorgverlener verpleegkundigen en cliënten te bieden?

  Pancreas

  Nursing Challenge: pancreatitis

  Pancreatitis ontstaat doordat spijsverteringsenzymen al in de alvleesklier actief zijn, waardoor het weefsel beschadigd raakt en cellen afsterven. Lees over symptomen en behandeling, en verdien 2 accreditatiepunten met de bijbehorende toets.

  Nursing Challenge: methotrexaat

  Methotrexaat (MTX) is een foliumzuurantagonist die onder meer wordt toegepast bij kanker. Het middel grijpt in op de celdeling in het lichaam. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Winactie Vlaanderen

  Afscheidsblog Sandra: ‘Blijf zelf kiezen en verzuur nooit. Ergens wacht een lege bladzijde’

  Na 15 jaar neemt Sandra Kleefstra afscheid van Nursing. Met een blog waarmee ze verpleegkundigen oproept zich te verenigen en hun eigen pad te bepalen, juist nu.

  Grijze man en vrouw met witte blouse

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Ingrid kan tot mensen doordringen’

  Ingrid is palliatief verpleegkundige bij het Leger des Heils. Ze is als topper aangemeld door oud-collega Jan, die Ingrid bewondert omdat ze kwetsbare cliënten weet te bereiken.

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Anny biedt een veilige leeromgeving’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Hbo-v-student Moira nomineerde haar werkbegeleider Anny, MDL-verpleegkundige in Tergooi.

  staande man en zittende vrouw

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Iedereen komt met problemen naar Jeroen toe’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Theda meldde haar collega Jeroen (transferverpleegkundige) aan: ‘Hij is de spil in het team’.

  Afscheidsinterview Sandra Kleefstra: ‘Maak het onmogelijke mogelijk’

  Sandra Kleefstra vertegenwoordigde met haar columns en blogs 15 jaar lang de kritische noot in Nursing en op Nursing.nl. Een interview over het intense vak, wijsheden van patiënten en haar persoonlijke strijd.

  1 vrouw en 1 verpleegkundige

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘De passie voor het beroep spat van Eline af’

  Verpleegkundige en verplegingswetenschapper Eline is opgegeven door collega Bea. Bea vindt het mooi hoe Eline zich inspant voor de beroepsgroep: ‘Ze heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het ziekenhuis nu meer investeert in het behouden van verpleegkundigen.’

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Margot is een doorpakker’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Verpleegkundige Margot uit het ETZ Elisabeth in Tilburg is opgegeven door collega Annette. Ze vindt Margot een actieve, betrokken verpleegkundige. Margot is lid van de VAR en zit in veel werk- en stuurgroepen: ‘Ik vind het belangrijk dat onze beroepsgroep meedenkt’.

  2 justitioneel verpleegkundige

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Sanne is creatief en grappig’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Justitieel verpleegkundige Marloes nomineerde haar ‘collega-gevangeniszuster’ Sanne, die het beroep op de kaart heeft gezet op Instagram.

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Marjolijn gaat er nooit vanuit dat iets niet kan’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Wijkverpleegkundige Marjolijn is als topper aangemeld door collega Elly. Marjolijn over haar werk: ‘Er is geen ander vak waar je mensen op zo’n intense manier ontmoet.’

  vrouw en verpleegkundige

  25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Philene heeft een voorbeeldfunctie’

  Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Philene bijvoorbeeld, oncologieverpleegkundige op de Longafdeling van het MMC. Haar trotse leidinggevende Henrike gaf haar op: ‘Philene inspireert mij om de kwaliteit van zorg op de afdeling te blijven verbeteren.’

  2 verpleegkundigen in een gang

  25 inspirerende verpleegkundigen: ‘Malika voelt patiënten haarfijn aan’

  Malika werkt op de Acute Opname Afdeling en is aangemeld door haar collega Mariska, seniorverpleegkundige. ‘Malika leest als het ware haar patiënt en weet precies weet wat diegene nodig heeft’, zegt Mariska.

  Nursing presenteert: 25 inspirerende collega’s

  Nursing bestaat 25 jaar. Voor ons reden om 25 bijzondere verpleegkundigen in het zonnetje te zetten. Pittige collega’s die anderen inspireren en het vak extra glans geven. (Hier vind je de volledige lijst met 25 verpleegkundigen. We vroegen 9 van hen om een reactie, die interviews staan in aparte artikelen.)

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.