Nursing Magazine nr 9, 2020

  Agressie in de zorg | Voorbereiding op nieuwe coronagolf | Special wondzorg met o.a. diabetische voet  | Haarnetcyste | Nursing Challenge: Urineweginfecties en PrEP | EBP: familie aanwezig bij reanimatie | Impact coronacrisis | Racisme op de werkvloer

  Wondverpleegkunde: eerste opleidingen en instellingen CZO-erkend

  De eerste opleidingen wondverpleegkunde in Nederland hebben erkenning van het College Zorg Opleidingen (CZO) ontvangen. Ook zijn 4 zorginstellingen erkend voor het praktijkgedeelte.

  Nursing Challenge: eerste toets over wondzorg

  Wondcasus: gipstherapie bij een diabetisch hielulcus

  Meneer Beckers heeft een diabetisch voetulcus aan de linker hiel. De arts besluit om gipstherapie toe te passen om het oedeem te verminderen en de hiel drukvrij te leggen. We beschrijven de wondbehandeling stap voor stap.

  Evidence based practice werken

  EBP: Aanwezig zijn bij een reanimatie, vermindert dat PTSS bij familie?

  Op de spoedeisende hulp (seh) worden familieleden van een patiënt begeleid tijdens reanimaties. Verpleegkundige Eveline Schouten-Hendriks deed onderzoek of het aanwezig zijn bij de reanimatie invloed heeft op de posttraumatische stress (PTSS) die familieleden later ervaren. 

  Nursing Challenge: eerste toets over wondzorg

  Postoperatieve wondzorg bij haarnestcystes in de bilspleet

  Een sinus pilonidalis is een haarnestcyste, meestal in of net boven de bilspleet. Meestal is chirurgische behandeling noodzakelijk. De wondheling verloopt vaak moeizaam. In dit artikel de verpleegkundige aandachtspunten.

  Tegengaan van racisme: ‘Witte collega’s kunnen het verschil maken’

  In het vorige nummer van Nursing interviewden we collega’s van kleur over hun ervaringen met racisme. Daaruit bleek dat discriminatie op basis van huidskleur en afkomst regelmatig voorkomt in de zorg. Wat kun je doen tegen racisme op de werkvloer?

  Verpleegkundige doet beschermende kleding aan

  Slim organiseren van de zorg tijdens tweede coronagolf: ‘Zorg voor adempauzes’

  Hoe bereiden ziekenhuizen zich voor op een eventuele tweede coronagolf, in de wetenschap dat verpleegkundigen het al heel zwaar hebben gehad? Vertegenwoordigers van verpleegkundige adviesraden geven een update uit hun ziekenhuis en adviseren: laat je stem horen.

  Vermoeid door de coronacrisis? Zo laad je weer op

  Veel verpleegkundigen zijn nog moe van de eerste coronagolf. En dan lijkt er alweer een tweede voor de deur te staan. Hoe laad je op? 9 tips van deskundigen

  Blog Hugo: ‘Mensen hebben geen idee (en houden dat graag zo)’

  De samenleving wil graag terug naar het zorgeloze leven. ‘Afstand houden? Ik ben nu wel klaar met dat coronagedoe.’ Wie hen herinnert aan de ernst van corona, zoals een verpleegkundige met een trauma, staat die ambitie in de weg.

  Omgaan met agressieve patiënt: snel de angel eruit (en dan begrenzen)

  Dat agressie vaak voorkomt in de zorg is bekend, en blijkt ook weer uit de recente Nursing-enquête: meer dan driekwart van de deelnemers had afgelopen jaar te maken met verbale agressie.

  Blog Barbara: ‘Als hij nog één keer dat infuus eruit trekt, leg ik hem vast’

  Barbara werkt op een neurologische medium care. Delirante patiënten komen hier vaak voor. In een uiterst geval wordt een patiënt gefixeerd. Dat went nooit.

  3 vragen over de opleidingsboost op de seh van het OLVG

  Gerrit van de Groep is klinisch verpleegkundig opleider op de spoedeisende hulp (seh) van OLVG in Amsterdam. Hij zorgde samen met het seh-team voor het opleiden van extra seh-verpleegkundigen waardoor er nu ruim voldoende collega’s zijn.

  Nursing Challenge: Urineweginfecties

  Recent zijn 2 richtlijnen over urineweginfecties (uwi’s) herzien. Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: PrEP

  PrEP is profylactische medicatie tegen besmetting met hiv, die bestaat uit emtricitabine en tenofovirdisoproproxil. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van september 2020. Met daarin onder meer hoe je om kunt gaan met agressie en de uitslag van de Nursing-enquête over de coronacrisis. De toetsartikelen gaan over urineweginfecties en PrEP.

  Talent Lisette: ‘Luister ook naar wat een cliënt niét zegt’

  Lisette Eversteijn (35) doet altijd een stapje extra voor de patiënt en is een hardwerkende, fijne collega met liefde voor de zorg, schrijven haar collega’s. Naast wijkverpleegkundige bij Allerzorg Haaglanden, gespecialiseerd in wondzorg en dermatologie, is Lisette commissielid bij het WCS kenniscentrum wondzorg.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.