Nursing magazine nr 9, 2021

  Eenzaamheid bij ouderen | Verpleegkundigen na 3e coronagolf | Nut en noodzaak van wondzorgmodellen | Wondcasus: wond met vreemd verloop | Nursing Challenge: hypovolemische shock en isosorbidedinitraat | EBP: brandwonden laten drogen aan de lucht | Leervoorkeuren van stagiaires

  Wat je (niet) kunt doen tegen eenzaamheid bij ouderen: tips uit de nieuwe richtlijn

  Onlangs verscheen de V&VN-richtlijn Eenzaamheid onder ouderen. Op basis daarvan geven deskundigen tips bij herkenbare casussen uit de praktijk. ‘Voor eenzaamheid bestaat geen quick fix, je kunt het leed hooguit wat verzachten.’

  EBP - evidence based practice

  EBP: Bevordert het drogen van brandwonden aan de lucht de wondgenezing?

  In het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis laten verpleegkundigen een brandwond vaak 2 uur aan de lucht drogen om de bacteriegroei te remmen en het wondherstel te ondersteunen. Zij zochten uit of dit inderdaad de wondgenezing bevordert.

  vergrootglas

  Wetenschap: Ouderen na verpleeghuisopname even gelukkig als daarvoor

  Eerder onderzoek leek aan te tonen dat ouderen na een verpleeghuisopname ongelukkiger werden. Maar dat is appels met peren vergelijken, vindt deze onderzoekster.

  Wondcasus: atypische wond met een vreemd verloop

  De 12-jarige Hamid stoot zijn been bij het voetballen. Hij loopt hierbij een atypische wond (granuloma pyogenicum) op met een vreemd verloop. Kan Hamid uiteindelijk weer voetballen?

  vergrootglas

  Wetenschap: Patiënten sterven vaker thuis met palliatieve zorginventies

  Patiënten sterven vaker thuis en worden minder vaak onnodig opgenomen, wanneer zij begeleid worden door transmurale palliatieve teams. Deze teams scoorden het beste.

  verpleegkundige verzorgt wond op rug van patiënt thuis

  Waarom een goed wondzorgmodel je laat kijken naar de hele patiënt

  In de wondzorg verdwijnt het wondproduct steeds meer naar de achtergrond. Niet het verbandmateriaal staat centraal, maar de patiënt die aan de wond vast zit. Wondzorgmodellen helpen om een compleet plaatje te krijgen. Welke zijn bruikbaar, welke minder?

  Op welke manier leert jouw stagiaire, en wat betekent dat voor je begeleiding?

  Waarom durft die ene stagiaire die simpele handeling nog steeds niet zelfstandig te doen? En begint een ander als een kip zonder kop mensen te wassen, zonder eerst na te denken? Grote kans dat dit te maken heeft met hun leervoorkeur. Er zijn er vijf, met elk zijn eigen do's and don'ts voor de begeleiding.

  Stagiaires en hun leervoorkeuren: de kunstafkijker

  Iedere student leert op haar of zijn eigen manier. Bij leervoorkeur 'Kunst afkijken' leren studenten het liefst in de spanning van de praktijk. Ze observeren anderen, analyseren wat bruikbaar is en passen dat toe in hun werk. We illustreren deze leervoorkeur aan de hand van fictieve student Karim.

  Stagiaires en hun leervoorkeuren: de participant

  Studenten hebben ieder hun eigen manier van leren. Bij leervoorkeur 'Participeren' leren studenten door te sparren met anderen. Hun reacties en ideeën voeden het leerproces. We illustreren deze leervoorkeur aan de hand van fictieve student Pien.

  Stagiaires en hun leervoorkeuren: de kennisverwerver

  Studenten leren ieder op hun eigen manier. Bij leervoorkeur 'Kennis verwerven' is dat van een expert die kennis overdraagt. Grote kans dat je deze studenten met hun neus in een boek vindt. We illustreren deze leervoorkeur en de bijbehorende begeleiding aan de hand van fictieve student Koen.

  Stagiaires en hun leervoorkeuren: de oefenaar

  Studenten hebben ieder hun eigen manier van leren. Bij leervoorkeur 'Oefenen' leren studenten het liefst door iets nieuws uit te proberen in een veilige omgeving. Ze zijn niet bang voor fouten, want daar leren ze van. We illustreren deze leervoorkeur en bijbehorende begeleiding aan de hand van fictieve student Otto.

  Stagiaires en hun leervoorkeuren: de ontdekker

  Studenten hebben ieder hun eigen manier van leren. Bij leervoorkeur 'Ontdekken & analyseren' leren studenten het liefst in de praktijk. Schools leren is te beperkt voor hen. Ze leren door zelf iets uit te vinden. We illustreren deze leervoorkeur en de bijbehorende begeleiding aan de hand van fictieve student Olivia.

  Nursing Challenge: Hypovolemische shock

  Wat gebeurt er in het lichaam bij een hypovolemische shock? De fysiologie en pathofysiologie van shock in een notendop. Met de toets bij dit artikel haal je 2 accreditatiepunten.

  Nursing Challenge: Isosorbidedinitraat

  Isosorbidedinitraat heeft een vaatverwijdende werking en wordt vooral voorgeschreven bij angina pectoris. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van september 2021. Met daarin onder meer: wat we (niet) kunnen doen tegen eenzaamheid bij ouderen en de nut en noodzaak van wondzorgmodellen. De toetsartikelen gaan over hypovolemische shock en isosorbidedinitraat.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.