Nursing magazine nr 9, 2022

  Special wondzorg met o.a. regiefunctie in de wondzorg en wondanamnese met ALTIS | EBP: helpt energetische therapie tegen wondpijn | Nursing Challenge: thoraxdrainage,  penicillinen en covid-19 | Kabinet wil dat we meer gaan werken | Welke zorgstijl heb jij? | Experthouse: Marion Giesberts over pijn | Afscheidsinterview columnist Hugo van der Wedden

  EBP - evidence based practice

  EBP | Helpt energetische therapie (zoals therapeutic touch) tegen pijn?

  Een patiënt met ulcera aan de benen blijft ondanks medicatie pijnklachten houden. De wondverzorging is pijnlijk en stressvol. De vraag is of energetische therapie (zoals Therapeutic Touch, Healing Touch en reiki) de pijn kan verlichten. Verpleegkundigen zochten het uit.

  Wens voor meer regie in de wondzorg: ‘Artsen moeten sneller (wond)verpleegkundige inzetten’

  Een behandelaar die te weinig regie neemt over de wondzorg en te laat een wondverpleegkundige inschakelt. Veel verpleegkundigen herkennen dit, blijkt uit een poll op Nursing.nl. ‘Sommige hardnekkige wonden zouden veel sneller helen als ze vanaf dag 1 de juiste behandeling zouden krijgen’.

  4 tips om de wondzorg in jouw regio te verbeteren

  Herken jij de frustraties over samenwerken in de wondzorg en wil je betere wondzorg in jouw regio? Doe er wat aan, adviseert Karin Timm, verpleegkundig specialist AGZ, vakgebied wondzorg en dermatologie bij Allerzorg. Samen met andere wondspecialisten geeft ze 4 tips daarvoor.

  Nursing Challenge | Covid-19

  Wat weten we inmiddels over verloop, diagnostiek en behandeling van covid-19? Dit artikel is een update van de eerdere Nursing Challenge over dit ziektebeeld. Met extra: de verpleegkundige classificaties bij covid-19, en een nieuwe toets waarmee je (opnieuw) 2 accreditatiepunten kunt halen.

  Aanjager, verzorger, realisator: ontdek jouw zorgstijl

  Ben jij een verpleegkundige die vernieuwingen toejuicht of gedij je beter bij vertrouwde structuren? En ben je meer gericht op mensen of op prestaties? Ontdek het met de zorgstijltest.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Aanjager?

  Ben je een 'Aanjager', dan voel je je vaak verantwoordelijk voor meer dan van je verwacht wordt. Met je gedrevenheid en enthousiasme ben je een inspiratie voor je collega's.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Motivator?

  Ben jij als verpleegkundige een echte 'motivator', dan pas je op je collega’s. Jij ziet wat jouw team nodig heeft en neemt tijd om mensen de juiste kant op te wijzen en te investeren in de samenwerking.

  Nieuwe podcast voor en door verpleegkundigen: Later wil ik zuster worden

  Kritisch nadenken over het vak verpleegkunde, de organisatie en zichzelf: dat is wat initiatiefnemer Sabine op ’t Hoog in de pas gestarte ETZ-podcast doet, samen met verpleegkundigen. ‘Hopelijk zien steeds meer collega’s in dat wij veel invloed op de zorg hebben.’

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Verzorger?

  Voel jij je als verpleegkundige het meest thuis bij De zorgstijl 'De Verzorger', dan houd je van duidelijkheid en zorg tot in de puntjes.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Ondernemer?

  Verpleegkundigen met de zorgstijl 'De Ondernemer', kijken vooruit en ondernemen acties op problemen die er nog niet zijn. Je werkt met een duidelijke visie vol idealen en kiest daarmee je eigen weg, ook als je daarvoor risico’s moet nemen.

  Verpleegkundig specialist Henri Post

  Expertblog wondzorg: zo doe je een anamnese via ALTIS

  Een veel gebruikte methode voor de anamnese bij een patiënt met een complexe wond is ALTIS. Maar hoe werkt dit ook alweer? Verpleegkundig specialist Henri Post frist je kennis op.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Innovator?

  Ben jij als verpleegkundige een echte vernieuwer en beweeg je je gemakkelijk buiten de gebaande paden, dan past de zorgstijl 'De Innovator' bij je. Je bouwt aan bruggen tussen patiënt, team en andere afdelingen. 

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Realisator?

  Ben je een verpleegkundige met de zorgstijl 'De Realisator', dan wil je dingen afmaken en oplossen, soms tot voorbij persoonlijke grenzen. Je bent prestatiegericht en precies.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Verankeraar?

  Hou je als verpleegkundige van orde, dan ben je wellicht een 'Verankeraar'. Je kent de protocollen en regels als je broekzak en vindt het belangrijk dat afspraken worden nagekomen.

  Seh zet neuroverpleegkundige in voor acute opvang van cva-patiënten: ‘Grote meerwaarde’

  Op de spoedeisende hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is elke dag een neurologieverpleegkundige aanwezig om cva-patiënten op te vangen. Wij vroegen de betrokken verpleegkundigen hoe dit in zijn werk gaat en wat precies de meerwaarde is.

  Ontdek je zorgstijl | Ben jij een Stabilisator?

  Een verpleegkundige met de zorgstijl 'Stabilisator' hecht aan gezamenlijkheid en wil de mening van anderen precies begrijpen. Onder jouw hoede zijn patiënten verzekerd van een veilige, vertrouwde omgeving.

  Talent Janneke: ‘Het is mooi om mee te mogen lopen op de weg van een patiënt’

  MS-verpleegkundige Janneke Roos kreeg dit jaar de Nora Holtrust-prijs van MSweb.nl, voor haar bijzondere inzet voor MS-patiënten. Janneke werkt in het Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

  Hugo van der Wedden: ‘Ik ben de collega’s die wel in mij geloofden nog steeds dankbaar’

  Hugo van der Wedden stopt als Nursing-columnist. Hij staat inmiddels te ver van de praktijk, vindt hij. We nemen afscheid van een autonoom denker die met meer dan 100 columns de vinger op veel zere plekken wist te leggen.

  Nursing Challenge | Thoraxdrainage

  Een thoraxdrain verzorgen is complex en vereist specifieke kennis. Bij verpleegkundigen heerst vaak onzekerheid over de verzorging en werking van de drain. Wat zijn de aandachtspunten? De toets levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij thoraxdrainage

  Het zorgplan voor een patiënt die een thoraxdrain heeft gekregen, kan lang zijn. Een overdaad aan informatie ligt op de loer. Classificatiedeskundige Friso Raemaekers geeft tips om het overzicht te houden.

  Blog Hugo: ‘Wat boeren kunnen, kunnen verpleegkundigen ook’

  Terwijl verpleegkundigen buiten het zicht van de camera alle ballen in de lucht proberen te houden – wat niet lukt – was de blik van Nederland deze zomer gericht op de boeren. Ook zij vechten voor hun bestaansrecht, en zijn daar wél succesvol in. Wat kunnen we van hen leren?

  Nursing Challenge | Penicillinen

  Penicillinen vallen onder de antibiotica en kunnen verdeeld worden in smalspectrum en breedspectrum. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

  vergrootglas

  Wetenschap | Palliatieve zorg starten bij Parkinson: met deze indicatoren bepaal je het moment

  Zorgverleners vinden het moeilijk te bepalen vanaf wanneer ze palliatieve zorgbehoeften moeten bespreken met patiënten met Parkinson. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van parkinsonverpleegkundige Herma Lennaerts. Een instrument kan helpen.

  Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van september 2022. Met daarin onder meer aandacht in de special wondzorg voor de regiefunctie van de wondverpleegkundige. In de Nursing Challenge gaan het over thoraxdrainage en penicillinen en met deze maand extra: een update over covid-19.

  Marion Giesberts.

  Experthouse | ‘Als je pijn begrijpt, begrijp je het gedrag van de patiënt ook beter’

  Goede pijnbestrijding begint met kennis over hoe pijn ontstaat en wordt beïnvloed. Als Nursing-abonnee kun je in een gratis online sessie al je vragen stellen aan pijnexpert Marion Giesberts. Deze ExpertHouse vindt plaats op dinsdag 27 september. Meld je aan!

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.