Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mandarijnen verminderen kans op kanker

LONDEN - Mandarijntjes verkleinen de kans op leverkanker, aderverkalking, beroertes en diabetes aanzienlijk. Dat komt door de carotenoïden, die de vruchtjes hun oranje kleur geven, schrijft de Britse krant The Independent vandaag.

Japanse onderzoekers van het Instituut voor vruchtbomenonderzoek ontdekten dat mensen die veel citrusvruchten eten, stoffen in hun bloed hebben die verband houden met een lager risico op leverziektes, aderverkalking en insulineresistentie.

Leverkanker
Bij een onderzoek onder mensen met chronische virale hepatitis ontdekten de onderzoekers dat het drinken van mandarijnensap de kans op leverkanker vermindert. Van de dertig mensen die een jaar lang dagelijks mandarijnensap dronken kreeg niemand leverkanker. In de controlegroep van 45 personen die geen sap dronken, kreeg bijna 9 procent leverkanker.

Essentieel
Carotenoïden zijn essentieel voor een goede gezondheid. Veel carotenoïden zijn belangrijk omdat ze omgezet kunnen worden in vitamine A. Daarnaast zijn er carotenoïden die geen vitamine A aanmaken, maar die de schadelijke werking van onstabiele cellen, de zogenaamde vrije radicalen, kunnen tegengaan.

Afweersysteem
Naast hun functie als producent van vitamine A en antioxidant dragen carotenoïden ook bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei, en beschermen ze de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.