Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers te weinig gesteund door verzorgenden

Mantelzorgers die zorgen voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen vinden dat ze te weinig steun krijgen van bijvoorbeeld verzorgenden. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

De mantelzorgers zijn ontevreden over de samenwerking met professionele hulpverleners. Ze voelen zich niet erkend in hun deskundigheid over de wensen en mogelijkheden van degene voor wie zij zorgen. De mantelzorgers dachten dat ze samen met de professionals konden zorgen voor hun naaste, maar vinden de omgang nu vooral een machtsstrijd. De mantelzorgers zeggen dat de negatieve ervaringen met de professionele hulp ervoor zorgen dat ze nog zwaarder belast worden.

 

Zwaar

Het SCP benadrukt dat zorg voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen vaak zwaarder is dan de zorg voor ouderen. ‘De sociale netwerken van deze mantelzorgers zijn vaak klein’, schrijft het SCP. ‘De zorg kan niet eenvoudig met anderen worden gedeeld.’

 

Lange zorgduur
Ook is de zorgduur langer, zeker als het gaat om hulp aan mensen met een verstandelijke beperking. Een meerderheid van de ondervraagde mantelzorgers gaf al langer dan 10 jaar zorg. Een aantal van hen zorgde zelfs al meer dan 25 jaar.

 

Bron: SCP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.