Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marktwerking in de zorg geen succes

Werknemers in de zorg oordelen hard over de marktwerking in hun sector. Het gros van hen vindt dat de marktwerking geen positieve invloed heeft op de efficiëntie en de kwaliteit. Daartegenover staat dat zij behoorlijk positief zijn over de organisatie waarvoor zij werken en over hun carrièrekansen.
zorg

Dit blijkt uit het onderzoek Barometer Zorg van VKbanen en Newcom Research & Consultancy onder werknemers in de zorg. De onderzoeksresultaten schetsen een duidelijk beeld van de mening van de respondenten over de marktwerking. Slechts 9% vindt dat dit het werken in de zorg positief heeft veranderd. Bovendien vindt een grote meerderheid dat de marktwerking niet heeft geleid tot een toename van de efficiëntie en de kwaliteit in de zorg (respectievelijk 70% en 74%).

 

Emotioneel gehecht

Tegenover dit negatieve geluid staat een positieve houding ten opzichte van de organisatie waarvoor men werkzaam is. Uit het onderzoek blijkt een grote betrokkenheid bij de werkgever. Ongeveer twee van de drie werknemers geven aan dat zij emotioneel gehecht zijn aan de organisatie en dat deze veel voor hen betekent. Bovendien worden problemen van de werkgever door circa de helft als hun eigen problemen ervaren.

 

Positiever over arbeidsmarkt 

Werknemers in de zorg zijn tegenwoordig positiever over hun kansen op de arbeidsmarkt dan in voorgaande jaren. In 2005 verwachtte de helft van de ondervraagden dat het, na het nemen van ontslag, moeilijk zou worden om een andere baan te vinden. Dit percentage is in 2011 gedaald tot 36%. Ook het aantal werknemers dat de rest van hun loopbaan bij dezelfde organisatie werkzaam wil blijven is van 53% (2005) gedaald tot 36% (2011).

 

Redactie TVZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.