Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Massaal ontslag thuiszorg lijkt van de baan

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid heeft goede hoop dat massaal ontslag voor medewerkers in de thuiszorg kan worden voorkomen.
Massaal ontslag thuiszorg lijkt van de baan

Op het moment zijn er volgens haar in Nederland concreet 178 aanvragen ingediend voor ontslag, terwijl ze eerder dit jaar nog rekening hield met 5000 ontslagen. Bussemaker zei dat vanmdaag tijdens een congres in Apeldoorn. Vakbonden en thuiszorginstellingen voorspelden eerder dit jaar dat vele tienduizenden thuiszorgmedewerkers op straat zouden komen te staan. Volgens Bussemaker is hier geen sprake van omdat gemeenten en instellingen voor thuiszorg veel moeite doen ontslagen te voorkomen. Door invoering van marktwerking in de thuiszorg, moeten instellingen sinds dit jaar met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit voor contracten voor huishoudelijke zorg.

Subsidiepot
Gemeenten kiezen op basis van offertes de beste bedrijven en gunnen hen vervolgens de opdrachten. Bedoeling is dat de thuiszorgbedrijven efficiënter gaan werken. Veel bedrijven hebben zulke lage bedragen in hun offertes opgevoerd, dat ze nu in problemen zeggen te komen. Vandaar dat ze dreigden met ontslag. Veel gemeenten en instellingen maken nu gebruik van een tijdelijke subsidiepot van het ministerie van Volksgezondheid om personeel bijvoorbeeld om te scholen voor andere soorten van welzijnswerk. In de pot zit voor 2007 twintig miljoen. De staatssecretaris verwacht dat er geld uit overblijft. Voor volgend jaar is veertig miljoen beschikbaar om knelpunten op te lossen. Bussemaker deed een klemmend beroep op gemeenten om alles op alles te zetten om ontslagen in de thuiszorg te voorkomen. Ze dreigde met wettelijke maatregelen als de lokale overheden het er bij laten zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.