Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties43

Mbo-verpleegkundige ongerust over de toekomst

Veel mbo-verpleegkundigen (in opleiding) zijn bang hun titel als verpleegkundige te verliezen, nu er plannen zijn om de mbo-opgeleide zorgprofessional van de toekomst de titel ‘zorgkundige’ te geven.
Mbo-verpleegkundige ongerust over de toekomst

 

Gisteren presenteerde V&V2020 de nieuwe, toekomstbestendige beroepenstructuur voor verpleegkundigen in 2020. In de voorstellen is de verpleegkundige per defintie hbo-opgeleid en krijgt de zorgprofessional op mbo-niveau in 2020 de titel ‘zorgkundige’. Met name dat laatste zorgde op Nursing.nl voor flink wat ophef. Mbo-verpleegkundige Els Roos bijvoorbeeld maakt zich ernstig zorgen over wat er met haar beroepstitel gaat gebeuren. ‘Word ik nu ook een zorgkundige, of behoud ik mijn functie als verpleegkundige? Wat een schoffering van ons vak.’

Downgrading
De Werkgevers in de zorg verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en de MBO-Raad lieten ook weten kritisch te zijn over het advies van de Stuurgroep. Zij zijn het erover eens dat er meer onderscheid moet komen tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen, juichen de aanscherping van het hbo-profiel toe, maar vrezen de gevolgen voor de mbo-verpleegkundigen. De BoZ in een persbericht: ‘Het slechte nieuws is dat de stuurgroep ten onrechte meent dat voor een upgrading van de hbo-verpleegkundige een downgrading van de mbo-verpleegkundige nodig is. De BoZ vindt dat ook in de toekomst ruimte moet zijn voor een vierjarige mbo-opleiding, waarin de term verpleegkundige herkenbaar is.  Bijvoorbeeld de titel van basisverpleegkundige, welke beschermd wordt door de wet BIG.’ De MBO Raad ziet meer in het realiseren van de gewenste duidelijkheid door meer functiedifferentiatie voor hbo’ers. Mbo’ers blijken hun weg op de arbeidsmarkt prima te vinden en in het primaire proces een constante factor te zijn. Juist hbo-opgeleiden vertrekken vaker en hebben een grotere behoefte aan loopbaanontwikkeling.’

Taken en verantwoordelijkheden
Volgens V&VN was het allesbehalve de bedoeling de indruk te wekken dat de huidige functie van mbo-verpleegkundige ‘klakkeloos geschrapt’ wordt. V&VN in een reactie op Skipr.nl: ‘Uitgangspunt van de nieuwe beroepenstructuur is het beter onderscheiden van taken en verantwoordelijkheden. Dit is nodig om maatschappelijke ontwikkelingen als de vergrijzing, de groeiende complexiteit van de zorgvraag en de schaarste aan verpleegkundig en verzorgend personeel het hoofd te kunnen bieden.’ Doordat in de huidige beroepspraktijk nauwelijks sprake is van differentiëring naar opleidingsniveau wordt er volgens de beroepsvereniging niet optimaal gebruik gemaakt van verworven kennis en vermindert de motivatie bij verpleegkundigen. Om een einde te maken aan deze ‘kapitaalvernietiging’ voorziet de nieuwe beroepenstructuur in een driedeling van verpleegkundig specialist, verpleegkundige en zorgkundige op respectievelijk hbo-plus, hbo- en mbo-niveau. Dit betekent volgens V&VN-woordvoerster Monique Roedoe dat er ook in de toekomst alle ruimte blijft voor zorgprofessionals op mbo-niveau. Daarbij verandert voor de huidige beroepsbeoefenaars niets aan hun titels.

Behoud van positie
In het project V&V2020 is niet het bestaande, maar het jaar 2020 als leidraad gekozen – zoals de naam van het project al zegt. Er moet nog flink aantal gerichte stappen worden gezet, wil alles definitief worden. Naast wettelijke wijzigingen moeten de plannen concreter worden gemaakt, en moeten de voorgestelde beroepsprofielen worden vertaald in de opleidingen en curricula. Mocht alles doorgaan, dan zal de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep van vandaag stap voor stap – met behoud van positie – de overgang maken naar een nieuwe beroepenstructuur.

Op de website van V&VN zijn alle uitkomsten van V&V2020 te downloaden én:
– Het beroepsprofiel van de zorgkundige
– Het beroepsprofiel verpleegkundige
– Het beroepsprofiel verpleegkundig specialist
>> Ga naar de beroepsprofielen


Door: redactie Nursing, Nienke Berends


Meer Nursing
NursingBanen


Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

43 REACTIES

 1. What’s in a name, ikzelf heb de inservice opleiding A en B gedaan, naar mijn idee een zeer uitgebreide opleiding met veel inhoudelijke kennis over ziekenverpleging, ziekteleer en psychiatrie, in mijn tijd (begin jaren 70) kwamen de eerste HBOV ers, meteen waren wij ineens MBO verpleegkundigen en zij HBO verpleegkundigen, ook na 30 jaar wijkervaring en HBO kaderopleiding blijf ik nog steeds een MBO verpleegkundige, de inschaling hiervoor is bij de thuiszorg lager dan van een HBOV er, resp.45-50, ook al heb je als MBO inservice opgeleide verpleegkundige IC,CC, Kinderaantekening, noem alle specialismen maar op waar je in de wijk tegenwoordig met ‘MSVT ofwel ‘ziekenhuis verplaatste zorg’ veel profijt van hebt, je blijft een MBO verpleegkundige en een HBOV er die net start is nu de VERPLEEGKUNDIGE, ik vind het belachelijk!
  Ook wat betreft indiceren, voorbehouden voor de Wijkverpleegkundige ofwel HBOV er is het een misverstand te denken dat zij dit beter zouden kunnen dan een Verpleegkundige in de wijk met jarenlange ervaring

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben verbaasd als leerling verpleegkunde om te lezen dat het bij veel reacties op een gegeven moment niet meer om de benaming van de huidige niveau 4 mbo functie gaat maar dat wij nare opmerkingen maken over elkaar zijn-haar niveau. Het mooie in de zorg is dat wij zorg verlenen en daarbij hoort team verband en samenwerking toch ook bij met positieve opbouwende kritiek en geen negatieve. Ik hoop op een positieve ontwikkeling in de zorg en daarbij begint een ieder bij zichzelf om de deskundigheid die je op doet tijdens de opleiding uit te dragen in de zorgsector.

 4. Ik heb voor de opleiding MBO verpleegkundige gekozen. Niet om vervolgens terug gedegradeerd te worden als een veredelde VZ IGer. No affence. Laat die HBO maar meer specialisatie zijn. En.zeker mensen die al 40 jaar het vak uitoefenen. Die horen niet onder een HBOertje te staan die nog.naar de school boeken ruikt. Een hoofd vol theorie, maar praktijk twee linker handen. Zorg er dan voor.dat het MBO een goede start is om door de stromen naar het HBO. Maar die overgang is voor veel niet haalbaar. Want MBO is een bende, en HBO is Red uw kontje. Verbeter eerst de opleidingen en de kennis. En ga dan op.een logische wijze nadenken, want dit is verraad. Als de.oorlog uitbreekt, doen we toch allemaal het zelfde. Soldaat of verpleegkundige.

 5. Goede opmerking zuster! Ik begreep ook niet waarom er in de theorie verzorgen en verplegen uit elkaar werden gehaald. Op het moment dat een VIG een CAD plaatst is het verzorgen, als een pleeg een CAD plaatst is het ineens verplegen :S Slaat nergens op. In de praktijk doe je gewoon je werk en de term verzorgen/verplegen wordt overigens overal door elkaar gebruikt. Hoe vaak lees je bijvoorbeeld niet in de media ‘slachtoffers werden verzorgt door het ambulance personeel’ In de zorg zijn het wat dat betreft ook sterren in het maken van heilige huisjes die er wat mij betreft niet zijn.

 6. Waarom halen ze het zorgen en verplegen uit elkaar? Kan helemaal niet. En hoe moet dat dan in de GGZ en GHZ waar nog veel meer professionals verplegen en verzorgen dan alleen verpleegkundigen en verzorgenden? Hoe gaan verzorgenden straks heten?En komt de MBO -er dan in het strafrecht ipv tuchtrecht? Dit kan de beroepsgroep toch nooit zelf bedacht hebben of willen? Mij is in elk geval niets gevraagd.

 7. Helemaal eens met John Rams.Als het er op aan komt dan hebben diegenen die het langst de titel dragen het recht die te behouden 🙂 en ik draag die van mij dit jaar al 47 jr dus afblijven!Laten ze dan maar een mooie naam bedenken voor de nieuwe groep als dat zo nodig moet.Met alle ervaring zijn we ook écht kundig hoor, al wil dat niet altijd doordringen. Ik hoorde net van een collega die in haar eentje 6 patiënten verzorgde op een ochtend, dat ze van een HBO collega die er zegge en schrijve 1 verzorgde, dat ze niet genoeg oogcontact had gemaakt met de patiënten. Nou als we zo met elkaar om blijven gaan, dan wordt het echt niets en dan zal er nooit echt samenwerking komen.Is dat niet iets waar een HBO-er toe wordt opgeleid?Misschien is “aan het bed”dan niet succesvol.Maar laten we dat dan in gaan zien en elkaar respecteren.Of gaat het hier ;echt om macht? wat een domme situatie.Ik ben docent/stagebegeleider, doe mijn werk goed en ben tevreden zo lang mijn leerlingen dat zijn. En het niveau van mijn collega’s? Dat laten ze me zelf zien, daar hoef ik niet naar te vragen.

 8. Ik ben het totaal eens met JOHN RAMS ze konden ook een andere totale verzinnen voor een hbo verpleegkundige
  Voor zorgkunde moet je niet denken dat je alle vp technische handelingen mag uitvoeren omdat je geen vp’er meer bent. Ze zullen hier ook je salaris kunnen verlagen… Etc.

 9. Lieve collega’s toch….waar hebben we het over? toen ik aan mijn in-service a begon heetten we gewoon “verpleegster”. Dat werd halverwege de jaren 80 consequent “verpleegkundige”. Ik kwam toen ook steeds meer collega’s tegen met een andere opleidingsachtergrond, nl HBO-v. En deze collega’s zijn mij net zo lief als al mijn collega’s. Omdat we hetzelfde doel nastreven; de best mogelijke zorg voor onze patiënten!
  Op dit moment werk ik als verpleegkundig consulent neurologie en hou me bezig met kwaliteitsverbetering en innovatie binnen mijn specialisme.Dat doe ik 50% van mijn tijd, op “HBO-v werk- en denknivo”. En verder werk ik “aan het bed”, want daar hoort wat mij betreft de verpleegkundige ook echt thuis.
  Heb je andere interesses, is de directe patiëntenzorg toch niet je ding, dan zijn er meer dan voldoende andere banen voor je weggelegd.
  Laten we in deze tijd, waarin er al zoveel druk op de zorg wordt gelegd mbt efficiency en bezuiniging, elkaar niet knettergek maken met “standsverschillen” en valse hiërarchie!
  United we stand, devided we fall!!!

 10. vol verbazing volg ik sinds kort de maffe machtsgreep van de hbo-v ers. Zelf ben ik al ruim 36 jaar werkzaam als verpleegkundige nivo 4. mijn voorstel is de titel alleen voor nivo 4 te gebruiken en de hbo-v ers dan maar een creatieve titel vanuit het managment te geven.
  Zij zijn druk bezig met profileren van hun nivo maar voelen zich te goed om de normale dagelijkse verpleegkundige taken aan het bed uit te voeren.
  ps op mijn diploma staat toch echt verpleegkundige

 11. Iedereen weet dat je na je mbo verpleegkunde geen hbo moet doen, ga liever daarna een andere opleiding op hbo niveau volgen dan Hennie er tenminste iets aan. En opleiding herhalen is geen goed idee, zonde van je tijd en dat is zonde van je leven…
  Geef me een goede reden om het wel te volgen…

 12. Er zijn Mbo ers met HBO kwaliteiten en andersom en al werkend met elkaar kom je er vanzelf achter wie wat nou is.Dat kritischer denken en leveren van meer kwaliteit is nou niet iets wat voorbehouden is aan een HBO-er Jacq.(heb trouwens meer dan HBO dus moet dan wel super arrogant zijn, hé)Zou kunnen dat ik het ook niet weet, ik werk ook pas 50 jr. Neen, Maaike geen enkel HBO -er is op voorhand arrogant, maar de reactie hier is nou ook niet bepaald slim. Wees een fijne oprechte “pleeg”met een warm hart voor mensen en straal dat ook naar je collega’s uit.En wie MBO heeft en HBO wil worden……wat houdt je tegen?Wil je MBO blijven om welke reden dan ook, geniet van je werk en weet waar je het voor doet. Dát -en niet MBO of HBO- bepaalt je attitude en je werkgeluk.

 13. @Hilde “Hier ga ik mij als hbo-‘er niet aan verlagen. Wat is wel het probleem?”
  Je denkt echt dat je iets bent, maar je bent niks. Je hebt veel hoogmoed, op een dag zal je zo hard op de grond gaan vallen dat je niet meer op die hoogte komt, je zult tevreden zijn dat die “MBO-V” je kont zal verschonen.
  Je bent iemand die echt alle MBOers zou onderdrukken, ook al zullen ze beter weten dan een HBOer dan zal je zeker voor zorgen dat ze hun diploma niet zullen halen, ik zie dat je veel haat hebt. Ga naar angrymanagement, is beter voor je of verzin een betere oplossing waardoor mensen zoals MBO en HBO niet onder de problemen zullen komen.
  Maarja je bent een HBOer denkt slimmer te zijn, laat maar eens weten of je een betere oplossing hebt.
  Ik denk dat meeste mensen het oneens vinden als MBO-v, als alle MBO-v zouden stoppen/staken met werken dan zullen ze de titel wel opkrikken, kijken we hoeveel druk er dan word gezet op HBOers met je mooie titeltje.
  Ze hadden toch tekort aan VP’ers?

 14. even voor de goede orde: ik profileer me wel degelijk als HBO-verpleegkundige. Ik ben enorm met mijn vak bezig, door het volgen van een opleiding en activiteiten voor een beroepsorganisatie op nationaal en internationaal gebied en me zeer actief bezig te houden met mijn ontwikkeling. En er zijn ook een hoop MBO verpleegkundigen die dat doen, gelukkig. Maar nu is voor hun de prikkel er niet of nauwelijks om een niveau omhoog te gaan qua opleiding, omdat het werk waar je voor betááld krijgt hetzelfde is.

 15. Wauw. De felle reacties van voormalig HBO studenten/HBO verpleegkundige ligt wel erg hoog. Is er niet een tijd geweest dat ‘DE verpleegkundige’ niet gewoon met elkaar samenwerkte? En sinds de minister hierover is begonnen, de bom eigenlijk is los gebarsten? Waarom staan we ook alweer naast het bed? Om te laten zien dat je een hoger niveau hebt behaald? Als de HBO-V de uitdaging mist, waarom kies je dan niet om aan de slag te gaan in Management, waar de opleiding eigenlijk uit bestaat, in plaats van direct naast het bed?

 16. Nou nou, wat wordt er afgegeven op elkaar. Sinds wanneer zijn de Hbo’ers schuld van dit alles?
  Ik ben ook Hbo afgestudeerd (Na Mbo verpleegkunde) en als ik jullie zo hoor kan ik niets en ben ik bij voorbaad al arrogant.
  Misschien zouden we moeten proberen de handen in één te slaan in plaats van zo op elkaar af te geven.

 17. Laten we elkaar in waarde laten. Er wordt door MBO verpleegkundigen zoveel afgegeven op de HBO. Zo kunnen ze eigenlijk niets, zijn ze arrogant en doen ze hetzelfde werk….
  Slaat echt nergens op.
  HBO-opgeleiden zijn hoger opgeleid, denken anders en kan je internationaal pas aan het werk als pleeg met een HBO diploma. Een MBO diploma wordt niet gelijk gesteld aan de diploma’s van verpleegkundigen in bijvoorbeeld de VS of Canada…
  Dat ik en met mij andere HBO – opgeleiden het zelfde werk doen en hetzelfde betaald krijgen (maar wel meer kwaliteit door kritischer denken) is soms ronduit frustrerend.
  j

 18. @ petra jij praat toch ook vanuit je eigen situatie ? Die valse complimenten over de zorgkundige is toch niets meer dan een leeg omhulsel, er blijft hoe dan ook een arrogant sausje over zitten! Weleens gedacht dat de HBO-V zich wellicht niet kon profileren omdat er niks te profileren valt ? De HBO-V wil zich zo ontzettend graag bewijzen en profileren terwijl dit niet lukt omdat het gewoon gaat om een baan als verpleegkundige. En dit al 20 jaar, sinds de HBO-V naast de A werd geschapen. Om dan nu maar lukraak te toornen aan de positie van de MBO-verpleegkundige om op die manier kunstmatig status te verkrijgen is gewoon ronduit zielig! Het is niet de minderwaardigheidscomplex van de MBO verpleegkundige maar de arrogantie vanuit de HBO-V wereld.

 19. De reacties hieronder lezend blijft het me verbazen hoe iedereen reageert vanuit een persoonlijk aangevallen voelen. Velen zijn bang hun titel te verliezen, iets wat uitdrukkelijk niet de bedoeling is.
  De mooiste redenering vind ik van P.M. van Gestel: “[…] zorgkundige, een titel die het beroep verpleegkundige tekort doet”. De zorgkundige, de toekomstige niveau 4 opgeleide, zal ook helemaal geen verpleegkundige zijn.
  Weet je, eerlijk gezegd dacht ik in de zaal, de praatjes aanhorend: jemig, wat is er veel nagedacht over de zorgkundige, wat is hun plaats in 2020 goed overdacht.
  Ik ben zelf HBO opgeleid, en vind het zelf enorm moeilijk. Ik bén nou eenmaal hoger opgeleid, maar durf dit haast niet zo te zeggen en me ernaar te gedragen omdat daarmee sommige MBO opgeleiden zich minder voelen, onzeker worden of in de verdediging schieten.
  Het probleem is niet alleen het gebrek aan profilering door de HBO verpleegkundigen zelf, maar ook een minderwaardigheidscomplex bij sommige MBO-verpleegkundigen.
  Geloof me, zoals er afgelopen donderdag gesproken werd wordt het beroep van zorgkundige iets om trots op te zijn. En zónder vervelende HBO’ers op je domein.

 20. @hilde: onderpresteren is volgens mij je eigen keuze….Natuurlijk is het goed dat functiedifferentiatie ingevoerd wordt…maar dat het nu, omdat het eerder niet lukte,via het beroepsprofiel ten koste van de MBO-verpleegkundige titel wordt uitgevochten, vind ik een oneigenlijke wijze!

 21. Eens verpleegkundige, altijd verpleegkundige. Het is het mbo-diploma wat je behaalde, werkzaam bent gebleven in het vak, en bij de wet BIG bent ingeschreven. Dat mag en kan niet zo maar een andere naam krijgen. Waar is onze medisch ethische commissie?
  Verzin een nieuwe titel voor onze HBOV collegae.

 22. De strijd wordt fout gevoerd, het zijn de opleiders die koste wat kost opleidingen instand houden die niet noodzakelijk zijn.
  Zelfs de NP heeft verpleegkundig geen enkele betekenis. Onnodig dure krachten op foute plaatsen.
  Verpleegkunde is een mix van HBO en MBO, niets meer, niets minder.

 23. dream on! Wat doen al die niveau 4 verpleegkundigen dan allemaal op management plaatsen als zorgmanager / teamleider , afdelingshoofd, zorgcoördinator, noem al die functies maar op ? Meerwaarde HBO-V ??? Dit is puur het naar onder trappen om kunstmatig status te creëren, het gedrag wat voor mij nog niet eens LBO waardig is.

 24. Ach iedereen heeft wel gelijk in zijn eigen bewoording….verpleegster/er en verpleegkundige had ook de nieuwe titel kunnen zijn met meer salaris naar gelang je werkplek inhoud…ik ben een blije mbo-er en hoop ook zo te blijven..ik vind zorgkundige een raar woord zal er lang over doen om dat te bevatten en naar patiënten/cliënten te verantwoorden wat het inhoudt. Ik weet zeker dat in de volksmond wij toch wel verpleegkundigen worden genoemd. De meeste mensen noemen alles in de zorg zusters, broeders, verzorg(st)ers of verpleegster….vraag maar na onder de ouderen of kinderen.

 25. Een leidster die MBO niveau 4 kinderdagopvang wordt toch ook geen basisschool leerkracht (HBO-PABO) genoemd? Alleen het verpleegkundige beroep kent die gekte…dat moet afgelopen zijn. Internationaal gezien is het verpleegkundig beroep een bachelor opleiding. MBO’ers die deze titel willen hebben moeten dan maar doorleren. Het spijt mij wel, maar die gekrenkte reacties van mbo verpleegkundigen hangen mij de keel uit…Heb niet voor niets hbo-v gedaan…Sterker nog, gebrek aan perspectief en dat ik merkte dat ik niet verder kon dan mijn mbo collega maakte dat ik nu werkzaam ben in het bedrijfsleven (totaal anders dan verpleegkundige) en daar wordt mijn hbo wel gewaardeerd…

 26. Hohoho…wat een vooroordelen t.a.v. de hbo verpleegkundige. Ik heb ziekenverzorging, niveau 4 en 5 behaald. Ik zit niet achter de computer verslagen te schrijven en weet best hoe ik een bed moet opmaken of een overleden patient moet afleggen. Tjonge, wat een staaltje aan oudewetse ideeen…Hier ga ik mij als hbo-‘er niet aan verlagen. Wat is wel het probleem? Ik heb op organisatorisch vlak wel degelijk iets aan mijn hbo-v. Echter doordat er teveel onduidelijkheid is aan een verpleegkundig opleidingsstelsel komt mijn diploma niet tot zijn recht, wat wel noodzakelijk is m.b.t. de steeds complexere zorg. MBO verpleegkundigen worden overvraagd en hbo-vers ondervraagd. Dit is een gegeven. HBO verpleegkundigen zijn wel degelijk nodig in de praktijk, net als mbo’ers. Zeg niet dat hbov’ers niet nodig zijn. In geen enkel land kennen we zulk belachelijk systeem met 2 soorten verpleegkundigen. Internationaal gezien is het verpleegkundig beroep geworden tot wat hij verdiend…minimaal een bachelor degree. Ben je het hier niet mee eens, studeer dan net als ik verder en ga voor die bachelor degree…maar misgun hbo’v’ers niet hun diploma. Ze hebben ervoor geleerd en mogen ook een beroep en erkenning waar ze voor geleerd hebben…Ik ben blij met dit advies en hoop ook dat het in 2020 (liefs nog eerder) opgevolgd word. Het wordt hoognodig tijd dat hbo verpleegkundigen op hun plek, niveau gewaardeerd worden. Te lang heb ik ondergepresteerd met dit diploma en dat maakt dat veel hbo’vers uitstromen uit dit vak…dat is niet de bedoeling!

 27. Zeer spijtig allemaal… Met alle respect maar ik zie het onderscheid niet tussen de mbo en hbo verpleegkundige. Sterker nog … ik moest als leerlingvpk een afgestudeerde hbo’er leren hoe ze een bed moest opmaken !
  Wat is de meerwaarde van al die hbo’ers ? Meer handen aan het bed en minder achter de computer en al helemaal afblijven van de beroepstitel van de verpleegkundige ! Ik heb er hard genoeg voor moeten werken !

 28. De internationale betrekkingen worden naar mijn idee als excuus gebruikt om deze onzalige plannen de wereld in te helpen en hopelijk nooit werkelijkheid worden. Dit allemaal voor die 20 a 30% van de verpleegkundige beroepsbevolking die percee hun gram willen halen??!! Als we nu is andersom redeneren ? De HBO verpleegkundige heeft nog steeds hun nut niet bewezen, immers ruim 80% van de verpleegkundige beroepsbevolking is MBO, dat de oude A niveau 5 zou zijn klopt trouwens ook niet, heb dit nl nagevraagd aan een oude A verpleegkundige. Dus gezien dit gegeven niveau 5 maar afschaffen en bij de NP opleiding schuiven ? Eens kijken wat er dan geroepen wordt vanuit de HBO wereld. Ik kan dit niet anders opvatten dan minachting van de MBO verpleegkunde en al helemaal t.a.v. verzorgenden(-IG) Wat heeft niv 5 nu helemaal meer dan niv 4 ? Management, als ik met mn niv 4 een management cursus doe ben ik net zover. Dit zal uiteraard in alle toonaarde worden ontkent vanuit de HBO, maar helaas is het zo wel. WAKKER WORDEN verpleegkundig nederland!!

 29. Laat je niets wijs maken het gaat allemaal om geld, als mbo er ga je minder verdienenen.
  Er zit een enorm niveau verschil in de HBO opleidingen.
  Werk naast verpleegkundige op een icu als vrijwilliger in een Hospice.
  Daar lopen ook studenten HBOV 12 weken stage , met z,n tweeen heb ik ze alleen achter de computer gezien, hebben in die twaalf weken een verslag gemaakt die ik in twee avonden naast mijn werk gemaakt zou hebben.
  Toen ik vroeg om te helpen bij iemand afleggen , wilde ze dit niet en vertelde dat ze nog nooit een dode persoon hadden gezien.En dit zijn onze toekomstige verpleegkundige.
  Zij kunnen ongetwijfeld beter verslagen schrijven maar de ervaring leerd dat zij totaal de goede uitgesloten geen klinische blik hebben, en ook niet bereid zijn dit te leren.
  Zoals een HBO opgeleide collega vertelde als je weet hoe je alles op moet zoeken, haal je je diploma wel.
  Ik hoop dit soort verpleegkundige als ik ziek wordt niet aan mijn bed te treffen, helaas zie ik er teveel

 30. Het gaat niet om degradering van mbo verpleegkundigen. Het huidige opleidingsstelsel had nooit zo ontwikkeld mogen worden na verdwijnen inservice opleidingen. In andere landen kennen ze ook geen 2 soorten verpleegkundigen. Van begin af aan is het kolder geweest dat er 2 soorten verpleegkundigen werden opgeleidt. Zowel mbo als hbo verpleegkundigen zijn gedegradeerd geweest, goed dat er nu in 2020 helderheid over komt. In de meeste andere landen zijn verpleegkundigen bachelor opgeleidt, daar moeten we ons in Nederland ook aan meten. Het zegt niets dat mbo-v’ers die nu de titel halen zich geen verpleegkundige meer mogen noemen. Het gaat pas gelden voor mensen die na 2020 de opleiding behalen. Ook oud inservice verpleegkundigen worden formeel gezien als niveau 5. Dus dat zal in 2020 ook voor de oud-opgeleide mbo’v’ers gelden. Ik vind het wel goed dat er meer onderscheid en opleiding verwacht wordt voor de titel verpleegkundige. En ja, ik denk dat dit in de toekomst ook het beste is weggelegd voor de bachelor nurse. Ergens moet er wel verschil zijn. Ik heb niet voor niets de hbo-v gedaan, dus ik ben wel tevreden over dit resultaat! En zoals Ron het zegt: op het gebied van VERZorging zijn er ook kundigen nodig op het 4e niveau!Daar zie ik het in de praktijk nog vaak mis gaan…goede zorgkundigen die expert zijn op het gebied van verzorgen. Naar mijn idee nog een veel uitdagender vak dan verpleegkunde…

 31. Het probleem is dat de HBO’s verpleegkundige al sinds 1975 de mythe in stand houden dat er voor de groep opgeleiden werk op HBO niveau te vinden is, terwijl in de praktijk de werkzaamheden gelijk is aan die van MBO opgeleiden. Die mythe moet koste wat kost in stand gehouden worden, want anders zou je je als instelling je eigen graf graven.
  Vervelend is dat Verpleegkunde op MBO niveau de tol moet betalen door verandering/verliezen titel.
  Geloof me, er zou maar een klein percentage HBO V’ers aangenomen worden indien er daadwerkelijk banen op HBO niveau aan gekoppeld zouden worden.
  In feite laat je je voor het karretje van de overheid spannen; immers verpleegkunde heeft een grote toekomst gezien de toename van ouderen. Die moeten allemaal bediend worden tegen zo laag mogelijke kosten. Een zorgkundge zou ongetwijfeld goedkoper ingeschaald worden dan een verpleegkundige. Het vervelende is dat het onderscheid niet tot banengroei voor verpleegkundigen zal leiden. Immers zorgkundigen zullen goedkoper zijn en voor verpleegkundigen (HNO’ers dus) zullen evenveel beschikbare HBO functies zijn als op dit moment. Beperkt dus.
  Jammer dat een V&V dat niet inziet.

 32. CNV Publieke zaak heeft een brief aan WVS gestuurd: Kritiek op beroepsprofielen verpleegkundigen. Zie het bericht van 6 maart en de vele vele reactie op deze pagina mijnvakbond.nl/Kritiek-op-beroepsprofielen-verpleegkundigen
  Abvakabo schrijft op 28 februari: Vakbond steunt voorstel beroepenstructuur niet
  En ook op de site van deze vakbond is een negatieve ondertoon op de nieuwspagina/beroepsinhoud (20 februari): NU’91 kan een optie van één mbo beroepsbeoefenaar in plaats van de mbo verpleegkundige en Verzorgende IG op dit moment niet erkennen.
  Dus Rob, informeer je eerst voordat je met een kreet als ‘slapjanussen’ reageert.

 33. Het is niet een schoffering van het vak verpleegkundige maar een schoffering voor de verzorgenden. Het is buitengewoon jammer dat verpleegkundigen zich door reacties als “schoffering van ons vak” zo in de kaart laten kijken. Door dit soort uitlatingen bevestigen ze opnieuw neer te kijken op het vak van verzorgenden. Het is de arrogantie van de oude A-verpleegkundige die de B- en de Z-verpleegkundigen (in feite ook al zorgkundigen) tweederangs verpleegkundigen vonden. Zorgkunde is niet minder dan verpleegkunde. Zorgkunde is heel iets anders dan verpleegkunde. Het richt zich op de ondersteuning, begeleiding of overname van zelfzorggewoonten bij mensen die dat door een chronische ziekte of handicap niet (meer) kunnen. Het had V&V2020 gesierd wanneer zij een aparte beroepenlijn hadden voorgesteld voor zorgkunde náást verpleegkunde. Het veld zit te springen om Zorgkundigen op het vierde en vijfde niveau.

 34. Ik zie t al aankomen; die titel is een degradering…..met als gevolg dat ze over een x aantal jaren de zorgkundigen in een lagere schaal inschalen als een verpleegkundige.
  Zou me niks verwonderen als de bonden hier mee akkoord gaan. Zijn allemaal slapjanussen.

 35. Aandacht voor verschillen HBO en MBO opgeleide verpleegkundigen is van belang, doch niet met de titel zorgkundige.Een titel die het beroep verpleegkundige tekort doet. Het gevaar is hetzelfde als ongeveer 25 jaar geleden toen de opleiding tot verpleegkundige breed werd(A,B,Z)en de waarde van het diploma door de HBOVerpleegkundgen naar beneden werd gehaald.

 36. Ik sluit mij volledig aan bij Els Roos: een schoffering van ons vak ! Blij dat er veel kritische geluiden zijn. Er moet inderdaad meer onderscheid komen in mbo en hbo opgeleide verpleegkundigen , dat is er nu echt te weinig. Maar wel met behoud van de mbo verpleegkundige!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.