Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Mbo-verpleegkundige wordt geen ‘zorgkundige’

De naam zorgkundige voor de mbo-opgeleide verpleegkundige is definitief van de baan. Zij blijft gewoon mbo-verpleegkundige heten. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
Mbo-verpleegkundige wordt geen 'zorgkundige'
Foto: Wim van Ophem

De mbo-verpleegkundige blijft bovendien vallen onder het tuchtrecht en behoudt haar functionele zelfstandigheid voor voorbehouden handelingen.

V&V2020

Met haar brief van gisteravond informeert minister Schippers de Kamer over de voortgang van de ontwikkelingen in de beroepen binnen de verpleegkunde. In maart 2012 gaf de Stuurgroep V&V2020 minister Schippers een advies over de nieuwe beroepsprofielen verpleegkundige en verpleegkundig specialist. Daarin werd het plan gepresenteerd om de mbo-opgeleide zorgprofessional vanaf 2020 de titel ‘zorgkundige’ mee te geven. Dat idee stuitte op veel weerstand onder mbo-verpleegkundigen.

Andere naam

Minister Schippers wil nu dan ook van afzien van de naam Zorgkundige. ‘De reacties op de voorgestelde naamgeving van de mbo-opgeleide zorgprofessional “Zorgkundige” zijn zeer verdeeld’, schrijft minister Schippers. ‘Ik vind het van belang dat we helderheid houden in de naam en deze voor de mbo-opgeleide beroepsbeoefenaar vaststellen op mbo-verpleegkundige.’ Hoe de naamgeving voor de toekomstige beroepsgroepen moet worden geduid achten de partijen een proces van latere orde. Minister Schippers: ‘Daarbij is mijn insteek dat in ieder geval de titel mbo-verpleegkundige voor mbo-opgeleiden gehanteerd zal worden.’

Nieuwe beroepsprofielen
In maart 2012 presenteerde V&V2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen: de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Die laatste is nu dus van de baan. Lees alles terug in het dossier Beroepsprofielen.

17 REACTIES

 1. Helaas een tegenslag in de ontwikkeling van het verpleegkunde in dit land, het is in de rest van de westerse wereld meer dan gebruikelijk dat verpleegkundigen zijn opgeleid op minimaal bachelor niveau. Daarbij moet uiteraard de rol van collega’s met een MBO opleiding niet onderschat worden, dat kan echter prima onder een andere benaming, zodat het voor iedereen duidelijk is met wat voor professional hij of zij van doen heeft.
  Voorts zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om je als MBO professional te laten opleiden op HBO niveau zoals omschreven in het nieuwe opleidingsprofiel HBO-V en zo door te groeien naar een bachelorfunctie. Daarbij moet een verkort traject mogelijk zijn als een MBO collega eerder bepaalde kerncompetenties ontwikkeld heeft.

 2. Lees alle reacties
 3. Laten we ons nog maar niet te veel druk maken. Vandaag heeft Henk Bakker, voorzitter V&VN, een brief geschreven aan de minister om met elkaar om de tafel te gaan zitten over het verschil tussen de MBO- en HBO-verpleegkundige. Zeker met het oog op de komende curriculum wijziging nav het project 2020. Behalve dat, what’s in a name? De secretaresse wordt in de zakelijke dienstverlening ook management assistente genoemd. Overigens is een verpleegkundig specialist een andere tak van sport. Ik ben het eens met het feit dat de patiënt/cliënt zich niet druk maakt over welke titel aan het bed staat als hij/zij maar die kwaliteit van zorg krijgt die ze wensen.

 4. Na alle bovenstaande reacties te hebben gelezen ga ik nu ook olie op het vuur gooien. Ik ben zelf ruim 20 jr ziekenverzorgende geweest, kreeg de studie kriebel en heb in 5 jr. tijd 2 hbo opleidingen SPH en V gedaanRecentelijk de post hbo VGG afgesloten.
  Ik werk nu binnen een woonzorgcentrum en begeleid Vig collega’s voor de opleiding niv 4 en studenten niv 4. Ik maak mij grote zorgen over het niveau en de activiteiten die zij moeten verrichten om het diploma te halen. Een lachertje
  Voor hen zou de titel ‘ zorgkundige’ prima zijn.
  De niv 4 verpleegkundige die de opleiding binnen een ziekenhuis, psychiatrie kortom de praktijk hebben doorlopen en weten wat het vak verpleegkunde inhoudt , die zijn voor mij verpleegkundigen.
  Binnen mijn team is over bovenstaande veel gesproken en zelfs de studerende collega’s geven aan dat het een Vig plus opleiding is.
  Er zitten wel grote veranderingen aan te komen binnen de opleiding, met meer toets momenten en meer aandacht voor bijv het klinisch redeneren.
  Ik blijf sceptisch

 5. Ik ben verpleegkundige geworden om in mijn geval ernstig zieke patiënten te verplegen en bij te staan in één van de moeilijkste tijd van hun leven.
  Ik werk als mbo’er in een hbo functie.
  Maar voor de patiënt maakt het niet uit wat voor niveau er aan dat bed staat.
  als die zijn juiste zorg maar krijgt.
  En zoals eerder beschreven het zit hem niet altijd een titel.

 6. Ik begrijp de frustratie van mbo-verpleegkundigen om hun titel te verliezen. Zij zijn ook erg belangrijk en kundig op de werkvloer. Echter maakt het voor de hbo-verpleegkundigen wel lastig zich te profileren op de arbeidsmarkt als hbo’er in de zorg en dit zou vele malen beter kunnen, zowel in taken, onderscheidt en salaris.
  En wat NMMschat zegt dat wij geen universitaire verpleegkundigen hebben klopt niet. Dat is de HBO verpleegkundige die allen dezelfde graad hebben over de hele wereld. In Nederland is er ander opleidingsstelsel dat wordt onderverdeeld in hbo en universitaire Bachelors en Masters.

 7. Ook ik ben het eens met de reactie van Roetert en Schat. Ik vind het jammer dat de discussie over de naamgeving in het 20/20 profiel zo groot wordt gemaakt. Terwijl de veranderingen er wel degelijk aan zitten te komen, dus ook het verschil in functie zal duidelijker worden. Het opleidingsprofiel zal een nog grotere kloof in het opleidingsniveau creëren. Zo wordt de HBO- Verpleegkundige meer technisch opgeleid. Daarnaast zal er meer anatomie en fysiologie in de opleiding worden geïntegreerd, waardoor de HBO-verpleegkundige nog meer een gesprekspartner wordt van de arts. Dan rest nog de vraag, waarom zou een niveau 4 opgeleide niet trots kunnen zijn op de titel van ‘zorgkundige’. Op deze manier wordt het beroep met trots gedragen door onze zuiderburen.

 8. Ik ben het met meneer Roetert eens. Met hierop als extra aanvulling dat Nederland het enige land is waar mbo verpleegkundigen bestaan. Bij mijn stage in Engeland luisterden ze verbijsterd naar het verhaal dat er geen verpleegkundigen op universitair niveau zijn, maar dat het hier opgedeeld is in hbo en mbo. Oplossing: één niveau creëren of een andere naam; maakt het ook duidelijker voor het buitenland.

 9. Voor de praktijk zal een andere naam weinig uitmaken. Een andere naam voor de mbo-verpleegkundige is voorgesteld om vooral voor het buitenland onderscheid te maken in het niveau van verpleging binnen ons land.
  Het onderscheid voor het buitenland zal dan niet bereikt worden, binnen de zorg in Nederland zal na 2020 wel het nodige veranderen. Aan het beroepsprofiel zit namelijk ook het opleidingsprofiel gekoppeld. De ontwikkelingen hieromtrent gaan echter door. Dit zal inhouden dat studenten van de hbo-v die vanaf 2020 in het werkveld terecht komen breder zijn opgeleid omtrent het toepassen van onder andere techniek in de zorgverlening.
  Ondanks dat dus het beroepsprofiel niet één op één wordt doorgevoerd, zal het beoogde niveau van verpleging dat in het beroepsprofiel beoogd wordt worden ingevoerd. Met dank aan het vernieuwde opleidingsprofiel.

 10. Gelukkig maar. Persoonlijk vond ik het nogal een geneuzel, weinig inhoudelijk. Verandering in de naamgeving geeft alleen maar een hoop gedoe en onduidelijkheid. Plat gezegd: ‘Je kunt een drol mooi inpakken, het blijft stront…’ Oké, niet charmant. Stront is helemaal niet waar ik verpleegkundigen mee zou willen omschrijven. Wat ik bedoel is dat het gaat om de inhoud, niet om hoe je het beestje noemt. HBO-opgeleiden moeten inhoudelijk iets toevoegen, niet de naamgeving van MBO-opgeleiden wijzigen. Het kunnen toevoegen van bijv. drs of bachelor aan je titel zou kunnen aangeven dat je HBO opgeleid bent. Maar het zou vooral mooi zijn als je ook iets hebt toe te voegen aan het zorgproces zelf… Ik heb ooit de oude A-opleiding gedaan (MBO-nivo). Na het doen van vervolgopleidingen ben ik al heel wat jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Een vak op HBO nivo. Met de eerder voorgestelde wijziging zou het zomaar kunnen zijn dat een dergelijke route dan zeer omslachtig zou worden, zoniet onmogelijk. Dat geeft eerder beperkingen dan dat het wat toe zou voegen. Weinig aantrekkelijk om te kiezen voor de zorg. Dus huiswerk opnieuw doen en bedenken hoe je iets toe kunt voegen i.p.v. lager opgeleiden iets af te pakken en daarmee hun mogelijkheden in de zorg beperken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.