Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerker ouderenzorg productief en minder vaak ziek

Het ziekteverzuim in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen is flink afgenomen.
Medewerker ouderenzorg productief en minder vaak ziek

Het verzuim in de thuiszorg is afgenomen van ruim tien procent in 2001 tot 6,3 procent in 2007. In de verpleeg- en verzorgingshuizen is het ziekteverzuim in dezelfde periode gedaald van 8,3 naar 5,4 procent. Doordat het aantal feitelijk gewerkte uren toeneemt, groeit ook de arbeidsproductiviteit. Deze is tussen 2004 en 2007 gegroeid met gemiddeld 2,9 procent per jaar. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de rapportage ‘Gezondheid en zorg in cijfers 2009’.

Zwaardere vormen van zorg
Een belangrijk deel van de productiviteitsgroei zit hem volgens het CBS in het feit dat cliënten in ouderenzorg steeds ‘zwaardere’ vormen van zorg krijgen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat binnen de instellingen steeds meer specialistische en aanvullende zorg is geleverd aan cliënten met bijvoorbeeld reuma, Korsakov of een andere hoge zorgvraag. Dit heeft er toe geleid dat de totale hoeveelheid geleverde zorg met gemiddeld 3,4 procent per persoon per jaar is toegenomen, terwijl het aantal bewoners in de verpleeg- en verzorgingshuizen is gedaald.

Cliënten van de thuiszorg
Voor ontvangers van thuiszorg is de gemiddelde hoeveelheid zorg per persoon per jaar zelfs met 5,6 procent toegenomen in de periode 2004-2007. Niet alleen kregen cliënten van de thuiszorg gemiddeld meer uren zorg per persoon per dag, maar ook hier is de trend dat cliënten relatief meer zwaardere vormen van zorg aan huis ontvangen dan eerder. Dit hangt samen met de wens van veel ouderen om langer thuis te blijven wonen.

Skipr / CBS
Door: redactie Nursing

Rapport: ouderenzorg steeds productiever (CBS)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.