Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers umc’s leggen vandaag het werk neer voor betere cao

Duizenden zorgmedewerkers in zeven van de acht universitair medische centra leggen vandaag al het planbare werk neer. FNV kondigde de staking vorige week aan om betere arbeidsvoorwaarden, zoals een loonsverhoging, af te dwingen. Op 26 oktober volgt een tweede stakingsdag, liet FNV vanmiddag weten.
Verpleegkundigen tijdens een actiebijeenkomst bij het AMC vorig jaar
Een actiebijeenkomst bij het AMC vorig jaar. Ook toen eisten medewerkers structureel meer loon. Foto: ANP

FNV Zorg meldt dat vandaag verschillende activiteiten voor de medewerkers worden georganiseerd, zoals een pubquiz, pingpongwedstrijden en een ‘koffie-taart-moment’ met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met diverse sprekers.

Waarom deze acties?

FNV kondigde de staking vorige week aan om betere arbeidsvoorwaarden, zoals een loonsverhoging, af te dwingen. Ook wil FNV dat er goede afspraken komen om de werkdruk te verlagen. Volgens de actievoerders gaat het om de grootste staking ooit door medewerkers van academische ziekenhuizen.

Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht bereidden de afgelopen weken een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. Het Radboudumc in Nijmegen doet niet mee aan de staking. Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. De spoedeisende hulp, hartbewaking, oncologie-afdelingen en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door.

NU’91 doet niet mee

Onlangs ging vakbond NU’91 als enige vakbond akkoord met het eindbod voor een nieuwe cao UMC. Daarin is opgenomen dat de beroepsgroep verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen een structurele loonsverhoging krijgen van 3,5% vanaf 1 augustus 2022, een eenmalige uitkering van 3,5% over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag door berekening over het feitelijke salaris.

Verpleegkundigen staken ook

Dat betekent niet dat verpleegkundigen niet mee actievoeren. Verpleegkundige Janneke Vos van het UMC Utrecht schreef er een blog over voor Nursing.nl. Zo schreef ze: ‘Ja, op de korte termijn lijkt 3,5% leuk, maar voor de langere termijn lost het niets op. Ook de 675 miljoen die nu vanuit Den Haag voor de zorgsalarissen is vrijgemaakt, gaat dat niet veranderen. Het is een goede eerste stap, maar echter verbetering krijgen we alleen als we duurzame afspraken maken in de cao. En dáárom doe ik dinsdag mee aan de acties in mijn umc.’ Lees de volledige blog van Janneke. 

Tweede stakingsdag

Op dinsdag 26 oktober wordt opnieuw gestaakt, laat een woordvoerster van FNV Zorg dinsdagmiddag weten. ‘Dan volgt de tweede stakingsdag. Er worden dan weer zondagsdiensten gedraaid’. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.