Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicijngebruik 65-plussers leidt tot risico’s

Huisartsen en apothekers schieten vaak te kort bij het monitoren van het medicijngebruik van patiënten van 65 jaar en ouder. De patiënten lopen hierdoor een verhoogd risico op ongelukken en gezondheidsschade.
medicijngebruik ouderen stckxchng

Dit meldt ouderenorganisatie Unie KBO naar aanleiding van haar onderzoek waaraan 550 65-plussers meededen. Ruim de helft van de deelnemers gebruikte meer dan 5 medicijnen per dag. Bij 17 procent van deze veelgebruikers doet de apotheker regelmatig navraag naar het medicijngebruik, bij 29 procent doet de huisarts dat. Deze percentages zijn gebaseerd op wat de patiënten zelf rapporteren. Volgens de KBO wijst dit er op dat de controle op en hulp bij het innemen van medicijnen ernstig tekort schiet.

 

Jaarlijkse medicatiebeoordeling

De Unie KBO pleit bij overheid, apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling voor 65-plussers die vijf of meer medicijnen per dag gebruiken. Morgen, donderdag 21 maart doet Hans Muis, voorzitter van de Unie KBO, tijdens een door de KNMP georganiseerde Ronde Tafel Conferentie over medicatiebeoordeling een dringende oproep aan alle betrokken partijen om een convenant te tekenen waarin de partijen afspraken maken over een jaarlijkse beoordeling. 

 

Door: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.