Medicijnquiz: vragen uit de praktijk

Dit keer een speciale aflevering van de medicijnquiz, met praktijkvragen van verpleegkundigen. Deze quiz is verschenen in Nursing september 2012. Je kunt je verpleegkundige medicijnvragen blijven doorgeven via <a href="/verpleegkunde/specialismen/medicatie/article/7910/mail-ons-je-medicijnvraag">www.nursing.nl/medicijnquiz</a>.

1. Volgorde oogdruppelen

‘Is bij het toedienen van de volgende oogdruppels de volgorde van belang: chlooramfenicol, dexamethason en naclof?’

a. ja, je moet altijd beginnen met de chlooramfenicol

b. nee, maakt niet uit

2. Mengen Risperdal en Zoloft

‘Mag je Risperdal-drank (1 mg/ml) en Zoloft-drank (20 mg/ml) door elkaar doen en mengen met een beetje water?’

a. Ja

b. Nee

3. Kauwen magnesiumhydroxide

‘Wat is het nut van het kauwen op magnesiumhydroxidetabletten?’

a. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter het mondslijmvlies het magnesium kan opnemen

b. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter deze zich binden aan het maagzuur of hun werk kunnen doen in de darmen

4. Losec vermalen

‘Op de kinderafdeling moeten we regelmatig kleine doseringen van Losec geven. We malen een tablet (losec mups), lossen deze op in water en geven daarvan een berekende hoeveelheid aan de baby. Kan dit eigenlijk wel en wat is het alternatief?’

a. Tabletten malen: nooit doen

b. Niet iedere tablet kan gemalen worden, maar bij Losec is dat geen probleem

5. Breken retardtabletten

‘Een van onze cliënten krijgt carbamazepine 300 mg retard, in de vorm van 1 x 1 tablet van 200 mg en 1 x 1/2 tablet van 200 mg. Nu heb ik altijd geleerd dat retardtabletten niet gemalen mogen worden. Mogen ze dan wel gebroken worden?’

a. Ja, breken van retardtabletten is geen probleem

b. Nee, retardtabletten mogen nooit gemalen of gebroken worden

c. Retardtabletten mogen niet gemalen worden. Breken mag alleen als er een deelstreep op staat

============================================================

Antwoorden:

1. B. Belangrijk is dat je minimaal drie, maar liefst tien minuten tijd tussen het oogdruppelen laat. Hiermee voorkom je dat je de ene oogdruppel uitspoelt met het andere, het oog kan slechts één druppel bevatten. De volgorde van druppelen maakt niet uit. Tenzij een oogdruppel ervoor zorgt dat het oog gaat tranen, dan dien je die als laatste toe, om te voorkomen dat een vlak ervoor of erna toegediende druppel uit het oog wordt gespoeld.

2. B. Je moet dranken nooit met elkaar mengen, omdat je nooit zeker weet of ze samengaan. Het kan zijn dat de geneesmiddelen en/of hulpmiddelen een complex met elkaar vormen, waardoor het geneesmiddel onwerkzaam wordt. Geef dus de geneesmiddelen na elkaar. Toevoegen van water is op zich geen probleem, mits het water zich zeer goed mengt met de drank en je alleen de in te nemen hoeveelheid drank mengt met water.

3. B. Hoe kleiner de deeltjes, des te effectiever het magnesium het maagzuur kan binden (als het hiervoor wordt gebruikt) of zijn werking kan doen in de darmen (laxantia).

4. a. Ga nooit zomaar tabletten malen, dat kan de werkzaamheid veranderen. Denk bijvoorbeeld aan retardtabletten. Ook de Losec Mups mogen niet worden fijngemaakt. Daardoor verliest het geneesmiddel zijn werkzaamheid, door direct contact met het maagzuur. Alternatief is om de tablet uiteen te laten vallen in water, vruchtensap, yoghurt of karnemelk. Dien deze suspensie binnen dertig minuten toe. De granules niet kauwen of fijnmalen. Overleg in zulke gevallen altijd met je ziekenhuisapotheker.

5. c. Retardtabletten mag je alleen breken op de deelstreep. Dus geen deelstreep: niet breken.

Tekst: Annemieke Horikx, apotheker Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.