Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische fouten leiden tot dood baby’s

In het Westfriesgasthuis in Hoorn zijn dit jaar twee baby's kort na de geboorte om het leven gekomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in augustus maatregelen genomen, omdat op de afdeling verloskunde een onveilige situatie was ontstaan.

Gisteren werd bekend dat in mei een baby was overleden door fouten van het medisch personeel. De inspectie bracht hierna naar buiten dat begin augustus een tweede melding is binnengekomen na het overlijden van een baby. De IGZ heeft al maatregelen genomen.

Aangifte
De Inspectie kreeg eind juni een melding van het overlijden van de baby in mei. De IGZ hoorde dit niet van het ziekenhuis, maar van het Openbaar Ministerie, nadat de ouders aangifte hadden gedaan. Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om calamiteiten bij de inspectie te melden.

Verantwoorde zorg
Na het tweede incident, dat wel werd gemeld door het ziekenhuis, heeft de Inspectie via de raad van bestuur van het Westfries Gasthuis maatregelen genomen. Een externe deskundige begeleidt de afdeling verloskunde bij het leveren van verantwoorde zorg.

Onvolledig dossier
Uit een onderzoek dat het ziekenhuis zelf liet uitvoeren bleek dat de baby in mei overleed door een opeenstapeling van fouten. Zo was de samenwerking van het medisch team onvoldoende, werd essentiële informatie niet overgedragen, was het dossier onvolledig en kwam een keizersnede te laat. Daarbij zou het hele medisch team in de fout zijn gegaan. Over het tweede sterfgeval zijn geen mededelingen gedaan.

Trouw
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.