Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meepraten over decubitusclassificatie belangrijk’

De Europese decubitusvereniging EPUAP wil verpleegkundigen betrekken bij de wereldwijde discussie over het aanpassen van decubitusclassificaties.
'Meepraten over decubitusclassificatie belangrijk'

Zelf zou zij graag een decubitusgraad minder zien, terwijl in Amerika het aantal graden juist is uitgebreid.

Geen toegevoegde waarde

De vereniging is zelf in dubio over het aantal graden en vraagt zich af of een graad minder een optie is. ‘Het onderscheid tussen graad 2 en 3 voegt niet veel informatie toe; het heeft geen invloed op de te nemen maatregelen en ook de behandeling kan volgens EPUAP niet gebaseerd worden op dat onderscheid’, zegt Tom Defloor, verplegingswetenschapper van de Universiteit Gent.

Complex

Uit de PUCLAS-onderzoeken bleek eerder al dat het huidige classificatiesysteem complex is en tot beoordelingsfouten leidt. In Amerika is ter verduidelijking een tweetal graden toegevoegd; dit is vooral om rechtszaken en schadeclaims na foute classificaties te voorkomen.

Wondzorgcongres

Op een speciale website kunnen verpleegkundigen deelnemen aan deze wereldwijde discussie door een vragenlijst in te vullen. Verpleegkundigen die graag meer willen weten over decubitusclassificatie en risicoscorelijsten kunnen terecht op het Wondzorgcongres, 24 mei aanstaande in Ede. Verplegingswetenschapper Lisette Schoonhoven zal daar spreken over de zin en onzin van risicoscorelijsten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.