Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer aandacht nodig voor kind met stoma’

Er moet meer verpleegkundige aandacht zijn voor baby's en kinderen met een stoma. Ook de ouders moeten meer begeleiding krijgen.

Dat zegt de Vlaamse stoma-verpleegkundige Sophie van Antwerpen in het vakblad Onder Ons. In het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk heeft zij de zorg voor ouders en baby’s met een stoma tot haar stokpaardje gemaakt.

Begeleiding
‘Veel verpleegkundigen hebben nooit in de praktijk geleerd hoe ze een stoma van een kindje moeten verzorgen’, zegt Van Antwerpen in Onder Ons. Zij moeten dit niet alleen leren, maar ook veel tijd stoppen in de begeleiding van ouders. Ook zij moeten tot in detail leren hoe ze met het stoma van hun kind moeten omgaan, vindt de hoofdverpleegkundige.

Gevoelspopje
Op haar afdeling wordt daar sinds kort veel tijd aan besteed. Van Antwerpen ontwikkelde een speciaal informatieboekje voor ouder en kind. Ook een blanco, katoenen ‘gevoelspopje’, waarop het kind een stoma kan plakken en een blij of verdrietig gezichtje kan tekenen, maakt onderdeel uit van haar aanpak. ‘We bereiken hier goede resultaten mee. De reacties zijn heel positief.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.