Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bewijs voor effect negatieve druktherapie

De doorbloeding van chronische beenwonden tijdens Topical Negative Pressure-behandeling kan gemeten worden met de Laser Doppler Perfusion Imaging (LDPI) techniek.
Meer bewijs voor effect negatieve druktherapie

Dat concludeert Saskia Aarnink, klinisch fysicus in opleiding in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Aarnink studeerde onlangs af aan de Universiteit Twente en stelt dat de perfusie van een wond één van de wondparameters is waaraan je kunt zien hoe het met een wond gesteld is. De uitkomsten van haar onderzoek staan in het februarinummer van Nursing.

Doorbloeding
‘Hoe beter de doorbloeding van een wond, hoe beter het genezingsproces zal verlopen,’ aldus Aarnink. ‘Er zijn verschillende technieken voor het meten van de perfusie van een wond. Ik heb gekozen voor LDPI, omdat de doorbloeding van wond en huid hiermee tijdens de TNP-therapie te visualiseren is zonder fysiek contact met de patiënt. Deze techniek is dus erg patiëntvriendelijk.’

Wondspecifiek
Op dit moment wordt iedere chronische wond vaak nog op dezelfde manier met dezelfde onderdruk (-120 mmHg) behandeld, waardoor TNP-therapie niet heel patiënt- en wondspecifiek is. Iedere wond en ieder soort weefsel reageert echter anders op druk. De onderzoekster deed meerdere metingen op drie verschillende chronische wonden, maar om te bewijzen dat de doorbloeding significant toeneemt door TNP-therapie, zal verder onderzoek moeten worden gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.