Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer hulp nodig voor allochtone mantelzorger’

Gemeenten moeten migranten die thuis voor familieleden zorgen beter ondersteunen. Daarvoor pleit Forum, Instituut voor Multiculturele vraagstukken, in een rapport.

Mantelzorgers uit allochtone kring zijn vaker jonger dan bij autochtonen. Volgens de onderzoekers is één van de verklaringen dat migranten doorgaans op jongere leeftijd al ziek worden. De periode van zorg duurt bij migranten ook langer dan bij Nederlanders: Gemiddeld 8,4 jaar terwijl Nederlanders gemiddeld iets langer dan vijf jaar voor iemand zorgen. De migranten besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun zorgtaak. Dat aantal uren ligt bij autochtone Nederlanders gemiddeld op 22 uur per week, zo onderzocht Forum .

PGB

Ruim een vijfde van de ondervraagde mantelzorgers maakt gebruik van een persoonsgebonden budget (PGB). Volgens de onderzoekers is dat aantal hoog. Veel migranten zorgen voor hun gehandicapte kinderen. De wetenschappers denken dat de ouders of verzorgers via het consultatiebureau of school het advies krijgen om zo’n ‘rugzakje’ met geld op te vragen.

Overbelast
Ongeveer de helft van de allochtone mantelzorgers voelt zich overbelast. Toch willen ze vaak niet dat hun familielid naar een tehuis gaat. Iets meer dan de helft van de ondervraagden zegt voldoende op de hoogte te zijn van de hulp die voor hen beschikbaar is. Toch maken ze, afgezien van de PGB’s, relatief weinig gebruik van die zorgmogelijkheden.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.