Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer tijd inroosteren voor stagebegeleiding

Bij slechts dertig procent van de stagebegeleiders in de verpleging en verzorging wordt tijd ingeroosterd voor de begeleiding van stagiairs. Stagebegeleiders besteden wekelijks zeker 1,5 tot 2 uur meer tijd aan stagebegeleiding dan zij daar officieel voor krijgen.
roosteren

 

Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers van het Panel Verpleging & Verzorging. Vanuit de overheid komt er structureel geld beschikbaar voor stageplaatsen: Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft aangekondigd dat het stagefonds vanaf 2012 99 miljoen euro per jaar krijgt.

 

Uitbreiding stageplaatsen
Stagebegeleiders met ingeroosterde begeleidingstijd zijn vaker tevreden over de kwaliteit van de stagebegeleiding, ook al besteden ze in de praktijk niet meer uren aan die stagebegeleiding dan andere stagebegeleiders. Bijna de helft van de werkenden in de verpleging en verzorging ziet mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal stageplaatsen, met name in teams waar op dit moment nog geen stagiairs zijn en in verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg.

 

Betere stagebeleid
De helft van de stagebegeleiders (51 procent) geeft aan dat er in de afgelopen twee jaar veranderingen in het stagebeleid zijn geweest, wat voor de meerderheid een verbetering betekende. Ongeveer een kwart geeft aan dat er al een duidelijk en goed stagebeleid was. De helft van de stagebegeleiders vindt dat het aantal stageplaatsen en de geboden begeleiding in de afgelopen twee jaren onveranderd is.

 

Miljoenen in stagefonds
De panelleden zijn geraadpleegd in het kader van een evaluatie van het stagefonds voor zorginstellingen dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix. Naar aanleiding van het onderzoek heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid besloten om het stagefonds voor zorginstellingen vanaf 2012 te vullen met 99 miljoen euro per jaar. Het blijkt namelijk dat dankzij het stagefonds meer en betere stages zijn gerealiseerd: in 2010 zijn ruim 20 procent meer stageplaatsen aangeboden in het mbo dan in 2008. In cijfers gaat het om 24.000 stageplaatsen in 2008 en 29.000 in 2010. In het hbo is het aantal van 5.000 stageplaatsen nagenoeg gelijk gebleven, ondanks factoren die een remmend effect hadden op het aantal stageplaatsen, zoals fusies en bezuinigingen. Dankzij het stagefonds hebben in 2010 zo’n 1.400 zorginstellingen een stageplaats kunnen regelen voor bijna 100.000 studenten. 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Nivel & Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.