Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Meerderheid artsen is orgaandonor

Van alle Nederlandse artsen in Nederland is ruim zeventig procent orgaandonor.
Meerderheid artsen is orgaandonor

Dat blijkt uit een enquête van het medisch vakblad Mednet onder ruim duizend artsen. Van hen blijkt 73 procent orgaandonor te zijn. De rest laat de keuze over aan de nabestaanden (11 procent) of is geen donor (16 procent).

Geen tijd
Van de niet-donoren zegt 29 procent de keuze voor zich uit te schuiven. Ze hadden orgaandonatie nog niet overwogen, er geen tijd voor gemaakt, hadden het nog niet gedurfd of zeiden er nog niet aan te willen denken.

Verpleegkundigen
En hoe zit het met jou als verpleegkundige? Ben jij orgaandonor, twijfel je of staat het buiten kijf dat ze van jou afblijven na je dood? Stem op de poll en/of geef je reactie hieronder.

MedNet
Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Ik was zelf 15 toen ik mijn vader vroeg toestemming te geven om mezelf op te geven voor orgaandonor.
  Jaren later bleek dat mijn kind een donororgaan nodig had, ik was blij dat ik al jaren zelf een donorcodicil had. Het is niet terecht maar ik had me toch was egoistisch gevoeld….wel nemen maar zelf niet willen geven.
  Ik ben daarmee ook een grote voorstander van het belgische systeem !
  Altijd donor tenzij het specifiek is doorgegeven, maar natuurlijk ben ik bevooroordeeld, dat besef ik.

 2. Lees alle reacties
 3. vanaf mijn 18 ben ik bloeddonor, en toen de registratie kwam heb ik me ook gelijk aangemeld als orgaandonor. Ik denk dat we als verpleegkundigen ook hierin een voorbeeldfunctie hebben. Goed dat de artsen dit doen, ik ben benieuwd hoe de verpleegkundigen scoren. Is dat bekend?

 4. Zelf ben ik al heel vroeg orgaandonor en bloeddonor geworden. Mijn man vind het “eng” maar hij laat mij beslissen als het aan de orde zal komen. Beide kinderen denken er wel over maar zijn (nog) niet zo overtuigd als ik ben.
  Maar de appel valt meestal niet ver van de boom dus ik heb goede hoop op een positieve eindbeslissing van hen.

 5. Ik ben vanaf mijn 18e orgaandonor, mijn partner ook en onze 3 kinderen ook. We hebben het er met de kinderen al vroeg over gehad zodat als er hen iets zou overkomen wij al wisten wat hun wensen waren.
  Ze zijn nu allen >18 jaar en hebben hun codicil altijd bij zich. Waar je zelf gebruik van wil maken stel je ook beschikbaar, je hebt er na je dood nix aan en een ander zeer zeker wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.