Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Meerderheid verpleegkundigen overweegt te stoppen

Bijna 60% van de verpleegkundigen in ziekenhuizen overweegt het vak te verlaten, zo blijkt uit een onderzoek van Nursing en EenVandaag.
Meerderheid verpleegkundigen overweegt te stoppen

Bekijk de uitzending onderaan dit bericht

Aan de digitale enquête hebben 1400 ziekenhuisverpleegkundigen uit het hele land meegedaan. Het actualiteitenprogramma EenVandaag zond maandagavond 7 december een reportage uit over de uitslag van het onderzoek. Vanavond (8 december, 18:15 uur Nederland 1) reageert minister Klink in EenVandaag op de resultaten van het onderzoek.

Hoge werkdruk maakt beroep onaantrekkelijk
De meeste verpleegkundigen vinden dat ze een prachtvak hebben. Toch zijn ze niet altijd tevreden met hun baan. Een te hoge werkdruk en een laag salaris maken het beroep onaantrekkelijk. Bovendien is het voor veel verpleegkundigen frustrerend dat ze met veel papierwerk te maken krijgen en te weinig tijd voor de patiënt hebben. Voor 150 verpleegkundigen was dat de afgelopen twee jaar voldoende reden om daadwerkelijk te stoppen met werken. Tweederde van hen heeft een andere baan in de zorg. Een kleine 20 procent van de verpleegkundigen zou nu niet opnieuw voor de verpleging kiezen, een kwart twijfelt daar nog aan.

Politiek waardeert verpleegkundigen niet
Verpleegkundigen voelen zich absoluut niet gewaardeerd door de politiek, maar liefst 83 procent van de respondenten ervaart dit zo. Daar staat tegenover dat ze wel veel waardering krijgen van patiënten, zegt 81 procent van de respondenten. Het contact met patiënten is voor driekwart van de verpleegkundigen zelfs het leukste van hun baan.

Kwaliteit van zorg neemt af
De kwaliteit van de medische behandeling en verzorging in de ziekenhuizen neemt volgens de deelnemende verpleegkundigen af, zo blijkt het uit tevredenheidsonderzoek. Nu vindt de helft van de verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen nog goed, maar 30 procent verwacht dat de zorgkwaliteit over tien jaar slecht zal zijn. Een andere opmerkelijke conclusie is dat verpleegkundigen niet zo te spreken zijn over het niveau van hun pas afgestudeerde collega’s. Vijftig procent vindt hun niveau maar zo zo, 30 procent vindt hen slecht tot zeer slecht. Het zou vooral schorten aan kennis van anatomie en pathologie.

Bekijk de volledige uitslag van het onderzoek.

Bekijk hier de uitzending:

In het januarinummer van Nursing (8 januari 2010) verschijnt een uitgebreid artikel over de resultaten van het onderzoek. Daarin reageren verpleegkundigen, politici en deskundigen onder andere op de vraag: hoe kunnen we de kwaliteit van de verpleegkundige zorg op peil houden?

Door: Redactie Nursing – Leonie van den Schoor

Lees ook:

Verpleegkundigen naar de rechter wegens werkdruk

Meer lezen over Werk en CAO 

14 REACTIES

 1. Wat betreft de opleiding dat klopt als een bus dat er daar veel aan schort als net gediplomeerden starten met gebrek aan kennis. En waarom…ook hier geld bureaucratie… meer papierwerk en hoe de metodiek moet zijn van opdrachten. Inhoudelijk wordt je bijna niets meer meegegeven want dat moet je zelf doen. En daar hebben de leerlingen nu net geen tijd voor omdat ze de opdrachten perfect op papier moeten hebben staan!! En het wordt alleen maar erger!!! Ja ja den haag weet het altijd beter en het is dus niet de drank die meer kapot maakt……

 2. Lees alle reacties
 3. Mijnheer Gijzen uit Beverwijk,ga gezellig met die andere debiel E Ratelband je TSJAKKA!Feestjes organiseren we hebben al genoeg antistress goeroes gezien en intellectualistische zwamneuzen gehoord,JE WEET ECHT NIET WAAR HET OM DRAAIT!Net afgestudeerd in de Agogogolologie,zeker?

 4. uitzending niet gezien, ben werkzaam in de ouderen zorg.
  Ik word doodziek van de zzp.Het zijn de inkomsten van de verzorgingshuizen.Kreten als basiszorg, basis bezetting, etc.Vandaag weer dik 40 minuten later weggegaan.En dan nog met een niet voldaan gevoel weggaan.Daarbij willen ze de leeftijd verhogen naar 67. Ik ben nu 53, versleten en wat trager, maar wel doorwerken. En de verantwoording wordt steeds groter, maar owe!!! Jammer, want t kan best een leuk vak zijn.

 5. In de thuiszorg is het ook ellende, meestal wel waardering van de patiënten maar ik vind het zorgelijk worden.
  Ik zou heel graag willen stoppen, ik voel me moe en de motivatie wordt hard minder, het is continue een strijd tegen de tijd en dan doe je in je vrije uren extra werk als bestellingen en andere zaken regelen. Voor mij is de maat vol en loopt het over.
  Helaas ben ik 59 jaar en kan niet met de VUT of FLO, ik zal met het huidige beleid door moeten gaan tot 65 jaar maar ik weet niet hoe.Mijn energie is op, ik heb nog een te groot verantwoordingsgevoel om mij ziek te melden en wat bereik je daar mee? Het duurt echter niet lang meer of ik zit thuis met een Burn out, weer een minder in de thuiszorg met een langdurig ziekteverzuim en ….geen vervanging, collega’s moeten gewoon nog harder werken.
  Een verpleegkundige die er schoon genoeg van heeft !!!

 6. Persoonlijk vond ik het een weinigzeggende uitzending.
  Met de bekende kreten van hoge werkdruk maar waarom de werkdruk zo hoog is en wat er allemaal van ons geeist wordt en waar we allemaal verstand van moeten hebben kwam niet uit de verf ,denk aan b.v medicijnen en hun bijwerkingen doseringen etc , en dat wij ook al schrijft de arts het verkeerd voor wij verantwoordelijk blijven als we het geven.Als we medicijnen delen continu weggeroepen worden dus veel dingen tegelijk moeten doen die fouten in de hand werken.sNachts alleen zijn en de verantwoording voor veel pat. hebben.
  Over het salaris werd helemaal niet meer gesproken.
  Al met al een nietszeggende uitzending.
  Veel misstanden fouten hadden voorkomen kunnen worden als er maar eens naar ons geluisterd zou worden.we worden nog steeds niet serieus genomen.

 7. Ziekenhuis, verpleegtehuis, zowel somatiek als PG, thuiszorg vgzorg en psychiatrie, het maakt niet uit waar je werkzaam bent overal is de werkdruk hoog, heb zelf vanmorgen nog gewerkt van 07.15 tot 13.45 echt heb niet eens pauze gehad, mijn brood ff gegeten bij het rapporteren en poef weg naar huis en collega blijft achter met het nodige werk, weet je het is ook wel onze eigen schult, we hebben het steeds maar geaccepteerd al die bezuinigingen en zijn nog wat stappen harder gaan lopen, accepteren we nog meer of wordt het tijd voor een witte woede nummer twee!?

 8. Door alle poes pas heen zou ik eens willen wijzen op het bos en de bomen ( begrijpen wie kan). Zonder op mogelijke oorzaken en andere zaken in te gaan wil ik eens wijzen op objectieve feiten : 10 jaar geleden verzorgde ik nog maximaal 10 LICHT zorg behoevende residenten en kon op een menselijke manier al mijn werk doen. Vandaag verzorg ik tot 16 ZWAAR hulpbeoevenden in dezelfde tijdspanne en kan de rest van mijn werk niet doen, ook als ik geen pauze neem en even langer blijf.Wie mij vertelt dat dit op te lossen is door stress hantering mag het mij eens voordoen.

 9. De uitzending van éénvandaag laat goed zien waar wij als verpleegkundige alle dagen tegenaan lopen.
  ik besef dat al het papierwerk wat we moeten invullen en verwerken zinvol is om andere dingen voor te zijn maar het kost teveel tijd die we al niet hadden.
  ook voor het opleiden van andere verpleegkundige en tijd voor de patient hebben we bijna niet.
  je staat met een been binnen de kamer en met 1 op de gang om alle opdrachten van de arts aan te horen.
  het is overal trekken en je probeert overal aan toe te komen .
  dat een patient soms dagenlang op bed ligt omdat je geen tijd hebt om diegene eruit te helpen , een paar uur in de ontlasting omdat je niet kan gaan verschonen, je eige pauzes schieten erbij in waar je ook niet fitter van word.
  vanavond het interview met klink, ben benieuwd wat hij op deze aflevering te zeggen heeft, ik hoop dat er snel wat word gedaan,anders ben ik over 2 jaar niet meer werkzaam aan het bed.

 10. wim gijzen; “Het zijn namelijk niet de externe omstandigheden die de werkdruk geven, maar het is de interne stressfysiologie waardoor de werkdruk wordt ervaren.”
  Kun jij niet ergens anders reclame gaan maken voor je winkeltje, het blijkt wel uit je reactie dat je geen inzicht hebt in wat er werkelijk gebeurt op de werkvloer.
  Ik ben vooral benieuwd wat klink over deze uitslag gaat vinden.

 11. Nee, ik ben ook niet verbaasd. Wel geschokt over de uitslag.
  Ik nodig nursing uit om de onderzoeksgroep uit te breiden naar personeel in verpleeghuizen. Het zou wel eens kunnen dat het daar zo mogelijk nog erger is, maar dat zou je moeten meten om te kunnen onderbouwen.
  Onze waarnemingen in een verpleeghuis: structureel overwerk, fysiek EN mentaal zwaar werk, ontslagen van personeel aan het bed (50% eruit !) , noodscenario’s wat bezetting betreft worden ‘normaal’, voedings assistentes die bewoners moeten wassen… en zo kan ik echt nog wel even door gaan. Werkdruk stijgt buitenproportioneel, foutenkans neemt toe, onderlinge collegialiteit neemt af : men zit al aan de grens en KAN geen tandje hoger
  De verzekeraars hebben de geldelijke middelen en die bepalen wat er gebeurt. In de instelling wordt het personeel niet of te weinig gesupport. En EVV-ers moeten t.o. bewoners en familie het beleid waar ze het zelf niet mee eens zijn en ongelukkig bij voelen ook nog gaan verdedigen. Uitspraak van een directie lid bij de uitleg waarom er meer nivo 2 personeel moet komen : Het maakt niet uit wie er bij het bed staat, ALS er maar iemand bij het bed staat…..
  SORRY? dus kwaliteit is niet belangrijk!??? Baarlijke nonsens! Deze (duur betaalde interim) bestuurder diskwalificeert zichzelf!
  Ondertussen wordt je als nivo 4 verpleegkundige wel verplicht om in je eigen tijd!! er voor te zorgen dat je de BIG registratie bijhoudt. Wat maar weer aantoont dat kwaliteit plotseling wel weer belangrijk is.
  Het zal waar zijn dat personeel ook verantwoording heeft voor uitdragen en verdedigen van eigen beroepsnormen. Maar het wordt ze wel erg moeilijk gemaakt, zo niet onmogelijk- om dat concreet te maken.
  Wij staan – met velen ben ik bang, getuige de uitslag- op het randje van de bitterheid. We geloven niet meer dat de politiek oplossingen brengt die voldoende zijn. Niet in immateriele zin, en ook niet in materiele zin. Er is echt wel geld in nederland hoor, alleen de verdeling van middelen klopt niet.
  Het is echt al TE lang mis in de zorg en men maakt gewoon misbruik van de hulpverlenende instelling van zorgers. En eigenlijk houden ze dat zelf in stand door de problemen elke keer weer – ten koste van zichzelf – op te lossen of weer over te werken of weer een pauze in te leveren die je zo hard nodig hebt!
  Als men de beschaving van een natie zou kunnen afmeten aan de zorg die men over heeft voor de oudere mens, dan ben ik bang dat Nederland niet zo’n beschaafd land is.
  En dan te bedenken dat we aan de vooravond van een vergrijzing staan …..
  Ik hou mn hart vast…..

 12. Dat verbaast mij niks. U wel? In de zorg is de menselijke maat al jaren zoek. De druk van buiten neemt maar toe. Het menselijke aanpassingsvermogen schiet te kort. Verpleegkundigen haken af of vallen uit. Rode draad is dat zij het contact met hun eigen waarde, met hun eigen wijsheid, met hun eigen kompas, met de intelligentie van hun hart verliezen. In plaats van energie krijgen en geven in hun werk, raken ze stuk voor stuk energie kwijt en afgebrand.
  En dan te bedenken dat het zo simpel is. Dat wat ze namelijk nodig hebben zit al in ze. Alleen de gebruiksaanwijzing hoe daar te komen zijn ze kwijt geraakt. Het zijn namelijk niet de externe omstandigheden die de werkdruk geven, maar het is de interne stressfysiologie waardoor de werkdruk wordt ervaren. Het is echter wel vijf voor twaalf om hier snel iets aan te doen en te voorkomen dat we niet in een volgende crisis – een gezondheidscrisis – belanden.
  Als directies en managers van zorginstellingen werkelijk aan oplossingen willen werken zouden zij verantwoordelijkheid moeten nemen om verpleegkundigen te leren hoe ze – in alle hectiek – weer zelfregie over hun eigen stressfysiologie kunnen hebben. Dan blijven ze overeind, helder en efficiënt in stressvolle momenten. Op ieder gewenst moment zijn ze in staat om het beste in zichzelf er ook uit te laten komen. Reken maar dat deze natuurlijke vaardigheid optimale prestaties, gezondheid en tevredenheid genereert. Hartcoherentie trainingen hebben daarbij hun waarde bewezen. Vele ziekenhuis in de VS hebben door HeartMath trainingen bijzonder resultaten bereikt. Het Delnor-Community Hospital werd nummer 1 op een nationale ranglijst voor werknemerstevredenheid. Verloop van kwalitatief personeel loopt terug van 27 tot 6%. Ervaren stress en vermoeidheid nemen na hartcoherentietraining af van 42 naar 22% en van 30 naar 14%. Kostenbesparingen van 1 tot 2 miljoen per jaar.
  Ik ben benieuwd welk ziekenhuis in Nederland voorop wil lopen en zelf verantwoordelijkheid gaat oppakken en de verantwoordelijkheid om gezond om te gaan met stress gaat doorgeven aan hun verpleegkundigen. Samen neem ik graag deze handdoek op. Wim Gijzen HeartMath groepstrainer, http://www.trans-forma.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.